Bebeğiniz Böyle Öksürüyorsa Krup Olabilir
Bebeklerde Krup Belirtileri ve Tedavisi
Krup hastalığı, özellikle 3 ay – 3 yaş arası bebeklerde çok sık görülen enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Halk arasında yalancı kuşpalazı, yalancı difteri veya akut larenjit olarak da bilinir. Ana nefes borusunun giriş kısmının şişmesiyle oluşan öksürük ve nefes darlığı şikâyetlerine neden olur. Hastalık ilerlediğinde köpek havlaması sesine benzeyen öksürük ortaya çıkar. Genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde görülen krup hastalığının sebebi ise virüslerdir. Bu nedenle krup hastalığının tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur.
Krup Hastalığı Nedir, Neden Olur?
Üst solunum yollarının tıkanması veya daralmasıyla ortaya çıkan tabloya genel olarak krup sendromu adı verilir. Bu sendromun en sık karşılaşılan sebebi boğazdan başlayarak gırtlağa, ana soluk borusuna ve sonrasında alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır. Aşırı balgam üretimi ve şişlik, bu bölgedeki tıkanıklığın belirtileridir. Genellikle 3 ay – 6 yaş arası bebeklerde görülen krup hastalığı, sonbahar ve kış mevsimlerinde artış göstermektedir. Daha çok bebeklerde karşılaşılmasının sebebi ise onların hava yollarının daha dar olmasıdır.
Yenidoğan bebeklerde hırıltılı solunum neye işaret ediyor?
Bebeklerde Krup Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde krup hastalığı belirtileri, başlangıçta soğuk algınlığı belirtileri ile hemen hemen aynıdır. Vakaların çoğunda atak öncesi burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif ateş ve öksürük görülür. Bu bulguları ilerleyen günlerde aniden başlayan ve havlama sesine benzeyen öksürük takip eder. Ses kısıklığı görülebilir, nefes alırken ıslık sesine benzeyen sesler çıkabilir. Havlar tarzda öksürük genellikle geceleri yoğunlaşır. Özetleyecek olursak;
- Havlama sesine benzeyen öksürük,
- Ses kısıklığı,
- Öksürürken ağrı,
- Yutkunmada zorluk,
- Boyun ve solunum yollarında şişme
- Bazı bebeklerde ateş,
- Nefes alıp vermede zorluk gibi belirtiler görülebilir ve bu bulgular ile herhangi bir tetkik yapmaya gerek kalmadan tanı konabilir.
Bebeklerde Krup Tedavisi
Vakaların yüzde %90’ı ayakta tedavi edilirken, geri kalan %10’u hastanede tedavi altına alınır. Hastaların %1’inden daha azı ise yoğun bakım şartlarında solunum desteğine ihtiyaç duyar. Krup tedavisinin en önemli adımı, hava yollarının açık tutulması ve oksijen desteğidir. İlaç tedavisi olarak hastanede kortizonlu buhar veya iğne tedavileri uygulanabilir. Hastanın durumuna göre yatarak veya ayakta tedavi planı çıkarılır. Krup hastalığının sık karşılaşılan sebebi viral enfeksiyonlar olduğundan, tedavide antibiyotiğin yeri yoktur. Çok nadir karşılaşılan bakteriyel krup sendromlarında ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer tekrarlayan krup vakaları ile karşılaşılıyorsa; alerjik nedenler, mide reflüsü gibi hastalıklar ya da altta yatan diğer sebepler mutlaka araştırılmalıdır.
Bebeklerde Krup Tedavisi İçin Evde Yapılacaklar
Krup sendromunun spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalığın durumuna göre, çoğu zaman destekleyici tedaviler uygulanır. Bu süreçte siz de evde bazı noktalara dikkat ederek bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilir ve tedavi sürecinin hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Krup genellikle hafif atlatılan ve evde kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Ancak bebeğinizde hızlı nefes alıp verme, beslenme bozukluğu ve şiddetli hırıltı gibi belirtiler olduğunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
- Çocuğunuza nemli ve biraz soğuk hava solutmak da evde yapabileceğiniz diğer bir seçenek. Hava soğuksa, camı açıp odayı havalandırın. Havalandırırken bebeğinizin başka odada olmasına dikkat edin. Camı kapattıktan sonra hafif soğumuş odaya bebeğinizi alabilirsiniz. Nem makineniz varsa odanın nem dengesini ayarlamak için ondan faydalanabilirsiniz.
- Nem makineniz yoksa banyo yaptırabilir veya banyoda sıcak suyu açarak ortamın nemlenmesini ve bebeğinizin burada bir süre kalmasını sağlayabilirsiniz.
- Sıvı alımı krup hastalığında da çok önemlidir. Su sayesinde öksürük krizlerini hafifletebilirsiniz.
- Ağlamak, bebeğinizin solunum yollarındaki şişliği daha da azdırır. Bu da nefes alma güçlüğüne sebep olur. Bu nedenle bebeğinizin sakin kalmasına dikkat etmelisiniz.
- Yatarken bebeğinizin başını yükselterek daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.
Ne Zaman Acil Doktora Başvurmalıyız?
Eğer bebeğinizin yüksek ateşi varsa, uykuya eğilimliyse, cildi, dudakları veya tırnakları morumsu bir renk almaya başladıysa, normalden daha gürültülü ve seri nefes alıyorsa ya da nefes alırken göğüs kafesi içeri çöküyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir. Krup 3 – 7 gün içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalık olsa da hastaların bir kısmının hastaneye yatırılıp oksijen, steroid veya sıvı desteği alması gerekebiliyor.
Krup Bulaşıcıdır!
Krup, bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle enfekte olan çocukların hapşırması veya öksürmesi ile havaya saçılan damlacıklardan bulaşır. Sağlıklı çocuklar, bu damlacıkları soluduklarında iki ile üç gün içinde hastalığın semptomlarını gösterebilirler.