Bebeğinizin Göbek Bağı Bakımını Aksatmayın
Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı
Bebeğin anne karnındaki 40 haftalık gelişim sürecinde bebeği hayata bağlayan göbek bağı, bebeğin doğumuna kadar çok önemli bir işleve sahiptir. Yapılan araştırmalar, göbek bağının doğumdan hemen sonra kesilmesinin bebeğin daha sonra demir eksikliği yaşamaması açısından önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Doğumdan sonra hemen düşmeyen göbeğin bakımını yapan anne adayı ya da diğer kişiler, bakım sırasında bebeğin canının acıdığını düşündüklerinden bu bakımı ya hiç yapmamakta ya da aksatmaktadırlar. Uzmanlar durumun hiç de düşünüldüğü gibi olmadığını ifade ederken, yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı işleminin doğru yapıldığı sürece hiçbir sorun çıkmayacağını belirtmektedirler. Göbek bağı bakımı bebeğin sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bakımının ihmal edilmesi ya da konuyla ilgili doktorun tavsiyelerine uyulmaması bebekte sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Peki, yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekir.
Göbek Bağının Bakımını Antiseptikle Yapın
Doğum sırasında bebeğin cildinden 1,5-2 cm yukarıdan kesilen göbek bağının kesimi sırasında ya da daha sonra bebek hiçbir acı hissetmez. Çünkü göbek bağında sinir bulunmaz. Doğumdan sonra doktor tarafından göbek bakımının nasıl yapılacağı konusunda anne adayına bilgi verilmektedir. Genelde antiseptik ile bakımı yapılması önerilen göbek bakımında en önemli konulardan birisi, göbek bağının temiz ve kuru tutulmasıdır. Bu nedenle doktorlar bebeğin göbek bağı düşene kadar banyo yaptırılmasını önermezler. Doğumdan belli bir süre sonra göbek bağı yapışkan ve jölemsi özelliğini kaybederek rengi sarıdan kahverengiye dönüşür ve 1-3 hafta içerisinde de kendiliğinden düşer.
Göbek Bağı Bakımını İhmal Etmeyin
Yenidoğan bebeklerin bakımında önemli bir yer tutan bakımlardan birisi de göbek bağı bakımıdır. Bebeğin doğumundan sonra eve gelindiğinde, doğum sonrası takılan mandal nedeniyle anneler bebeğin göbeğine dokunduklarında canının yanacağını düşünürler. Bu nedenle bakım işlemini aksatabilmektedirler. Bu yanlış bir tutumdur. Çünkü bebeğin anne karnındayken yaşamsal faaliyetlerinin gelişmesini sağlayan göbek bağının günlük olarak temizliğinin yapılması, bebeğin sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu sebeple hastaneden ayrılmadan önce göbek bağı pansumanın yapılması için verilen antiseptik solüsyonla bebeğin göbek bakımı günde 1-2 defa steril bir gazlı bezle silinerek yapılmalıdır.
Anne adaylarına ipuçları
- Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde göbek bağının dibine ve göbek deliğine özen gösterin.
- Birikmiş olabilecek nemli birikintileri temizlemek için nazikçe silin. (pamuklu çubuk bu iş için çok iyidir)
- Bebeğinizi incitmekten korkmayın. (göbek bağında sinir ucu yok)
- Göbek bağına hava gelmesine özen gösterin (bu yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur)
- Bezlerin yaraya temas etmesini önleyin.
- Kabuğun kendi kendine düşmesine izin verin.
Bebeğinizde Göbek Bağı Fıtığı Varsa Ne Yapılmalı? Detaylar İçin Tıklayın