Ek Gıdaya Geçerken Bu Hatalara Düşmeyin!

Ek Gıdaya Geçerken Bu Hatalara Düşmeyin!
24 Kasım 2016

Bebeğin az ve yetersiz beslendiğini düşünüp doktor kontrolü haricinde besin takviye etmek, ek gıdaya geçişlerde bilmeden yapılan hatalar bebeğinizin sağlıklı gelişimi ile birlikte yemek yeme alışkanlığını da etkileyecektir. Bu yazımızda beslenme hatalarıyla ilgili ayrıntıları bulacaksınız.

Bebeklerde Beslenme Hataları

Bebeklerde beslenme hataları arasında en sık rastlanılan durumlar arasında bebeğin az ve yetersiz beslendiğini düşünüp doktor kontrolü haricinde besin takviye etmek ve ek gıdaya geçişlerde bilmeden yapılan hatalardır.  Bilmeden yapılan bu gibi yanlışlar bebeğinizin sağlıklı gelişimi ile birlikte bebeğinizin yemek yeme alışkanlığını da olumsuz etkileyecektir. Peki, bebeklerde beslenme düzeni nasıl olmalı? 0-6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçerken nelere dikkat etmek gerekir? İşte detaylar...

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi

İlk 4-6 ayda bebekler yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğin emme gereksinimini azaltarak, anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesi ile doktora danışmadan bebeğe mama vermeye başlamak bu dönemde yapılan en önemli beslenme hatasıdır. Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, günde 6-8 kez bezini ıslatması ve haftada en az 150 gr. alması ile anlaşılır. Bebeğin aylık takiplerinde kilosu mutlaka değerlendirilir.   Neden Anne Sütü?  detaylı bilgi için tıklayın...

Ek Gıdaya Geçişte Yapılan Hatalar

Öğün sayısının çok tutulması

6 ay ile 8 ay arasındaki bir bebekte 2 tamamlayıcı ek öğün, 9 ay ile 11 ay arasındaki bir bebeklerde ise, 3 ek öğün verilmesi yeterli olacaktır. BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir? detaylı bilgi için tıklayın...  

Ek Gıdaya Geçerken Bu Hatalara Düşmeyin!

Porsiyonların çok büyük tutulması

Bir bebeğin porsiyonu, erişkin bir insanın porsiyonunun neredeyse yarısından da azdır. Bu sebepten dolayı da annelerin bebeklerini gereğinden fazla miktarda gıda ile beslenmeye zorlamamaları gerekir. Uzmanlar tarafından kıymetli çorbalar olarak adlandırılan, özellikle de et ile zenginleştirilmiş; tarhana çorbası, mercimek çorbası ile sebze çorbalar bebeklere bu verilebilir. Bunların haricindeki çorbaların bebek beslenmesinde çok fazla yararı yoktur.

Tabakta bulunan yemekleri bitirme ısrarı

Bebeklerin mide kapasiteleri yetişkinlerin ki kadar büyük değildir. Bu nedenle bebekler az ve sık olacak şekilde beslenmelidir. Bebeğin kilo kontrolünü sağlayabilmek ve genel sağlığını korumak amacı ile fazla dolu tabaklar hazırlayıp bitirmeleri için kesinlikle ısrar etmemek gerekir. Bebeğinizin beslenme programını onun yaşına ve kilosuna göre bir gün içerisinde yemesi gereken besinleri beslenme uzmanları tarafından hazırlanan beslenme tablolarını örnek alarak oluşturabilirsiniz.

Ek gıdaya daha erken zamanda geçmek

Annelerin genellikle “sütüm yetmiyor” endişesi ile yaptıkları bir hatadır. İlk altı ay bebeğin eğer büyüme ve gelişme takibi normalse tüketmesi gereken tek besin anne sütüdür. Henüz farklı besinleri sindirim yeteneği gelişmemişken, daha erken bir zaman içerisinde inek sütüne başlanması, inek sütü alerjisine, buğday nişastası, un veya glüten intoleransına sebebiyet verebileceğini de hatırlatmış olalım. Bal, portakal, mandalina gibi yüksek asitli meyveler ve patlıcan gibi sebzeler de alerjiye sebep olabilir.

Bol miktarda bebek bisküvisinin bebek beslenmesinde kullanılması

Bebek bisküvileri hiçbir zaman öğün çeşidi olarak tavsiye edilmemektedir. Çünkü bisküvi, yüksek miktarda şeker ve yağ barındıran bir gıdadır. Bu sebepten dolayı da bebek beslenmesinde bisküvinin kullanılması çok uygun değildir. Çocuğun farklı gıdaları kabul etmesi için gün içerisinde 1 veya 2 adet yiyebilir. Ancak öğün olarak bebek bisküvisi maması verilmemesi gerekir.

Annelerin sıklıkla kemik suyu ve et suyu kullanması

Bebeğinizin yemeklerinde kemik ve et suyu tabii ki kullanabilirsiniz. Ancak bebek beslenmesinde kullanılması gereken gıdanın etin tam da kendisi olduğunu unutmayın. Bu tüketim ilk olarak sebze çorbalarına ilave edilen kıyma veya küçük tavuk parçaları ile beraber başlar. Daha sonra ise dolmaların içerisinde bulunan etler ile devam eder. İlerleyen zamanlarda bebeğin dişi çıkmaya başladığında köfteye ve bebeğin çiğneme kapasitesi ve yetisine göre etlere kadar devam eder.  

Ek Gıdaya Geçerken Bu Hatalara Düşmeyin!  

Bebek beslenmesinde blender kullanımı

Bebeklerin maksimum 8 aylarını tamamlandıktan sonra pütürlü gıdaya alışmış olmaları gerekir. Bir bebeği pütürlü gıdaya alıştırma zamanı ne kadar geçerse ilerleyen zamanlarda yutma problemleri ile karşı karşıya kalan ve pütürlü gıda ağzına geldiği zaman öğüren çocuklar meydana getirmiş oluruz. Blender bebekleri olarak da tabir edilen bu bebeklerde çiğneme ve yutma sorunları oluşur. Bu sebepten dolayı 7. aydan itibaren bebeklere pütürlü gıdalar verilmesi önerilirken, bebek ek gıdaya geçtiğinde sık yapılan hatalardan olan yiyeceklerin blenderdan geçilerek verilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmez.   Bebekler Blender Yüzünden Çiğnemeyi Öğrenemiyor! Detaylı bilgi için tıklayın...

Bebeklerde beslenme problemleri; bulamaç yapma

Bebeklikte kıvamın yumuşaklığı için tercih edilen yemekleri bulamaç yapma alışkanlığının, bebek büyüdüğü zaman da devam ettirilmesi bebeklerde beslenme problemlerine sebep olabilir. Bu nedenden dolayı da, özellikle bebeğin çiğneme refleksi geliştiği zamandan itibaren tuzlu, tatlı, sıvı ve katı besinleri ayrı ayrı tüketmeyi öğretmek ve buna bebeğe alıştırmak gerekir.

Kahvaltının önemsenmemesi

Kahvaltının yapılmaması halinde, çocukta dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve zihinsel performansta azalma ile karşılaşılabilir. Zihin ve beden gelişiminin yoğun olduğu çocukluk dönemi içerisinde günün en önemli öğünü, doğru besinlerin alınmış olduğu bir kahvaltıdır. Kahvaltı konusunda da büyükler muhakkak çocuklara örnek olmalıdır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.