Bebeklerde Bacak Eğriliği (Parantez Bacak) Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde bacak eğriliği, diğer bir deyişle parantez bacak, aslında çok sık karşılaşılan bir durum. Zira bebeklerin kemik ve kıkırdak yapısı gelişip güçlendikçe, bacaklarındaki eğriliğin de yavaş yavaş düzelmesi beklenir. Ancak her bacak eğriliğini de normal değerlendirmemek gerekiyor. Çünkü raşitizm veya blount gibi nadir karşılaşılan hastalıklar da bebeklerde çarpık bacak ile belirti veriyor. Bu sebeple bebeğinizin bacağında dikkatinizi çeken bir eğrilik söz konusu ise erkenden teşhis ve tedavisinin yapılabilmesi için mutlaka hekiminize danışmalısınız. 

Gelin şimdi, bebeklerde çarpık bacak belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm detayları birlikte inceleyelim.

Bebeklerde Bacak Eğriliği (Parantez Bacak) Nedir?

Parantez bacak, bebeğin topukları birbirine yakın olmasına rağmen dizleri ve bacakları arasındaki mesafenin normalden fazla olmasıdır. Bu durum özellikle yenidoğan bebeklerde çok sık görülür ve oldukça normal karşılanır. Çünkü bebekler, anne karnındayken daha az yer kaplayabilmek için dizleri dışa dönük bir pozisyonda olurlar. Bu da doğumdan sonra bebeğin bacaklarının eğri görünmesine yol neden olabilmektedir. Bu bebeklerin kıkırdak ve kemik yapıları güçlenip bacaklarına yük binmeye başladıkça, bacaklarındaki eğriliğinde zamanla kaybolması beklenir.

Bebeklerde Bacak Eğriliği (Parantez Bacak) Neden Olur?

Bebeklerde bacak eğriliğinin temelde 2 sebebi bulunmaktadır. Bunları fizyolojik ve patolojik nedenler olarak iki kategoride inceleyecek olursak;

1. Fizyolojik Nedenler

Birçok bebekte görülen bacak açıklığı genellikle fizyolojik sebeplerden kaynaklanır. Örneğin, bebekler anne karnındayken daha az yer kaplayabilmek için bacakları dışa doğru dönük bir pozisyonda dururlar. Bu da doğumdan sonra bebeklerin bacaklarının eğri görünmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda bebeklerin kıkırdak ve kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı ve bacaklarına yük binmediği için çarpık bir görünüm oluşabilir. Bu örneklerdeki gibi fizyolojik sebeplerden kaynaklanan bacak eğrilikleri genelde tedavi gerektirmez ve zamanla kendiliğinden düzelir. Ancak bu kararı yalnızca hekim verebilir. Aileler, zaten geçecek düşüncesiyle doktor kontrollerini kesinlikle aksatmamalıdır. Aksi halde aşağıda sayacağımız hastalıklar gözden kaçabilir ve erken tedavi şansı kaybedilebilir.

2. Patolojik Nedenler

Bebeklerde bacak eğriliği patolojik sebeplerden yani tetikleyici bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanları;

Raşitizm: Bebeklerde çarpık bacak veya başka kemik deformitelerine yol açabilen bir kemik hastalığıdır. Yeteri miktarda kalsiyum, fosfor ve D vitamini alınmamasına bağlı olarak gelişir. Tedavide eksik olan bileşenler ağız yoluyla veya kas içine enjekte edilerek verilir. Eğer tedaviye erken başlanılırsa çocuklarda hastalığa dair hiçbir iz kalmaz.

Blount: Kaval kemiğinin üst tarafında bulunan büyüme plağının anomalisinden kaynaklanır. Fizyolojik temelli parantez bacak olguları zamanla kendiliğinden düzelirken, blount hastalığının sebep olduğu çarpıklık zamanla daha da kötüye gider. Bu nedenle vakit kaybetmeden muayene olmak ve tedaviye başlamak gerekir.

D Vitamini Eksikliği: Bebeklerde çarpık bacağın en önemli nedenlerinden biri de D vitamini eksikliğidir. Bu nedenle hekimler, düzenli aralıklarla vitamin değerlerini ölçüp gerekli gördüklerinde vitamin takviyelerine başlayabilirler.

Bunu da Okuyun: Bebeklerde Raşitizm Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Çarpık Bacak Teşhisi Nasıl Konur?

Bebeklerde çarpık bacak teşhisi için öncelikle fiziksel muayene gerekir. Muayenede bebeğin yaşı, çarpıklığın şiddeti veya tek taraflı olup olmaması gibi birçok faktör değerlendirilip, gerekirse ek tetkikler yapılarak teşhis konur. Eğer bebek 2 yaşın altındaysa ve herhangi bir hastalıktan şüphelenilmediyse düzenli takip yeterli olacaktır. Yukarıda da belirtiğimiz gibi fizyolojik bacak eğrilikleri zamanla kendiliğinden düzelir. Ancak altında yatan çeşitli hastalıklar varsa, o zaman hastalığa yönelik tedavi planı çıkarılır.

Bebeklerde Bacak Eğriliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde çarpık bacak sendromu fark edilir edilmez yapılması gereken ilk şey, sorunun fizyolojik mi yoksa patolojik mi olduğunu anlayabilmek için doktor kontrolüne gitmek olacaktır. Eğer doktorunuz fizyolojik eğrilik teşhisi koyduysa, bebeğinizin bacaklarındaki çarpıklık zamanla geçecektir. Ortalama 3 yaşında ise parantez bacak görünümünün büyük oranda düzelmiş olması beklenir. Fakat bu süre içinde 6 ayda bir çocuk doktoru veya çocuk ortopedisti tarafından bebeğin muayene edilmesi önerilmektedir.

Kontrol sırasında bebeklerde kemik eğriliğine neden olabilecek patolojik bir hastalıktan şüphelenilirse, hekiminiz hastalığı teşhis edebilmek için bazı test ve tetkikler yapmak isteyebilir. Bu aşamada röntgen istenebilir veya çeşitli vitamin testleri yapılabilir. Bebeklerde fizyolojik bacak çarpıklığı tedavi gerektirmese de blount veya raşitizm gibi hastalıkların sebep olduğu patolojik eğrilikler mutlaka tedavi edilmelidir. Zira geç kalındığında hem tedaviden yanıt almak güçleşir hem de çocuğun bacaklarına binen ekstra stres yüzünden ağrılar oluşabilir.

Blount hastalığı erken dönemde teşhis edilebilirse ortez tedavisi uygulanır. Eğer ortez tedavisinden yanıt alınamazsa 4 yaşından sonra ameliyata başvurulabilir. Raşitizm ise genellikle ilaçlara yanıt veren bir hastalıktır. Metabolizma uzmanına muayene olmak ve kısa aralıklarla muayene olmak yeterlidir. Şayet raşitizm ileri seviye ise ve ilaç tedavisiyle düzelme eğilimi göstermiyorsa, o halde cerrahi planlanabilir.

Bebeklerde çarpık bacak veya diğer bir deyişle parantez bacak sık karşılaşılan bir durumdur ve çoğu fizyolojiktir, 3 - 4 yaşına kadar kendiliğinden geçer. Ancak bacak eğriliğinin altında blount veya raşitizm gibi hastalıkların da yatıyor olabileceği unutulmamalı ve doktor kontrolleri kesinlikle ihmâl edilmemelidir.

Bunu da Okuyun: Gevşek Bebek (Hipotonik) Sendromu Nedir?