Bebeklerin Rahat Diş Çıkarması İçin Neler Yapılmalı?
Bebeklerde Diş Çıkarma
Bebeklerde diş çıkarma süreci bebek ve aileleri için sıkıntılı geçer. Bebekler bazı durumlarda 3-4 aylıkken diş çıkarabilirlerken, genellikle ilk diş çıkarma 6-7 aylık bebeklerde görülür. Bazı durumlarda bebeğin süt dişlerinin çıkması 12-16 ayı da bulabilir. Bebekler ve anneler için zor bir o kadar da yorucu olan bu süreçte, bebeklerde görülen pek çok belirti yanında huzursuzluk belirtileri de görülür. Bebeğin dişlerinin tamamlanacağı 27-29. aya kadar görülen huzursuzluklar uzmanlar tarafından normal olarak kabul edilir. Peki, bebeği zorlayan ve onu huzursuz hale getiren bebeklerde diş çıkarma döneminde anne babalar neler yapmalılar? bebeklerin kolay diş çıkarması için bitkisel çözümler neler?
İlk Diş Belirtilerden 2-3 Ay Sonra Görülür
Bebeklerde diş çıkarma dönemi, diş etinin açılmasından önce başlar. Bu dönemde bebekte; iştahsızlık, artan tükürük, uyku düzensizliği, ellerini ısırma ve ağız çevresinde hafif döküntü gibi belirtiler görülmeye başlar. Bu belirtilerin görülmeye başlamasından sonra ilk dişin görülmesi 2-3 ay kadar sürebilir.
Diş Çıkarma Döneminde Ateş Görülebilir
Uzmanlar bebeklerin diş çıkarma döneminde görülen ateşinin 37 ye kadar yükselmesinin normal olduğunu belirtirken, bebeğin ateşinin 38 derecenin üstünde ve/veya ishal varsa bebek diş çıkarıyor olsa bile mutlaka doktora danışılması gerektiğinin altını çiziyorlar. Bunun nedeni olarak da, bebekte görülen ishal ve ateş gibi belirtilerin diş çıkarmayla aynı anda başlamasının farklı bir hastalığın belirtileri olabileceğini ifade ediyorlar.
İştahsızlık Aileyi Telaşlandırmamalı
Uzmanlar bebeklerin diş çıkarma döneminde beslenmeleri ile ilgili olarak; bebeklerin bu dönemde dişetlerinin hassaslaştığını ve bu nedenle bir şey yemeyi istemediklerini belirtiyorlar. Diş çıkarma döneminde beslenmeyi reddeden bebeklere sadece anne sütü ve mama (evde hazırlanan - hazır) takviyesinin yeteceğini, bebeğin bir şeyler yememesinin aileyi telaşlandırmamasını ve bebeğin yemek için zorlamamasını tavsiye ediyorlar. İştahsızlık yaşayan bebeklere, soğuk meyve püreleri ve su vermenin hem bebeğin ağrısını hafifleteceğini hem de besin ve su kaybını önleyeceğini dile getiriyorlar.
Bebeklerin Kolay Diş Çıkarması İçin Bitkisel
Bebekleriniz diş çıkarırken sizin yapabileceğiniz çok fazla bir şey olmasa da onun yaşadığı sıkıntıyı azaltmak için dışarıdan aşağıda bahsedilen şeyleri yaparak onun bu süreci rahat atlatmasını sağlayabilirsiniz.
Çiğneyecek bir şeyler verin; bebeğinize çiğnemesi için vereceğiniz şeyler, besin değerinden çok onun diş etlerindeki basıncı rahatlatmak içindir. Çiğnenen şeyin soğuk olması daha rahatlatıcı olurken, soğuk muz ve havuç ya da temiz bir tülbente sarılı buz parçası da bebeğinizin rahatlamasını sağlar. Bebeğinize çiğnemesi için vereceğiniz şeyler için mutlaka yanında olmanız ve bebeğinizin oturur pozisyonda olması önemlidir.
Kaşınan Dişlere Yeşil Soğan
Diş çıkarma sürecinin oldukça uzun ve zorlu bir süreç olduğunu belirten uzmanlar, bu dönemde ön plana çıkan diş çıkarma belirtilerinde bebeklerin herhangi bir nesneyi ısırma isteklerinin artacağının altını çizerler. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alan bebeğin diş etlerini kaşımak istemesi nedeniyle oluşan bu değişikliklerin çok doğal olduğu belirtilir. Bu süreçte, bebeğin diş etlerini kaşıması için; salatalık, havuç ya da yeşil soğanın beyaz kısmının verilmesinde yarar olduğunu ifade ederler. Özellikle yeşil soğanın diş etlerinde meydana gelen kaşıntıyı ve ağrıyı çok hızlı bir şekilde keseceğinden bebeği rahatlatacağı belirtilir.
- Dişlerini kaşıyabileceği şeyler; bebeğinizin dişleri çıkarken yaratığı kaşıntıyı azalmak için ona piyasada çeşitli modellerde satılan plastik diş kaşıyıcılarını verebilirsiniz. Plastik kaşıyıcının kaliteli kolay kopan malzemeden olmaması ve soğuk olması bebeğinizi rahatlatacaktır.
- Su; bebeğin bu dönemde artmış salya akışıyla kaybettiği suyu ya da diş çıkarmaya eşlik eden ishal nedeniyle kaybettiği su ihtiyacını karşılamak amacıyla ona bol bol su vermeye özen göstermelisiniz.
- Parmak masajı; bebeğin diş sıkıntısını rahatlayacak bir diğer yöntemde, ebeveynlerin ellerini iyice yıkayıp kuruladıktan sonra, diş çıkan bölgeye hafifçe bastırarak yuvarlak hareketlerle masaj yapılmasıdır.
- Ağrıyı azaltabilecek ilaçlar; Bebeğinizin diş çıkarma döneminde doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamanız tavsiye edilir. Doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler bu dönemde görülen şikayetlerin azalmasında etkili olur. Doktorunuz tarafından önerilmediği sürece bebeğinizin diş etlerine hiçbir şey sürmeyin ve bebeğe asla alkollü içecekler vermeyin.