Bebeklerde Ağız, Göz, Burun ve Kulak Temizliğinin Püf Noktaları

Bebeklerde göz, burun, ağız ve kulak temizliği nasıl olmalı? Bebek bakımı, her anne ve baba için hem uzmanlık hem de acemiliğin yaşandığı bir dönem olarak kabul edilir. Bebeğinizin çok küçük ve hassas olması, onun bakımı konusunda sizi telaşlandırabilir ve ona zarar verebileceğiniz hissine kapılmanıza neden olabilir. Dolayısıyla çoğu anne, bebeği doğduktan sonra göz, ağız, burun ve kulak gibi organların bakımı konusunda oldukça zorlanır. Bu nedenle biz de sizler için bebeklerde göz, burun, ağız ve kulak temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

Bebeklerde Göz, Burun, Ağız ve Kulak Temizliği

Bebeklerde Göz Temizliği

Yenidoğan bebeklerin gözlerinde çapaklanma olması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun nedeni; bebeğin göz yaşı kanallarının henüz gelişmemiş ve dar bir yapıda olmasıdır. Dolayısıyla bebeğinizin konforu ve temizliği için günlük göz bakımına ihtiyacı vardır. Bebeğinizin göz temizliğini günde bir kere yapmanız yeterli olacaktır ancak çapaklanma durumuna göre bu sayıyı günde birkaç defaya da çıkartabilirsiniz. Bebeğinizin göz bakımı için ihtiyacınız olacak şeyler ise yalnızca kaynatılmış ılık su ve gazlı bezdir. Gazlı bez yerine pamuk da tercih edebilirsiniz ancak pamuğun parçalanıp bebeğin gözüne kaçma ihtimali olduğundan, pamuk yerine gazlı bez daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Temizliği yaparken, bebeğin göz pınarından başlamalısınız ve silme işlemini dışarı doğru yapmalısınız.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizin göz temizliği için kimyasal ürün kullanmamalısınız.
  • Gözde yoğun çapaklanma, şişlik veya sarı/yeşil akıntı varsa mutlaka bebeğinizin doktoru ile iletişime geçmelisiniz.

Bebeklerde Burun Temizliği

   

Bebeklerin burun deliklerinin küçük olması ve burunlarındaki kıkırdak yapısının tam olarak gelişmemiş olması, sık sık burun tıkanıklığına neden olur. Bu nedenle bebeğinizin günlük bakım rutininde mutlaka burun temizliği de yer almalıdır. Bebeğinizin burun temizliğinde serum fizyolojik olarak da bilinen tuzlu sulardan faydalanabilirsiniz. Günde birkaç kere damlatmanız, bebeğinizin daha iyi nefes almasını ve huzurlu olmasını sağlayacaktır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizin burnunu, piyasadaki bebekler için üretilen vakumlu cihazlar ile de temizleyebilirsiniz. Ancak bu cihazları kullanacaksanız, günaşırı temizlik yapmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bebeğinizin burnu çok kolay tahriş olabilir ve burnunda kanamalar görülebilir.

Bebeklerde Ağız Temizliği

 

Günlük hayatımızda hemen hemen her yerde maruz kaldığımız mantar sporları, yetişkinlere zarar vermezken, bebeklerin ağızlarına yerleşerek pamukçuk oluşumuna neden olabilir. Bununla birlikte anne sütü ile beslenen bebeklerin de dilinin üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Tüm bunlar nedeniyle ağız bakımı, bebeğinizin günlük bakım rutini içinde yer almalıdır. Kaynatılmış ılık su ve temiz bir tülbent yardımıyla bebeğinizin ağzını steril hale getirebilirsiniz. Pamukçuk oluşumlarında ise silme işlemini karbonatlı suyla yapmanız daha faydalı olacaktır.

Bebeklerde Kulak Temizliği

 

Bebeğinizin kulak bakımında öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken şey; nemli kalmamasıdır. Bebeğinizin kulağının nemli kalması, mantar oluşumuna neden olabilir. Dolayısıyla duştan sonra kulağının her yerini iyice kurulamalısınız. Kulağının temizliğini yaparken ise yine ıslatılmış tülbentlerden faydalanabilirsiniz. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi uygulama sonrasında kulağın ıslak kalmamasına dikkat etmelisiniz. Temizlik esnasında sadece dış kulak çevresi ve kulağın arkasını silmelisiniz. Bebeğin kulağını temizlemek için kulağının içine yabancı cisim sokulması oldukça risklidir. Kulak içinin temizliğinden şüpheleniyorsanız, bebeğinizin hekimiyle konuşup tavsiyelerini alabilirsiniz.   

Bebeğinizin tırnak kesiminde dikkat etmeniz gerekenleri derlediğimiz yazı için buraya tıklayabilirsiniz.