Bebeklerde Aşı Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?
Aşılama, bebekler için son derece önemlidir. Zira onlarca çocuk hastalığından korunmanın en etkili yolu aşıdır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bu aşılar, kızamık ve kızamıkçık da dahil olmak üzere çoğu ölümcül hastalığı önleme konusunda %90 -99 etkilidir. Ayrıca sürü bağışıklığı geliştirip halk sağlığının korunması için de aşılar oldukça faydalıdır. Ancak aşıların bir yan etkisi olarak gelişen ağrı, bebekler için rahatsız edici olabilmektedir. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde aşı sonrası ağrı nasıl geçer sorusunun yanıtını derledik. İşte, bebeklerde aşı ağrısına iyi gelebilecek öneriler…
Bebeklerde Aşı Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?
Ağrı, aşılamanın yaygın bir yan etkisidir. Bebeklerde aşı sonrası ağrıyı en aza indirgemek hem bebekler hem de ebeveynler için aşılamayı daha az korkutucu ve stresli hale getirmeye yardımcı olabilir. Gelin şimdi bebeklerde aşı sonrası ağrıya ne iyi gelir, birlikte inceleyelim.
1. Biraz Sakinlik Sunun
Bebekler aşıdan sonra ağlama nedeniyle sinirli ve bitkin olabilirler. Bu nedenle bebeğinize rahat, sıcaklığı ideal ve sessiz bir ortam sunun. Temiz, konforlu ve nefes alabilen kıyafetler giydirmeye dikkat edin.
2. Bebeğinizi Yakınınızda Tutun
Aşılama sırasında veya sonrasında güvenlik hissiyatından dolayı bebeğinizi kucağınızda tutun, bol bol ten teması kurun. Böylece bebek kendini güvende hissedecek ve rahat olabilecektir.
3. Dikkatini Dağıtın
Dikkat dağıtma, bir bireyin dikkatini belli bir noktadan uzaklaştırmak için çeşitli stratejilerin kullanılması olarak tanımlanır. Siz de aşı sonrası yeni bir oyuncak, baloncuklar veya basit bir saklambaç oyunuyla bebeğinizin dikkatini dağıtarak aşılamayı daha az stresli hale getirebilirsiniz.
4. Emzirin
Ten teması, emmenin rahatlatıcı etkisi, anne tarafından tutulma ve anne sütünün tatlımsı tadı gibi çeşitli nedenlerden dolayı emzirmenin bebekler üzerinde ağrı kesici etkisi olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle anne, aşı prosedürü öncesinde veya sırasında bebeğini emzirebilir. Bunun yanı sıra sağılmış anne sütünü içirmek de işe yarayabilir.
5. Soğuk Kompres Uygulayın
Soğuk buz torbası uygulamak da bebeklerde aşı sonrası ağrıyı gidermek için bir çözüm olabilir. Zira soğuk torba cildi uyuşturup enjeksiyon bölgesindeki ağrının hissedilmemesini sağlayabilir. Ancak bebekler buzun soğukluğuna tahammül edemeyebilir ve huzursuzlanabilirler. Bu nedenle direkt buz torbası uygulamak yerine onu bir beze sarıp kısa aralıklarla bölgeye dokundurabilirsiniz. Bunu yapmadan önce de muhakkak çocuk doktorunuza danışmalısınız.
6. Daha Fazla Sıvı Verin
Eğer bebeğiniz sadece anne sütü alıyorsa bol bol emzirmeye devam edin. Katı gıdaya geçtiyse anne sütüyle birlikte su ve çorba gibi diğer sıvıları da artırın. Aşı sonrası beslenmeyi reddedebileceklerinden yemesi kolay ve sevdikleri besinleri sunmaya dikkat edin.
7. Topikal Anestezikler Kullanabilirsiniz
Eğer bebeğiniz aşı sonrası çok huzursuzlanıyorsa çocuk doktorunuzun onayıyla topikal anestezikler kullanabilirsiniz. Jel veya sprey formunda olan bu maddelerin mutlaka çocuk doktoru onayıyla kullanılması gerektiğini unutmayın.
8. Oral Ağzı Kesicilerden Faydalanabilirsiniz
Bebeklerde aşı sonrası ağrıyı gidermek için doktorlar parasetamol veya ibuprofen gibi ilaçlar yazabilirler. Ancak bu ilaçlar bebeğin kilosu, yaşı ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak verilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan herhangi bir ağrı kesiciyi kesinlikle bebeğinize vermeyin.
Bebeklerde Aşının Diğer Olası Yan Etkileri
Bebeklerde aşı sonrası ağrı sık görülen bir yan etkidir. Bunun yanı sıra aşağıdaki yan etkiler de gelişebilir:
- Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık veya şişlik
- Aşıya bağlı ateş, genellikle 24 saat içinde başlar ve 1 – 2 gün sürer
- Suçiçeği ve KKK aşılarından sonra gecikmiş ateş ve döküntü, genellikle 1 ila 4 hafta arasında ortaya çıkar
- Çok nadiren anaflaktik şok, aşıdan 2 saat sonra ortaya çıkabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde Aşı Sonrası Ateş Ne Kadar Sürer ve Nasıl Düşürülür?
Kaynak: 1