6 Soruda Bebeklerde Egzama
Bebeklerde egzama; deriyi kurutan, kaşıntıya sebep olan ve bazen de kabarcıklarla seyreden bir deri rahatsızlığıdır. Atopik dermatit olarak da bilinen bu rahatsızlık, neredeyse her 100 bebekten 20’sinde görülür. Sadece bebeklerde değil, yetişkinlerde de görülen egzama, dermatoloji polikliniklerine başvuru sebepleri arasında neredeyse ilk sıradadır. Bebeklerde egzama neden olur sorusu henüz aydınlatılabilmiş değil ancak genetik yatkınlık, kimyasal ürünler, deterjanlar, yünlü kıyafetler ve daha birçok sebebin kombinasyonuna bağlı olarak oluşabileceği düşünülüyor. Bebeklerde egzama belirtileri arasında ciltte kuruluk ve pul pul döküntüler gibi semptomlar bulunuyor. Bununla birlikte, içi sıvı dolu olan kabarcıklar da gözlemlenebilir. Egzamanın sebep olduğu döküntüler kaşıntı yapabileceği için bebeklerde uyku ve beslenme problemlerine yol açabilir. Bu nedenle bebeklerde egzama tedavisi kesinlikle geciktirilmemelidir.
Bebeği egzama olan her anne gibi siz de bebeklerde egzama nasıl geçer sorusuna yanıt arıyorsanız, makalemizi okumaya devam edebilirsiniz. Ama öncesinde egzama nedir, neden olur sorularına detaylı bir şekilde bakalım...
Bebeklerde Egzama Neden Olur?
Egzama; deriyi kurutan, döküntülere ve kaşıntıya sebep olan, bazen de kabarcıklarla seyreden bir deri rahatsızlığıdır. Her yaşta gelişebileceği gibi en çok bebeklik döneminde egzamayla karşılaşılır. Yetişkinlerde daha çok elde, ayakta, saç derisinde veya bacaklarda daha çok gelişir ve ilk etapta içi su dolu kabarcıklar şeklinde kendini hissettirir. Daha sonra bu kabarcıklar yerini pul pul dökülmeye bırakır ve cilt derisi kalınlaşır. Bebeklerde ise ilk olarak yüz bölgesinde gelişir, ardından saç derisine ve diğer bölgelere sıçrayabilir. Egzama enfeksiyonlara da sebep olabilen bir hastalıktır. Çünkü dökülen, çatlayan deriden mikroorganizmaların vücuda girmesi kolaylaşır. Semptomların yanında görüntü olarak da rahatsız edici bir hastalık olan egzama, sağlık açısından çok tehlikeli bir hastalık değildir. Egzamanın nedenleri arasında genetik faktörlerin etkili olduğu biliniyor. Ailesinde saman nezlesi, egzama veya astım hastası olan bebeklerde egzama hastalığı daha sık görülüyor. Bununla birlikte alerjilerin ve kullanılan kimyasal malzemelerin egzamayı tetikleyebileceği biliniyor. Örneğin bebeklerde yoğun kimyasal içeren deterjanlar, sabunlar, şampuan veya kremler egzamaya neden olabiliyor veya egzamanın şiddetlenmesine sebep olabiliyor. Tüm bunların yanında evcil hayvan, püf, polen, gibi çevresel faktörlerin, süt ürünleri ve soya gibi yiyeceklerin, bazı virüs ve mantarların bebeklerde atopik dermatiti tetiklediği düşünülüyor.
Bebeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?
Atopik dermatit olarak da bilinen egzama belirtileri yaşa göre değişiklik gösterebilir. Örneğin iki yaş altı bebeklerde egzamaya bağlı cilt döküntüleri daha çok saç derisinde veya yanaklarda görülür. Deride içi su dolu minik kabarcıklar oluşabilir, deri döküntüsü bebekte kaşıntıya sebep olabilir. Bu da uyku sorunlarını beraberinde getirir. İki yaşından büyük çocuklarda ise egzama döküntüleri daha çok dirsek ve dizde yoğunlaşır. Ancak el ve ayak bilekleri, bacak, kalça ve boyunda da görülebilir. Döküntüler yer yer renk değiştirebilir ve aşırı kaşıntıya sebep olabilir.
Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?
Egzama kronik bir rahatsızlıktır ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler genellikle hastalığın sebep olduğu semptomları hafifletmeye yöneliktir. Egzama, genellikle herhangi bir uyarana karşı cildin cevabı olarak ortaya çıktığı için uyaran ile temas kesilmeli veya en aza indirilmelidir. Tedavide, hastalığın şiddetine göre egzama kremleri ve nemlendiricilerden faydalanılır. Erken teşhis edilen, çok şiddetli olmayan egzamalara hafif kortizonlu kremler uygulanabilir. Kırmızı leke şeklinde görülen, aşırı kaşıntı veren ve geniş alana yayılan egzamaların tedavisinde ilk tercih kortizonlu kremlerdir. Ancak kaşıntı kontrol altına alındıktan sonra kremlere ara vermek, yan etkilerden korunmak adına önemlidir. Egzamanın çok ilerlediği ve enfeksiyonla birlikte seyrettiği durumlarda ise antibiyotik kullanımı gerekebilmektedir. Egzama her ne kadar tekrar edebilen bir hastalık olsa da bebeklerin yaklaşık %50’si 2 yaşına geldikten sonra şikâyetler ortadan kalkabilir. Ama bu bebeklerin bazılarında çocukluk, ergenlik veya yetişkinlik döneminde tekrar ortaya çıkabilir. Üstelik egzaması olan çoğu bireyde, ileride astım ve alerjik rinit gelişme olasılığı yüksektir. Önemli olan erken dönemde egzamayı tetikleyen polen, toz gibi alerjenlerden uzak durmak, yoğun kimyasal içeren deterjanlar, şampuanlar yerine organik ürünler kullanmak, cildi nemlendirmek için bol su tüketmek ve doktorun önereceği nemlendirici kremleri sürmektir. Süt, yumurta, soya gibi bazı yiyeceklerde bebeklerde egzamaya neden olabileceğinden, bebeğin doktoruyla görüşülmeli ve gerekiyorsa beslenmesinde düzenlemeler yapılmalıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere bebeklerde egzama ne kadar sürer veya ne zaman geçer gibi sorulara kesin bir yanıt vermek mümkün değildir.
