Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
Bebeklerde diş çıkarma sırası, her ebeveynin araştırdığı konulardan biridir. İlk önce hangi dişlerin çıkacağı veya bebeklerde ilk diş çıkarmanın kaç gün süreceği, anne babalar için büyük bir merak konusudur. Bebeklerde diş çıkarma sırası genellikle alt ön dişler ile başlayıp üst ve alt büyük azı dişler ile son bulur. İlk dişler ise çoğu zaman 4 – 7 ay arası görünmeye başlar. Ancak her bebeğin gelişim sürecinin farklı olduğu unutulmamalıdır. Diş çıkarma sırası ile ilgili her ne kadar genel bir tablo olsa da bazı bebeklerde istisnalar olup, diş çıkarma sırası ve zamanı farklılık gösterebilir.
Peki, bebeklerde ilk hangi diş çıkar? Bebeklerde diş çıkarma kaç gün sürer? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; bebeklerde diş çıkarma sırası ve bebek diş çıkarma tablosu (takvimi) ile ilgili tüm merak edilenleri derledik, keyifli okumalar…
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
İlk dişlerin çıkması, her anne baba için heyecanlı bir dönüm noktasıdır. Zira bu süreç, birçok ebeveyn için bebeğin büyüyüp geliştiğinin bir göstergesidir. Peki, bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar? Her bebeğin gelişim süreci farklı olduğundan net bir zaman belirtmek mümkün değildir. Ancak çoğu bebeğin 4 – 7 ay arası ilk dişlerinin görünmeye başladığı söylenebilir. Genellikle ilk önce alt-ön dişler çıkar. Ardından üst – ön dişler görünür. Daha sonra yavaş yavaş diğer dişler çıkıp, en son azı dişleri patlar. Bu süreç hemen hemen aşağıda belirttiğimiz diş çıkarma takvimindeki gibi ilerler. Ancak her bebeğin gelişim sürecinin özel olduğu ve bazı bebeklerde ufak sapmalar yaşanabileceği unutulmamalıdır.
Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu
Bebeklerde diş çıkarma tablosu genel olarak aşağıdaki gibi olsa da bazı bebeklerde istisnalar olabilir. İşte bebeklerde diş çıkarma takvimi;
Üst Ön Dişler: 6 – 8 aylıkken patlar. 7 – 8 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Üst Yan Dişler: 9 – 11 aylıkken patlar. 7 – 8 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Üst Köpek Dişleri: 16 – 20 aylıkken patlar. 10 – 12 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Üst Küçük Azı Dişleri: 12 – 16 aylıkken patlar. 9 – 12 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Üst Büyük Azı Dişleri: 20 – 30 aylıkken patlar. 10 – 12 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Alt Ön Dişler: 5 – 7 aylıkken patlar. 6 – 7 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Alt Yan Dişler: 10 – 12 aylıkken patlar. 7 – 8 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Alt Köpek Dişleri: 16 – 20 aylıkken patlar. 9 – 12 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Alt Küçük Azılar: 12 – 16 aylıkken patlar. 9 – 11 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Alt Büyük Azılar: 20 – 30 aylıkken patlar. 10 – 12 yaş civarı dökülmesi beklenir.
Bebeklerde İlk Hangi Diş Çıkar?
Bebeklerde ilk hangi diş çıkar sorusu, ebeveynlerin en merak ettiği konulardan biridir. Tipik olarak bebeklerin büyük bir kısmında ilk önce alt ön kesici dişler çıkar. Ardından üst ön kesici dişler belirir. Daha sonra yavaş yavaş diğer dişler de çıkmaya başlar. Son olarak da azı dişleri patlar. Azı dişleri, hem ağızdaki konumu hem de yapısı gereği en son çıkan dişlerdir. Çıkış hızı da diğer dişlere göre oldukça yavaştır. Yani azı dişi kendini gösterse de tam olarak çıkması uzun sürebilmektedir. Dolayısıyla, bebeklerde en zor çıkan diş hangisi sorusuna, azı dişleri olarak cevap verilebilir.
