Bebeklerde B Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
Beslenme yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan bebeklerde B12 vitamini eksikliği, bebeğin sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Yapılan kan testi sonrasında ortaya çıkan vitamin eksikliği, zaman kaybetmeden doktor tarafından önerilecek gıdalar ya da gerekli görüldüğünde vitamin desteği ile karşılanmalıdır. Bebeklerde b vitamini eksikliği; bebeğin hareketlerinde anormallik (ancak 6. aydan sonra gözlenebilir), güçsüzlük, halsizlik, kansızlık, kusma, gelişimde duraklama ya da gerileme gibi sorunlara yol açıyor. B12 vitaminin eksikliği bazı bebeklerde; titreme, kas seğirmesi, spazm ve anormal kas hareketleri de gibi sorunlara da neden olabiliyor.
Annenin Yetersiz Beslenmesi Sonucu Ortaya Çıkıyor
Vejetaryen annelerin bebeklerinde sıklıkla rastlanan bir durum olan B12 vitamini eksikliği, et, et ürünlerinde bol miktarda bulunur. Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde bu gıdalardan yoksun beslenen annelerin bebeklerinde daha çok görülen b vitamini eksikliği tedavi edilmediği durumlarda bebeklerde ciddi sağlık sorunu yaratabilmektedir. Bebeklerde B12 vitamini eksikliği şu durumlarda da oraya çıkabiliyor;
- Gebelikte pernisyöz anemi, gastrik rezeksiyon, ülseratif kolit gibi sağlık sorunlarında,
- Hamilelikte B12 açısından yetersiz vejetaryen beslenme
- Doğumdan sonra emziren annenin et, süt, yumurta gibi b12 içeren yiyecekleri tüketmemesi,
- Gebeliğinde B12 vitamini eksiği olan annelerin bebeklerinde de B12 vitamin eksikliği görülme nedenleri arasında yer alıyor.
Bebekte B12 Vitamin Eksiliğinin Yol Açtığı Sorunlar
- Büyüme Geriliği,
- Anemi,
- Aşırı Halsizlik,
- Kooperasyon Bozukluğu,
- Kas Güçsüzlüğü,
- Mental ve Motor Gelişme Geriliği
- Baş tutma, gülümseme, konuşma, oturma ve yürüme gibi motor fonksiyonlarda sorun.
B12 Eksikliği ile İlgili Uzman Görüşleri
Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Pediatri Bölümü doktorları bebeklerde görülen vitamin eksikliği ile ilgili şunları söylüyorlar; Vitamin B12 eksikliği bebeklerde; regrasyon, hipotoni ve serebral atrofi gibi ciddi gelişim bozuklarına neden oluyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için, bebeğini sadece anne sütüyle besleyen sıkı vejetaryen anneye bir süre b12 vitamini takviyesi yapılması sonrasında bebekte bulunan klinik belirtileri ve BT sonuçlarının normalleştiğini ifade ediyorlar.