Bebeklerde konak neden olur, nasıl temizlenir?
Bebeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?
Egzama şikâyetleri görüldüğünde bebek mutlaka çocuk doktoru veya dermatoloji uzmanına muayene olmalıdır. Doktorun uygulayacağı tedaviye ek olarak günlük yaşamda dikkat edilecek bazı kilit noktalar, bebeklerde egzamaya iyi gelerek atak dönemini rahat atlatmalarını sağlar. İşte, bebeklerde egzamaya iyi gelen öneriler…
- Öncelikle sıcak veya soğuk değil, ılık banyo yapılmalı, banyo süresi olabildiğince kısa tutulmalı,
- Banyodan sonra doktorun önerdiği temiz içerikli nemlendiriciler kullanılmalı,
- Şampuan, sabun gibi ihtiyaçlarda organik ürünler tercih edilmeli,
- Banyo sonrası cilt çok yumuşak bir havlu ile narin bir şekilde kurulanmalı,
- İçinde parfüm bulunan deterjanlardan olabildiğince kaçınılmalı,
- Bebeğin kıyafetlerinin iyice durulandığından, deterjan kalıntısı olmadığından emin olunmalı,
- Bebeğin kıyafetleri olabildiğince pamuklu kumaşlardan seçilmeli, yünlü kıyafetler cilde temas etmemeli, mümkünse içine penye veya içlik giyilmeli,
- Bebeğin terlemesi önlenmeli, ortam ısısı uygunsa kat kat giydirilmemeli,
- Polar halı, battaniye gibi toz toplayan eşyalar özellikle bebeğin odasında bulunmamalı,
- Peluş oyuncaklar da toz tutacağından bebeğin odasında yer almamalı,
- Çok soğuk veya çok sıcak ortamlarda bulunulmamalı, ev ısısının ve nem oranının ideal olmasına dikkat edilmeli,
- Ev sık sık havalandırılmalı, toz ve polenden olabildiğince kaçınılmalı,
- Bebeğin doktoruyla görüşülmeli, gerekiyorsa alerji testi yapılmalı,
- Alerjiye neden olduğu düşünülen gıdalar mümkünse diyetten çıkarılmalı,
- Bebeğin bağışıklığının güçlenmesi için beslenmeye önem verilmeli, eğer anne sütü alıyorsa 2 yaşına kadar devam edilmeli,
- Egzamalı bölgenin daha fazla tahriş olmaması veya enfeksiyon kapmaması için bebeğin tırnakları kısa tutulmalıdır.
Bebeklerde inek sütü alerjisi nasıl anlaşılır?
Bebeklerde Egzamaya Hangi Krem İyi Gelir?
Bebeklerde egzama kremi ile ilgili en doğru tavsiyeyi bebeğin muayenesini yapan doktor verecektir. Zira egzamanın birçok formu bulunuyor. Üstelik bebeklerde egzama tedavisi yalnızca kremlerle olmayabiliyor ve losyon, şampuan ve nemlendirici kombinasyonu gerekebiliyor. Egzama için bitkisel tedavi arayışında olan annelerin de mutlaka doktorlarının onayını alması gerekiyor. Çünkü kullanılan maddenin, bebeğin cildine daha fazla zarar verme ihtimali de bulunuyor. Ayrıca geciktirilen tedavilerde bebeğin cildi kalınlaşabiliyor ve çatlama gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Bu nedenle bebeklerde egzama belirtileri fark edildiğinde önce doktorla iletişime geçilmesi ve uygulayacağı tedaviye uyulması gerekiyor. Bebeğin doktoru onay verirse, egzama için bitkisel tedaviler de ek olarak uygulanabilir.
Egzamanın Kaç Çeşiti Var?
Egzamanın birçok çeşiti bulunuyor ve çoğunun semptomu ortaktır; kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık. En sık görülen egzama çeşitlerini sıralayacak olursak;
Atopik Egzama: En sık karşılaşılan egzama formudur. Genellikle bebeklik veya çocukluk döneminde belirti vermeye başlar. İlk önce yüz ve saç derisinde görülmesi, daha sonra kollara veya gövdeye yayılması muhtemeldir.
Kontakt Dermatit: Metal ve lateks gibi tahriş eden maddelere temas ettikten sonra oluşur. Derinin kızarmasına ve yanmasına yol açar.
Dishidrotik Egzama: Daha çok el ve ayakta meydana gelir ve küçük kabarcıklar ile kendisini belli eder. Ciltte kaşıntı ve çatlamalara neden olur.
El egzaması: Yalnızca el bölgesini etkiler. Genellikle kaşıntı ve kırmızı lekeler ile seyreder.
Nörodermatit: Saç derisinde, kulak bölgesinde, bacaklarda ve kollarda kaşıntılı ve pullu lekelere sebep olur. Atopik dermatit ile benzerlik gösterir.
Staz dermatiti: Çoğunlukla bacak damarlarının üzerinde oluşur. Kaşıntı, kızarıklık nadiren de ağrı yapabilir.
Nummular egzama: Görünüm olarak diğer egzama türlerinden farklıdır, ciltte yuvarlak ve kırmızı lekeler oluşmasına sebep olur.