Bebeklerde Arpacık Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Arpacık, ter veya yağ bezlerinin tıkanması ya da kıl folikülü enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bir göz rahatsızlığıdır. Etkilenen gözde ağrılı bir lezyon ile karakterize olan arpacık, aynı zamanda kızarıklık, kaşıntı, göz hassasiyeti ve göz sulanması gibi belirtilere yol açabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde arpacık nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!
Arpacık Nedir?
Arpacık, kirpik dibinde beliren çıban benzeri ağrılı bir lezyondur. Etkilenen gözde kızarıklık, şişlik ve ağrı yapabilen arpacık, bebeklerde ciddi bir huzursuzluk oluşturabilmektedir. İç ve dış olmak üzere iki türü olan arpacık, aynı zamanda bebeklerde sık sık gözü ovuşturma isteği uyandırır. İç arpacık gözün göz kapağının iç kısmındaki meibomian bezlerinde oluşan enfeksiyon iken dış arpacık kirpik kökünde lokalize olan bir enfeksiyondur.
Bebeklerde Arpacık Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde arpacık belirtileri hemen hemen yetişkinlerle aynıdır. Etkilenen göz kapağında aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir:
- Göz şişmesi
- Çıkıntı benzeri büyüme
- Göz kapağı boyunca göz çapaklanması
- Lezyon çevresinde kızarıklık
- Göz kaşıntısı
- Göz ağrısı
- Göz hassasiyeti
- Sarımsı mukus akıntısı
- Işığa karşı hassasiyet
- Göz iltihabı
- Gözlerde sulanma ve yaşarma
Bebeklerde Arpacık Neden Olur?
Bebeklerde arpacığın olası nedenleri şu şekildedir:
Göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanması yağ ve sıvı birikmesine neden olur. Bu sıvı bazı bakteriler tarafından istila edilir ve böylece arpacığa neden olan enfeksiyon gelişir. Nadiren viral enfeksiyonlar da bebeklerde arpacığa neden olabilir.
Göz kapağı kenarında bulunan ter bezlerinin tıkanması ve bu tıkalı bezlerin bakteriler tarafında istila edilmesi enfeksiyona neden olarak arpacığa zemin hazırlayabilir.
Kirpik dibinde oluşan enfeksiyon da bebeklerde arpacık nedeni olabilir.
Bebeklerde Arpacık Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeklerde arpacık tanısı için fiziksel muayene genellikle yeterlidir. Ancak doktorunuz farklı rahatsızlıklardan şüphelenirse, onları ekarte edebilmek için çeşitli testler yapmak isteyebilir.
Bebeklerde Arpacık Tedavisi
Arpacık genellikle iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak şiddetli durumlarda tıbbi destek alınması gerekir. Bu nedenle bebeğinizde arpacık olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikle bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmanın yanı sıra aşağıdaki öneriler de bebeklerde arpacığa iyi gelebilir:
1. Ilık Su Kompresi
Temiz bir bezi ılık suya batırın çıkarın ve daha sonra suyunu sıkın. Ardından etkilenen göz kapağına yerleştirin. Ilık kompresi günde 4 – 5 kere, yaklaşık 5 dakika boyunca uygulayın. Bu noktada göze fazla baskı yapmamaya dikkat edin. Aksi halde lezyon patlayabilir ve içindeki sıvı göze yayılabilir.
2. İlaçların Düzenli Kullanımı
Bebeklerde arpacık tedavisi için doktorlar bazen topikal antibiyotik merhem önerebilir. Bu arpacığı direkt olarak tedavi etmese de enfeksiyonun gözde yayılmasını önleyebilir. Bazen de dirençli vakalar için antibiyotik haplar uygun görülebilir. Buna ek olarak göz kapağının temizlenmesi için tuzlu su solüsyonları reçete edilebilir. Doktorunuz neyi uygun gördüyse, o ilaçları düzenli olarak kullanmaya çalışın.
3. İnsizyon ve Drenaj
Çok nadir durumlarda antibiyotik ilaçlar işe yaramayabilir. Böylesi bir tabloda iltihaplı dokuyu temizlemek için insizyon veya drenaj yapılabilmektedir.
Bebeklerde Arpacık Nasıl Önlenir?
Bebeklerde arpacık çıkmasını önlemek için optimum göz hijyeni sağlamak gerekir. Bunun için aşağıdaki alışkanlıklar yardımcı olabilir.
- Bakterilerin ebeveynlerden bebeklere geçmesini önlemek için bebeğe veya onun kişisel eşyalarına dokunmadan önce mutlaka ellerin yıkanması gerekir.
- Gün içinde bebeğin elleri ve yüzü de bebek dostu, yumuşak bir sabunla yıkanmalıdır.
- Bebeğin giysileri ve havluları ayrı tutulmalıdır.
- Bebeğin göz ovuşturması ve göz kapaklarıyla oynaması mümkün olduğunca engellenmelidir.
Ne Zaman Doktora Danışmak Gerekir?
Bebeklerde arpacık belirtileri ortaya çıkar çıkmaz doktora danışmak gerekir. Zira bu durumda hem doğru teşhis almak hem de olası komplikasyonları önlemek çok önemlidir. Aşağıdaki semptomları gördüğünüzde çocuk doktoruna danışmak en güvenli seçenektir:
- Ateş
- İştahsızlık
- Vücudun diğer bölgelerinde döküntüler
- Bebeğin görmeyle ilgili bir sorunu olduğundan şüphelenmek
- Gözde kızarıklık, tahriş, sulanma, şişlik, apse
- Tekrarlayan ve birden fazla çıkan arpacık
- Huzursuzluk
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1