Bebekler İsimlerini Ne Zaman Tanır?
Bebekler ilk yıllarında birçok dönüm noktası yaşar. Bunlardan belki de en heyecan verici olanı, ismini tanıması ve ona tepki vermesidir. Bu nedenle pek çok ebeveyn, bebeklerinin isimlerine ne zaman tepki vereceğini merak eder. Peki, bebekler ne zaman ismine tepki verir? Bebek ne zaman adını söyleyince bakar? Çoğu bebek 4 ila 9. ay arası isimlerini tanırlar. Bu beceriyi öğrendiklerinde, isimlerini duyar duymaz söyleyen kişiye baktıklarını veya farklı şekilde tepki verdiklerini görebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerin isim tanıma zaman çizelgesi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!
Bebekler İsimlerini Ne Zaman Tanır?
Çoğu bebek 4 ila 9. ay arasında isimlerine tepki verir. Diğer bir deyişle, bebekler kaçıncı ayda ismine tepki verir sorusuna 4 – 9. aylar arası şeklinde cevap verilebilir. Bebekler bu beceriyi öğrendiklerinde, isimlerini söyleyen kişiye doğru bakarak veya başka bir şekilde tepki verirler. Ancak Wisconsin’deki Ascension All Saints Hastanesi’nde çocuk doktoru olan Dr. Kristen Cook, her bebeğin farklı zamanlarda farklı dil becerileri geliştirebileceğini söylüyor. Bu, bir bebeğin ismini öğrenmesinin diğer bebeklerden daha uzun sürebileceği anlamına geliyor ve çoğu durumda normal karşılanıyor. Ancak yine de şüphelendiğiniz bir konu olduğunda endişelerinizi çocuk doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
Bebeğinizin İsmini Öğrenmesine Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Birçok ebeveyn, bebeklerinin ismini tanıdığı günü sabırsızlıkla bekler. Aşağıda açıkladığımız birkaç farklı stratejiyle bu dönüm noktasını aşmalarına yardımcı olabilirsiniz. İşte, bebeklerin isimlerini tanımalarına yardımcı olabilecek ipuçları…
1. Adını Tekrarlayın
Bebeğinizin adını gün içinde sık sık tekrarlayın. Bunu yaparken de ona bakmaya dikkat edin. Bu, onların sese aşina olmalarına yardım edecektir.
2. Bebeğinizle Konuşun
Bebeğiniz ne dediğinizi anlamasa da bebeğinizle sürekli konuşun. Bu durum iletişim kurmayı öğrenmelerini sağlayacaktır.
3. Eylemlerinizi Anlatın
Hiç kendinizi bebeğinize küçük şeyleri bile anlatırken buldunuz mu? Bu anlatım aslında onların gelişimi için çok faydalıdır. Bez değiştirmek veya araba koltuğuna oturtmak gibi sıradan görevleri bile sözlü olarak ifade etmek bebeğinizi mümkün olduğunca dile maruz bırakır ve gelişimlerini destekler.
4. Kitap Okuyun ve Şarkı Söyleyin
Bebeğinize kitap okumak veya şarkı söylemek onun kelime dağarcığını geliştirir. Bu durum dil becerilerini desteklemenin yanı sıra beyin gelişimine de katkı sağlar.
Doktora Ne Zaman Başvurmak Gerekir?
Her bebek eşsizdir ve gelişim süreçleri farklılık gösterir. Boy kilosundan diş çıkarma ve yürümeye kadar her bebek çeşitli becerileri farklı zamanlarda kazanabilirler. Ancak ortalama bir zaman çizelgesi vermek gerekirse, çoğu bebek 4 ila 9. ay arası kendi isimlerini tanır ve tepki verir. Bebeğiniz 9 aylık olmasına rağmen ismi söylendiğinde tepki vermiyorsa, rutin muayene sırasında bunu doktorunuza danışabilirsiniz. Bu durum çoğu zaman normal olmakla birlikte işitme bozuklukları veya gelişimsel gecikmelerden de kaynaklanıyor olabilmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebekler Ne Zaman Dönmeye Başlar?
Kaynak: 1