Bebeği Emeklemeye Başlayan Ebeveynler Dikkat!
Amerika'daki Purdue Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, emekleme döneminde olan bebeklerin yerdeki toz ve bakteriyi yetişkinlere kıyasla tam 4 kat daha fazla soluduğunu ortaya çıkarttı.
Bebekler Daha Fazla Toza ve Bakteriye Maruz Kalıyor
Amerika'daki Purdue Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma ile emekleme döneminde olan bebeklerin, yerdeki bakteri ve tozu yetişkinlere oranla 4 kat daha fazla soluduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma kapsamında, emekleyen robot bebek geliştirildi ve özel cihazlarla robotun ne kadar toz ve bakteriye maruz kaldığı ölçümlendi. Araştırmanın sonuçları ise tahmin edildiği gibi, emekleme dönemindeki bebeklerin daha fazla toza ve bakteriye maruz kaldığını ortaya çıkarttı.
Pozitif Yanları da Var
Bu durum ilk başta ebeveynler için kaygı verici olarak algılansa da bilim insanları bu durum pozitif yanının olduğunu savunuyor. Çünkü bebeklik dönemindeki emekleme ve yerde yuvarlanma, ileriki yaşlarda alerji ve astım olma riskini azaltıyor. Aksine, aşırı steril ortamların ise bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişimine olumsuz etki yapacağı düşünülüyor.
Araştırmanın başkanlığını yürüten Brandon Boor, yaptıkları çalışmayı şu cümlelerle değerlendirdi: 'Yetişkinlerde solunum yolları ile alınan biyolojik zerrecikler, üst solunum yollarında muhafaza oluyor ve burada eleniyor. Fakat bebekler ağızlarından nefes aldığı için bu zerrecikler iç hava yollarına kadar ilerliyor hatta ciğerlerin en derin bölgelerine kadar ilerliyor. Yapılan pek çok araştırma, mikrop ve alerjik zerreciklere maruz kalmanın, astım ve alerjiyi tetikleyebileceğini ortaya koysa da aynı şekilde astım ve alerjiye karşı korunma mekanizmasının gelişmesinde de etkili olabileceğini gösteriyor.'
Diğer haberlerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.