Bebek Odası Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek Odası Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anne babalar hayatlarına yeni katılacak minik bebeklerinin gelişine az bir zaman kala tatlı bir telaş içerisine girerler. Bebek odası tasarlama da bu tatlı telaşın en heyecan verici bebek hazırlıklarından bir tanesidir. Bebekleri için her şeyin en iyisini isteyen anne baba adayları hummalı bir arayış içerisinde ailelerinden ve çevrelerindeki tecrübeli kişilerden fikir alırlar. Buna karşın bebeklerinin odalarını belki de hiçbir zaman kullanamayacakları bir sürü eşya ile doldururlar. Oysa bebek odalarını gereksiz eşyalarla birbirine uyumsuz renklerle doldurmak hem sizin için hem de hayata yeni alışmaya çalışan bebeğiniz için yorucu olabilir. Peki, bebek odası tasarlarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Uzmanlar bu karışıklığı önlemek için bebek odası hazırlanırken öncelikle her adımı iki temel hedefi düşünerek atmanızı tavsiye edeler. Bu iki temel hedef ise, güvenlik ve rahatlıktır. 

Odanın Temasını Oluşturun


Bebeğinize oda hazırlığı yaparken; öncelikle odanın temasının nasıl olması gerektiğine karar verin. Odanın her yeri bordürler, örtüler ve perdeler ile araba, ayıcık ve çiçek desenleriyle dolmamasına özen gösterin. Bu hem sizin için hem de bebeğiniz için oldukça yorucu olabilir. Bunun önüne geçmek için odanın temasını oluşturan desenleri, ahenk oluşturacak şekilde tekrarlamaya özen gösterin. 

Metal Kullanmayın



Bebeğinizin odasını tasarlarken metal kullanmaktan kaçının. Yapılan araştırmalar, metal malzemelerin manyetik alan üreterek, insan organizmasını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Bebeğin kendisini yorgun hissetmesine buna bağlı olarak da uyku düzensizliğine neden olduğu belirtilen metali bebeğinizin odasında kullanmamaya çalışın. 

Pastel Renkleri Kullanın



Günümüzde piyasada bulunan birçok bebek odası tasarımında pastel renkler kullanılmaktadır. Uzmanlar bebek odalarında en ideal renklerin  pastel renkler olduğunu söylerler. Buna göre;

  • Mavi ve yeşil renkler; soğuk renklerdir,sakinleştirici bir etkiye sahiptir, aynı zamanda sinekleri uzak tutar.
  • Koyu renkler; odayı küçük gösterir. 
  • Açık renkler; odaya ferahlık verir.
  • Kar beyaz; bebek odaları için tavsiye edilmiyor. Bu rengin odaya rahatlatıcı olmayan bir hava vermekle birlikte, hastane odası gibi bir izlenim bırakması nedeniyle uzmanlar tarafından bebek odalarında kullanılması önerilmiyor. 
  • Fildişi ve buz rengi ya da opak renkler; bebek odalarında rahatlıkla kullanılabileceği belirtiliyor.
  • Kırmızı; hayli dikkat çekici olan kırmızı rengin, sadece bir kaç eşyada kullanılarak odaya renk katılabileceği ifade edilir. 

 

Bez Değiştirme Masasının Yüksekliği



Belinize gelecek yükseklikte masalar aşırı derecede eğilmenizi engeller. Bilekleriniz masaya 90 derecelik bir açıyla, omuzlar gevşek, dik ve rahat bir duruş olmalıdır.

Beşik Yüksekliği



Yatağın bel seviyesine kaldırılması sayesinde bebeğin aşağıya konulmasında zorlanma yaşamazsınız. Bebek aşağı yuvarlanmaması için yatak, parmaklıklardan yeterli derinlikte olmalıdır.

Sandalye – Koltuk Yüksekliği



Sandalyeye oturduğunuzda ayaklarınızın yere değdiğinden emin olun. Arkanıza yaslanıp rahat bir şekilde emzirme ve bakım denemeleri yapın.


Bebek Odası Ne Zaman Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Hazırlanmalı? Detaylar için tıklayınız...