Bebekler 3 yaşına geldiklerinde ise tüm süt dişleri çıkmış olup, ağızlarında toplam 20 adet diş bulunur. Genel olarak, her 6 ayda bir 4 adet diş çıkararak bu süreci tamamlarlar. 4 yaşından sonra ise çocukların çene ve yüz kemikleri iyice büyür. Böylece süt dişleri arasında bir boşluk oluşur. Bu boşluklar, daha büyük ve kalıcı dişlerin çıkması için doğal ve olması gereken bir süreçtir.
6 – 12 yaşlar arası hem süt dişleri hem de kalıcı dişler ağızda bir arada bulunabilirler. İlerleyen yaşlarda tüm süt dişleri dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakır. Toplamda 32 adet olan kalıcı dişlerin tamamen çıkması genellikle ergenlik döneminde tamamlansa da bazen 20 yaşını bulabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri ve Rahatlatıcı Önlemler
Bebeklerde diş çıkarma sırası ile ilgili bilgi edindik, şimdi bebeklerde diş çıkarma belirtilerinin neler olduğuna göz atalım. Her bebekte olmasa da diş çıkaran çoğu bebekte aşağıdaki belirtilerden birkaçı veya hepsi görülebilir;
- İştahsızlık,
- Huzursuzluk,
- Salya artışı,
- Ağız kenarında döküntüler,
- Kulaklarda ağrı ya da kaşıntı,
- Kilo alımının yavaşlaması,
- Uykusuzluk,
- İshal veya kabızlık gibi belirtiler görülebilir.
Bunu da Okuyun: Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Diş Çıkaran Bebekler İçin Rahatlatıcı Öneriler
Bebeklerde diş çıkarma dönemi, hem ebeveynler hem de bebekler için biraz sancılı geçebilir. Ancak anne ve babalar gerekli önlemleri alarak bu sürecin bebek açısından daha konforlu geçmesini sağlayabilirler. Örneğin diş çıkaran bebeğin ağız içine hafifçe masaj yapmak, hem dişlerin daha kolay çıkmasına yardımcı olur hem de bebeğin rahatlamasını sağlar. Elbette bunu yapmadan önce ellerin çok iyi yıkanması gerekir. Ayrıca dişlerdeki kaşıntı ve ağrının hafifleyebilmesi için diş kaşıma halkaları kullanılabilir. Bu halkaların bir süre dolapta bekletilerek bebeğe verilmesi, ağrının yatışması konusunda daha da etkili olacaktır. Ancak diş kaşıma aparatlarını seçerken çok dikkatli olmalı, ürünlerin herhangi bir kimyasal içerip içermediğini iyice kontrol etmelisiniz. Özellikle bebeğin boğazına kaçma riski olan aksesuarlı ürünlerden olabildiğince uzak durmalısınız.
Diş çıkarma döneminde bebeklerin vücut ısısının biraz yükselmesi normaldir. Fakat bebeğin ateşinin 38 derece üstüne çıkması beklenen bir durum değildir. Kısacası bu dönemde sık sık bebeğin ateşi ölçülmeli ve 38 derece ve üzeri ateşler kesinlikle diş çıkarmaya bağlanmamalıdır. Ayrıca diş çıkarma döneminde hekim tarafından önerilmeyen jel veya tabletler asla kullanılmamalıdır. Eğer kullanılacaksa, yalnızca hekimin reçete edeceği ilaç ve bitkisel jeller tercih edilmelidir.
Sonuç olarak, bebeklerde diş çıkarma sırası ve diş çıkarma tablosu hemen hemen yukarıdaki gibidir. Ancak bebeklerin gelişim süreçlerinin farklı olabileceği ve bazı bebeklerde ufak sapmalar yaşanabileceği unutulmamalıdır.
Bunu da Okuyun: Diş Çıkaran Bebeğe Ne İyi Gelir?