Bebeklerde Göz Şişmesi Neden Olur ve Ne İyi Gelir?
Bebeklerde göz şişmesi enfeksiyon, yaralanma veya alerjiden kaynaklanabileceği gibi gözyaşı tıkanıklığı ve anaflaksi gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Tedavisi ise şişliğin yoğunluğuna ve nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde göz kapağı şişmesi neden olur, bebeklerde göz şişmesine ne iyi gelir gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Bebeklerde Göz Şişmesi Neden Olur?
Tek gözün veya iki gözün birden şişmesine bağlı olarak, bebeklerde göz şişmesinin birkaç nedeni var. Bunlar:
Bebeklerde Tek Gözde Şişlik Nedenleri
1. Göz Ovma
Bebeklerin kirli ellerle gözlerine dokunması ve ovması yaygındır. Bu durumda ellerindeki yiyecek parçaları, toz veya alerjen maddeler gözlerini tahriş ederek geçici bir şişliğe neden olabilir.
2. Böcek Isırıkları
Göz çevresinin böcekler tarafından ısırılması da bebeklerde göz şişmesinin bir diğer nedenidir. Sivrisinek ve karıncalar buna en sık sebep olan canlılardır.
3. Alerji veya Kontakt Dermatit
Alerjiye veya kontakt dermatite duyarlı bebeklerde göz şişmesi ile karşılaşılabilir. En yaygın tetikleyiciler ise bazı bitkiler, böcekler, toz, polen ve evcil hayvanlardır.
4. Arpacık
Arpacık, göz kapağındaki yağ bezi kanallarının veya kirpik foliküllerinin tıkanması ya da enfeksiyon kapması nedeniyle oluşabilir. Bu durum göz kapaklarında şişlik, kızarıklık, ağrı ve akıntıya yol açabilir.
5. Dakriyosistit
Gözyaşı kesesinin genellikle bakteriler tarafından enfekte edilmesiyle oluşur.
6. Gözyaşı Kanallarının Tıkanıklığı
Bebeklerde göz şişmesi nedenlerinden biri de gözyaşı kanallarının tıkanıklığıdır. Bu durum düzenli masajla veya ufak cerrahi müdahalelerle kolayca tedavi edilebilir.
7. Sinüs Enfeksiyonu
Sinüsler burun boşluğu ile gözler arasında yer alır. Buradaki herhangi bir enfeksiyon gözlerin şişmesine neden olabilir.
8. Periorbital Selülit
Göz çukurunun etrafındaki bölge olan periorbita dokusunun enfeksiyonudur. Enfeksiyonun en sık karşılaşılan nedeni bakterilerdir.
Bebeklerde İki Gözde Şişlik Nedenleri
1. Konjonktivit
Göz kapaklarının içi ve gözün beyaz alanının enfeksiyonudur. Viral, bakteriyel veya alerji kaynaklı olabilir.
2. Ödem
Ödem, sıvının vücut dokularında tutulmasıyla oluşan lokal şişliktir. Darbe sonucu oluşabileceği gibi böbrek, karaciğer veya kalp hastalıkları nedeniyle de göz çevresinde ödem ve şişlik meydana gelebilir.
3. Anafilaksi
Anaflaksi, gözler ve göz kapakları da dahil vücut dokularının şişmesine neden olan ve hayatı tehdit eden ciddi bir alerjik reaksiyondur. Şişliğe nefes alma güçlüğü ve kurdeşen de eşlik edebilir. En sık karşılaşılan tetikleyicileri ilaçlar, arı sokması ve çeşitli yiyeceklerdir.
Bebeklerde Göz Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde göz şişliği tedavisi, şişliğin yoğunluğuna ve nedenine göre planlanır. Muayene sonrası doktorunuz aşağıdaki yöntemlerden birine başvurabilir:
- Bakteriyel konjonktivit durumunda antibakteriyel göz damlası reçete edebilir.
- Alerjiye bağlı göz şişliğinde antihistaminik ilaçlar ve damlalar önerebilir.
- Periorbital selülit gibi ciddi enfeksiyonlarda hastaneye yatış gerekebilir ve damardan antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
- Arpacık gibi durumlarda topikal antibiyotikler reçete edilebilir.
- Gözyaşı kanalı tıkanıklığı varsa masajla veya cerrahi yöntemlerle tıkanıklığın açılması sağlanabilir.
Bebeklerde Göz Şişmesine Ne İyi Gelir?
Bebeklerde göz şişmesine ne iyi gelir sorusu da ebeveynlerin yanıtını merak ettiği bir diğer sorudur. Doktorunuzun tedavisine ek olarak aşağıdaki yöntemler de bebeklerde göz şişliğinin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir:
- Bebeğinizin gözündeki şişlik arpacıktan kaynaklanıyorsa günde 3 – 5 kere ortalama 5 dakika boyunca ılık kompres uygulayın. Her seferinde temiz bir bez kullanmaya dikkat edin.
- Bebeğinizin gözündeki şişliğin nedeni kontakt dermatit veya alerji ise alerjen maddeyi bulup ortadan kaldırmak en iyi seçenektir. Böylece tekrarlama olasılığının da önüne geçebilirsiniz.
- Bebeğiniz çok rahatsız görünüyorsa etkilenen gözüne 5 dakika boyunca tülbente sarılı buz torbası ile soğuk kompres yapabilirsiniz. Bu uygulama bebeğinizin varsa kaşıntısını veya ağrısını hafifletecektir. Bu noktada buzu direkt uygulamamaya dikkat edin.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Aşağıdaki durumlarda çocuk doktorunuza haber vermeli veya muayeneye gitmelisiniz:
- Bir veya iki gözde şiddetli şişlik
- Göz şişliğine ateşin eşlik etmesi
- Sklera ve göz kapaklarının kabarık, şiş ve kızarık görünmesi
- Gözden irin veya sıvı sızması
- Bebeğin çok sinirli veya hasta görünmesi
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1