Bebekler Ne Zaman Alkış Yapar?
Alkış yapma, birçok ebeveynin bebeklerinde dört gözle bekledikleri bir başarıdır. Zira alkışlama hem çok sevimli görünürken hem de bebeklerin motor becerilerinin ve koordinasyonun güzel bir şekilde geliştiğinin bir göstergesi olabilmektedir. Bu nedenle bebeği büyümeye başlayan çoğu ebeveyn, bebeklerinin bunu ne zaman başarabileceğini veya onu alkışlama konusunda nasıl teşvik edebileceğini merak ediyor olabilir. Bebekler ortalama 9 aylıkken alkış yapma becerisini kazanır. Ancak her bebeğin gelişim süreci farklı olabileceğinden kimi bebekler daha erken, kimileri ise daha geç bu beceriyi kazanabilirler. Gelin şimdi bebeklerde alkışlama hareketi ile ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.
Bebekler Ne Zaman Alkış Yapar?
El çırpma ve alkış yapma, doğru etkileşim ve teşvikle uyarılabilen gelişimsel dönüm noktalarından yalnızca biridir. Tıpkı emekleme, ayağa kalkma ve yürüme gibi pek çok ebeveyn, bebeklerinin alkış yapma becerisini de heyecanla bekler. Peki, bebekler ne zaman alkış yapar? Bebekler ortalama 9. ayda alkış yaparlar. Ancak her bebeğin gelişim süreci farklı olabileceğinden, bazı bebeklerde alkış yapma becerisini kazanmak daha erken veya geç gerçekleşebilir.
Bebekler Neden Alkış Yapar?
Bebekler fiziksel ve bilişsel gelişim aşamaları sebepleriyle alkış hareketi yapmak isteyebilirler. İşte, bebeklerin alkış yapmasının olası bazı sebepleri…
1. Motor Becerilerin Gelişmesi
Bir bebek hayatının ilk yılında, el hareketleriyle ilgili çeşitli beceriler kazanır. Nesneleri alıp tutmak, nesneleri bir elden diğerine geçirmek, el sallamak ve alkış yapmak bu dönemdeki temel kazanımlardan yalnızca birkaçıdır. Tüm bunlar aynı zamanda bebeklerin ince ve motor becerilerinin gelişmesinin doğal bir parçasıdır.
2. Başarı Algısı
Bebekler belli aktiviteler yaptığında hem ebeveynleri hem de çevresindeki diğer insanlar genellikle alkış yapar. Çok dikkatli bir gözlemci olan bebekler, tekrarlanan gözlemler yoluyla sebep sonuç ilişkisini anlayabilirler ve zamanla alkışlamanın bir kutlama şekli olduğunu fark edebilirler. Bu nedenle bir şeyler başardıktan sonra neşeyle alkışlama hareketi yapabilirler.
3. İletişim Kurma
Alkışlamak, bebeklerin bir iletişim yolu olabilir. Başlangıçta ebeveynlerinden veya çevredeki diğer insanlardan gördükleri için alkış yapan bebekler, büyüdükçe alkışlamayı duygularını ifade etmek ve mesajlarını iletmekle ilişkilendirebilirler.
4. Deneysel Girişim
Bebekler dünyayı ve hatta vücutlarını deneyler yoluyla keşfederler. Alkış yapmak da bir bebeğin iki elini birbirine değdirmesi sonucu ne olacağını anlamasının bir yolu olabilir.
Bebeğinizi Alkışlamaya Teşvik Edecek Bazı Aktiviteler
Bebekler ebeveynlerini taklit etme eğilimindedir. Bu nedenle önünde yaptığınız hemen hemen her hareketi yapmak için çaba harcayacaklardır. İşte, bebeğinize alkışlama hareketini öğretmek istiyorsanız yapabileceğiniz bazı aktiviteler:
1. Alkışı Tekrar Edin
Bebeğinizin ellerini ellerinizin arasına alın ve ona nazikçe alkışlama hareketini gösterin. Elleriniz alkışlama için birleştiğinde gülün ve hareketi yavaşça tekrar edin. Bu aktivitenin ara sıra tekrarlanması bebeklerin alkışlama hareketini öğrenmesine yardımcı olacaktır.
2. Farklı Hızlarda Alkışlayın
Bebekler farklılıklardan ve beklenmedik olaylardan hoşlanır. Alkışlama hızında çeşitlilik sağlamanız, dikkatini çekmenize ve ilgilerini geliştirmenize yardımcı olacaktır.
3. Beşlik Çakmak
Beşlik çakmak, bebeğinize avuç içlerini birbirine vurmanın bir anlamı olduğunu öğretecektir. Bebekler zaten bu hareketi çok severler ve “Çak bir beşlik” dediğinizde muhtemelen gülümserler.
Peki Hala Alkışlamıyorsa?
Her bebek özeldir ve hepsinin gelişim süreci farklıdır. Bu nedenle bir bebek diğer akranından daha geç gelişimsel dönüm noktasına ulaşabilir. Dolayısıyla bebeğiniz 9 aylık olmasına rağmen alkış hareketi yapmıyorsa paniklemeyin. Muhtemelen 1 yaşına doğru bunu öğrenecektir. Ancak bebek 1 yaşına gelmesine rağmen alkışlamayı ve diğer jestleri taklit etmiyorsa, bir şeye işaret etmiyorsa ve becerilerini yavaş yavaş kaybediyor gibi görünüyorsa bir çocuk doktoruyla görüşün. Doktor, herhangi bir gecikme olup olmadığını belirlemek için bebeğin çeşitli gelişimsel dönüm noktalarını belirleyecektir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?
Kaynak: 1