Bebeğin Kafa Derisinde Oluşan Konak Nasıl Temizlenmeli?

Konak, genellikle yenidoğan bebeklerin kafa derisinde görülen kabuklu, sarımsı ve çoğu zaman bebeğin saç derisinde kızarıklığa neden olan zararsız bir deri tabakasıdır. Bebeğin doğumundan itibaren 3. Aya kadar görülebilmektedir. Genellikle bebekleri rahatsız etmez ve kaşıntı gibi bir soruna da neden olmaz. Bebeklerde Konak, kalınlaşmaya ve yayılmaya başlarsa annelerde endişeye neden olabilir. Konağın daha geniş bir alana yayılmasına seboroik dermatit adı verilir. Yeni annelerin endişe duymasına neden olan konak, bebeğin kafasındaki kalın ve yağlı saç derisinden oluşmaktadır. Genelde kaygılanacak bir duruma neden olmasa da tedavisi için doktora danışılması tavsiye edilir.

Yenidoğan Bebeklerde Konak Nedenleri

Genellikle yeni doğan bebeklerde görülen konağın nedenleri kesin olarak bilinmemekle beraber, bunun bir hastalıktan, hijyen eksikliğinden ya da alerjik bir reaksiyondan kaynaklanmadığı belirtilmektedir. Konağın, bebeğin vücut sirkülasyonunda anneden gelen hormonlar nedeniyle bebeklerin derilerindeki yağ bezlerinden salgılanan salgılardan kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Uzmanlar, konağın bebeğin daha gelişmemiş olan sindirim sisteminin biyotin ve Vitamin B çeşitlerini yeterince emmesinden kaynaklandığından şüphelenmektedirler.

Konağın Belirtileri

Bebeklerin saç derilerinde konak oluşumu belirtileri bebekten bebeğe değişiklik göstermiş olsa da en bilinenleri;

- Saç derisinde beyaz ve sarı pullanma,

- Kalın, yağlı ve pul pul saç derisi,

- Saç dökülmesinde dökülme,

- Saç derisinin daha kötü durumlarda kızarık bir görüntü alması,

- Nadiren kaşınmaya neden olması,

- Tedavi edilmezde bebeğin saç deresinde yaralar oluşması,


Bebeklerde Konak Tedavisi

Bebeklerde oluşan konak, çoğu zaman tıbbi bir müdahaleye gerek kalmadan birkaç hafta ya da en fazlada 3 ay kadar bir süre zarfında kendiliğinden kaybolur. Yaygın olarak görülmesinden dolayı bazı anne baba tarafından ciddiye alınmaz. Tedavisi genellikle evde yapılmaya çalışılsa da bebeğin bir doktora gösterilmesi tavsiye edilir. Konağa ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyidir.

Evde Konak Tedavisi

Evde yapılacak konak tedavisinde en bilinen yöntemler şunlardır;

-  Konaklı saç derisine yavaşça ovalayarak bebe yağı sürmek, 

- Bebeğin saç derisine vazelin sürüp bir gece bekletmek, 

- Konaklı saç derisini yumuşak bir fırçayla çok hafif fırçalamak, 

- Bebeğin konaklı saç derisini her gün bebe şampuanı ile yıkamak. 

- Ketokenazol Şampuanları ve kremleri konak tedavisinde etkili olmaktadır.


Bunları Kesinlikle Yapmayın

Bebeğimizin kafasında oluşan konak için bunları yapmanız kesinlikle tavsiye edilemez.

- Kafa derisindeki pulları elinizle kaldırmaya çalışmayın, bu bebeğin saç derisinde enfeksiyona neden olur.

- Yetişkinlerin kullanmış olduğu reçetesiz olarak satılan kepeğe karşı etkili şampuanları kullanmayın.

- Piyasada reçetesiz satılan steroidleri ve mantar önleyici kremleri doktorunuza danışmadan kullanmayın, çünkü bunlar bebeğinize zarar verebilir.

- Bebek şampuanı dışında salisilik asit içeren şampuanları kullanmayın. İçeriğindeki asit deriden emilerek kana karışabilir ve bebeğinize zarar verebilir.

Doktora Göstermekte Fayda Var

Bebeklerin saç derisinde görülen konak her ne kadar bebek için zararlı bir şey olmasa da kısa sürede tedavi edilebilmesi için doktorunuza göstermekte fayda vardır.