Bebeklerin Havuzda / Denizde Güvenliği İçin Alınması Gereken Önlemler

Yaz mevsiminin gelmesiyle anne babalar için tatil hazırlıkları başlar. Uzmanlar özellikle bebekleriyle ilk defa tatile çıkacak anne babalara bazı güvenlik önlemlerini bilmeleri gerektiğini belirtirler. Bebekler ve çocukların havuzda veya denizde güvenli bir şekilde zaman geçirmeleri hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle anne babaların havuz ve denizler ilgili çok sıkı güvenlik önlemleri almaları gerekir. Uzmanlar anne babaların su kenarında bulunan bebekleriyle ilgili almaları gereken önlemler şu şekilde belirtilir. İşte, bebeklerde havuz ve deniz güvenliği için alınması tavsiye edilen önlemler.

Bebeklerde Havuz ve Deniz Güvenliği

Bebekler ve çocuklar yaz aylarında suda zaman geçirmekten çok hoşlanırlar. Bununla beraber, bebeğin havuzda ya da denizde olması farketmeksizin suda geçirmiş oldukları zamanın dikkatle takip edilmesi ve olası bir duruma karşın her türlü önlemin alınması gerekmektedir. Türkiye istatistik verilerine göre, her yıl suda boğulma olaylarının çoğunluğunun 11 yaş altı çocuklar ve bebekleri kapsadığı düşünülürse konunun önemi bir kat daha ortaya çıkar. Yaşanan olayların genelinin anne babanın dikkatsizliği ve bebeklerin güvenli olmayan ortamlarda bulunmaları sonucu meydana gelmesidir. Uzmanlar yaz aylarında üzücü olayların yaşanmaması için anne babalara bebeklerde havuz ve deniz güvenliği ve alınması  gereken önlemler ile ilgili şu tavsiyelerde bulunurlar.

  

Bebeklerin Suda Güvenliğini Sağlamak

Bebeğinizin suda güvenliğini sağlamanın ilk koşulu, bebeğinizin her zaman ulaşabileceğiniz uzaklıkta olmasıdır. Bebeğiniz kendi kendine yürüyebilecek yaşa gelse de onu mutlaka görüş alanınızda tutmalısınız. Bebeğiniz suda iken önceliğiniz sadece bebeğiniz olmalı. Arkadaşınızla sohbet ya da telefon konuşması dikkatinizi dağıtabilir. Yazlık ya da haftasonu gittiğiniz evlerde havuz bulunuyorsa, bebeğinizin düşme ihtimaline karşı havuzun etrafı güvenlik çitiyle çevrilmelidir.   

   

Şişme havuzu vb. portatif su birikintilerinin tehlike oluşturma ihtimaline karşın, kullanım sonrasında mutlaka suyunun boşaltılması gerekir. Bunun dışında suyun içerisinde oyuncak bırakılmamalıdır. Bebeğinizin havuz ve deniz kenarında güvenliğini sağlamak için alacağınız önlemler şöyle sıralanmaktadır.  

- Bebeğinizi yalnız bırakmayın; bebeğinizin yaşı ne olursa olsun; süs havuzu, küvet, yüzme havuzu, şişme oyun havuzu ve deniz fark etmez ne olursa olsun asla yalnız bırakmayın. Küçük bebeklerin ve çocukların 6 cm dahi suda boğulma tehlikesi geçirebilecekleri ihtimalini göz ardı etmeyin. Bebeğin / çocuğun yüzme bilmesi onların kontrol edilmeyeceği anlamına gelmez. Bebeğiniz bir kol mesafesi uzaklığınızda olmasına dikkat edin.

- Koruyucu malzemeleri bulundurun; bebeğinizin suyla temas ettiği her an yaşına ve kilosuna uygun can yeleği giydirin. Kolluk ya da can simidi yeterli koruma göstermeyeceğinden sürekli yanında olduğunuz zaman bu materyalleri kullanın. Havuz ya da denizde kaldığınız süre boyunca güneş kremi kullanımını sık sık tekrarlayın ve bebeğinizin sıcak geçmesine karşın yeterli sıvı tükettiğinden emin olun.

Bebeklerde Güneş çarpmasına Karşın Alınacak Önlemler   

- Su sıcaklığını kontrol edin; bebeğinizin gireceği suyun sıcaklığı önem taşır. Bazı insanlar için, bebeklerin girecekleri suyun sıcaklığı 28-30 derece olmasının yeterli olduğu ifade edilirken, 20 derecenin altındaki su sıcaklıklarında bebeklerin hızla üşümeleri nedeniyle önerilmez. Uzmanlar, su içerisinde bulunan bebekleri hipotermi (37 derece olan vücut ısısının 35 dereceye düşmesi) açısından sık sık kontrol edilmesini önerirler. Bebeğiniz / çocuğunuz su içerisindeyken titreme, dudaklarında morarma ya da kas krampları olduğunu fark ettiğinizde hızlıca sudan çıkarın ve hemen kurulayın.

- Su parklarına dikkat edin; Yaz aylarında bebeğinizle / çocuğunuzla gideceğiniz yerlerden su parklarını tercih ediyorsanız, yeterli sayıda can kurtaran olduğundan emin olmasınız.

- Enfesksiyonlardan koruyun; bebeğinizle havuz ve denizde dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da bebeğinizi enfeksiyona karşı korumaktır. Bebeğinizin / çocuğunuzun yüzme esnasında mikroplu suları yutması enfeksiyonlara neden olabilir. İshal olan bebeklerin / çocukların hastalık sırasında ve sonrasında 2 hafta süresince havuza girmeleri önerilmez. Bu dönemde tuvalet eğitimi alan bebekler sık sık tuvalete götürülmeli, daha küçük bebekler ise, sızdırmayan bezler kullanılmalı ve bu bezler sık sık değiştirilmeli, bez değişimi sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır. Havuza giren küçük bebeklerin üzerlerinde kalma ihtimali olan kimyasallardan kurtulmaları için havuza girmeden sonra sabun ve şampuan ile yıkanmalıdır.