Bebekler Neden Yumruklarını Sıkar?
Bebeğin yumruk sıkması, doğumdan sonra çoğu ebeveynin fark edeceği bir yenidoğan refleksidir. Sinir sistemi gelişmeye devam ederken oluşan bu nörolojik tepki aynı zamanda stres, kolik veya açlık durumunda daha da şiddetlenebilir. Ancak gayet normal bir hareket olduğundan ebeveynlerin endişelenmesine gerek yoktur. Zira bebeklerin avuç içini sıkması genellikle 5 ila 6. aydan sonra kendiliğinden kaybolur. Sizler için hazırladığımız bu yazıda yenidoğan bebeklerde yumruk sıkma hareketi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!
Yenidoğan Bebeğimden Hangi Davranışları Bekleyebilirim?
Bebeğiniz doğumdan sonra yeni çevresine uyum sağlamayı öğrendikçe sese, görüntülere veya dokunuşlara nasıl tepki verdiğine şaşırabilir ve hatta bazen ürkebilirsiniz. Ancak bebeğinizin karanlık, sıcak ve rahat olan ana rahminden doğumla birlikte çok farklı bir dünyaya geldiğini unutmayın. Bu nedenle gelişiyle birlikte yeni dünyasına çeşitli fiziksel tepkiler vermesi gayet normal. Örneğin ilk zamanlarda fark edebileceğiniz reflekslerden biri ellerini sıkıca yumruk yapması olabilir. Bu harekete aynı zamanda avuç içi kavraması da denir ve parmağınızla bebeğinizin açık avuç içini okşadığınızda nasıl tetiklendiğini görebilirsiniz. Bu doğal eğilim, birçok bebeğin istemsiz olarak yaptığı hareketlerden biridir ve tamamen normaldir. Doğumdan itibaren görülen avuç içini sıkıca kapatma refleksi genellikle 5 ila 6. ayda kendiliğinden geçer.
Bebekler Yumruklarını Neden Sıkar?
Bebeklerin yumruklarını sıkması, sinir sistemleri gelişmeye devam ederken oluşan nörolojik bir tepkidir. Bununla birlikte rahim içindeki pozisyonlarından kalan bir alışkanlık da olabilir. Ayrıca acıkan bebekler ve koliği olan bebekler de ellerini sıkıca yumruk yapabilmektedir.
Bebeklerin Sıktığı El Nasıl Gevşetilir?
Genellikle bebeğinizin sıktığı yumruğu gevşetmenize gerek kalmaz çünkü bu doğal refleks beş ila altı aylıkken kendiliğinden ortadan kaybolur. Bebeğiniz stres veya kolik nedeniyle yumruklarını sıkıyorsa kundaklama ve şarkı söyleme gibi aktivitelerle onu rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin acıktığını düşünüyorsanız ertelemeden besleyin. Beslenmeye başladığı anda bebeğinizin ellerinin gevşediğini ve rahatladığını fark edeceksiniz.
Bebeğim Yumruklarını Sıkarsa Endişelenmeli miyim?
Bebeğinizin gelişimi hakkında zaman zaman endişelenmeniz ve bebeğinizi çevrenizdeki diğer bebeklerle kıyaslamanız gayet normaldir. Ancak unutmayın ki, bebeğinizin rutin muayenelerinde doktorunuz her bir refleksi kontrol ederek çeşitli uyaranlara karşı bebeğin nasıl tepki verdiğini değerlendirir. Ancak doktorunuz yumruk sıkma refleksinin normalden daha uzun sürdüğünü düşünürse bu nadiren bebeğin sinir sisteminde bir sorun olduğunun göstergesi olabilir. Zira abartılı refleksler seyrek olmakla birlikte serebral palsi ve hipertoniye (kas dokusunun sertleşmesi) işaret edebilmektedir. Böylesi bir durumdan şüpheleniyorsanız, çocuk doktorunuza refleksler ve bebeğinizin gelişimi ile ilgili danışmaktan çekinmeyin.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Yenidoğanlarda Moro Refleksi: Ne Zaman Başlar ve Geçer?
Kaynak:1