Bebekler İçin Oda Sıcaklığı ve Nem Oranı Kaç Olmalı?
Bebek sağlığı konusunda en önemli konulardan biri de bebeğin bulunduğu odanın sıcaklığıdır. Eğer oda çok sıcak olursa ve bebek kat kat giydirilirse, başta isilik olmak üzere pek çok problemle karşılaşılabiliyor. Aksine, oda soğuk olursa bebeğin hastalanması için uygun koşullar yaratılmış oluyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; kış aylarında bebeklerin oda sıcaklığı kaç derece olmalı sorusunun cevabını derledik.
Bebeklerin Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Bebekler için ideal oda sıcaklığı 21 – 24 derece arasıdır. Yenidoğan bebekler için ise 22 – 24 derece uygundur. Prematüre doğan bebeklerin cilt altı yağ dokusu yeteri kadar gelişmemiş olduğundan, zamanında doğan bebeklere göre 1-2 derece fazla olabilir.
Bebeklerin Oda Sıcaklığı Neden Önemli?
Oda sıcaklığı, bebeğin sağlığı için en önemli konulardan biridir. Eğer oda sıcaklığı olması gerekenden yüksekse, odanın içindeki nem oranı düşer ve hava kurur. Bu da bebeğinizin solunum yollarını olumsuz etkiler, burun tıkanıklığı gibi sorunlara neden olur. Odanın sıcaklığına bağlı olarak bebeğiniz fazla terlerse, hastalanma ihtimali yükselir. Sıcaklığa bağlı olarak sürekli uyuma isteği olabilir ve bu da günlük beslenme rutinini olumsuz etkileyebilir. Tersine, oda sıcaklığı olması gerekenin altında ise yine bebeğin hasta olma riski yükselir. Bu nedenle özellikle ilk 6 ay bebeğin oda sıcaklığına dikkat edilmeli, gerekiyorsa oda termometresi ile sıcaklık kontrol edilmelidir.
Bebekler İçin Odanın Nem Oranı Kaç Olmalı?
Bebek odasının ideal nem oranı %50 civarıdır. Bu oranın %60’tan fazla, %40’tan az olmaması önerilir. Eğer odanın çok kuru olduğunu düşünüyorsanız, radyatör üzerine bir kap su koyarak nem oranını dengeleyebilirsiniz. Buhar cihazları ise aşırı neme ve küfe neden olabildiği için son tercih olmalıdır.
Kışın Bebekler Nasıl Giydirilmeli?
Kış aylarında bebeklerin ev ortamında nasıl giydirilmesi gerektiği de ebeveynler tarafından merak edilir. Eğer ortam ısısını yukarıda bahsettiğimiz derecelerde ayarladıysanız bebeğinize bir kat pamuklu fanila, bir kat da ayaklı tulum giydirmeniz yeterli olacaktır. Uyurken ise üzerini terletecek kumaşlarla örtmemeli, pamuklu battaniye veya hafif yorgan tercih etmelisiniz.
*Kışın bebekler nasıl giydirilmeli?
Ev Klima ile Isınıyorsa?
Pek çok uzman, belli şartları sağladığınız takdirde bebek olan evde klima kullanılabileceğini belirtiyor. Bu şartlar;
- Klimanın direkt bebeğe üflemediğine emin olmalısınız. Bunun için klimanın başlığını yukarı doğru kaldırabilirsiniz.
- ‘Bebeğim üşüdü, klimayı açayım.’ veya ‘Bebeğim terledi, klimayı kapatayım.’ diyip, sürekli klimanın ayarlarıyla oynarsanız, bebeğinizin hastalanma ihtimali doğar. Bunun yerine ideal sıcaklığa ayarlayıp sürekli çalıştırmanız daha doğru olur.
- En önemlisi de klimanın düzenli olarak bakımını yaptırmaktır. Aksi halde kirli hava bebeğinizin hastalanmasına sebep olabilir.
- Bebeğinizi evin başka bir sıcak odasına geçirerek, klima kullandığınız odayı gün içinde mutlaka havalandırmalısınız.
- Klimayı aldığınız firmaya evde bebek olduğunu söyleyerek önerilerini dikkate almalısınız. Ona göre sizin için uygun olan iklimlendirme haritasını çıkartacaklardır.
- Odanın nem oranının dengelenebilmesi için klimalı odada bir bardak su bulundurmaya dikkat etmelisiniz.
*Rota virüs hakkında detaylı bilgi için tıklayın!
Bebeklerin Vücut Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?
Özellikle yenidoğan bebeklerin vücut ısılarını korumak kolay değildir. Çünkü cilt altı yağ dokuları yeteri kadar kalın değildir. Bu nedenle altını değiştirirken veya banyo yaptırdığınız zaman, kısa bir süre içinde ciltlerinin soğuduğunu görebilirsiniz. Dolayısıyla, bebeğinizi soymanız gereken tüm zamanları kısa tutmanız ve ara ara vücut sıcaklığını ölçmeniz faydalı olacaktır.
Bebeklerde 36,5 – 37,5 derece ideal sıcaklıktır. Eğer ölçüm kulaktan yapılıyorsa 0,5 derece daha yüksek çıkabilir. Sıcaklık ölçümü için en ideal yer aslında makattır. Sanılanın aksine koltukaltından ateş ölçmek yanıltıcı sonuçlar verebilir. Ebeveynler için ise en pratik ve hızlı ölçüm kulaktan yapılır. Üstelik kulaktan ölçüm yapılıyorsa dakikalarca beklemeye gerek kalmaz. Peki, bebeğimi ne zaman doktora götürmeliyim?
Isının yükselmesi: 37,5 – 37,9
Ateş: 38,0 – 39,4
Yüksek ateş: 39,5 – 40,0
Hayati: 40,5 ve üzeri
Bebeğin Ateşi Yüksek Çıktıysa Ne Yapılmalı?
- Üzeri asla kalın giydirilmemeli,
- Soğuk değil, ılık suyla yıkanmalı,
- Bol bol emzirmeli, su içirilmeli,
- Odanın sıcaklığı kontrol edilmeli, yüksekse 21-22 dereceye düşürülmeli.
- Bebeğinizin ateşi 38 derece üstünde ise doktoruna haber vererek ateş düşürücü içirebilirsiniz.
Çocuğunuz nefes almakta zorluk çekiyorsa, ateşe öksürük ve hırıltı eşlik ediyorsa, bıngıldağında çökme vs. gözlemlediyseniz, cildinde döküntüler varsa veya ateşi düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz. Eğer çocuğunuz 3 aylıktan küçükse ve ateşi az da olsa çıktıysa yine doktorunuza görünmeniz faydalı olacaktır.