Bebeğiniz İçin En İyi 7 Masaj Türü!
Bebek masajı; bebeği rahatlatmak, gaz sancılarını hafifletmek, annesi ile olan bağını kuvvetlendirmek ve hatta sindirim sistemine yardımcı olmak için başvurabileceğiniz en iyi yoldur. Bununla birlikte bebeğin keyfini yerine getirmek ve huzursuz anlarında sakinleşmesini sağlamak için de uygulanır. Ancak bebek masajından gerekli verimi alabilmeniz için, elbette masajı doğru metodları uygulayarak gerçekleştirmelisiniz. Biz de buradan çıkarak hazırladığımız yazıda; bebek masajının faydaları ve 7 masaj türünü sizlerle paylaştık… Detaylar yazımızda!
Bebek Masajı ve Faydaları
Bebek masajı, bebeğin fiziksel gelişiminin yanında ruhsal gelişiminin de desteklenmesi konusunda oldukça önemlidir. Örneğin;
- Bebek masajı bebeğin gaz sancılarının hafiflemesine yardımcı olur,
- Bebeğin sindirim sistemini harekete geçirerek kabızlık gibi problemleri önler,
- Kan dolaşımını düzenler,
- Solunum sistemini güçlendirir,
- Kasları güçlendirir, esnekliği arttırır, alt ve üst uzuvların koordinasyonunu geliştirir.
- Prematüre bebeklerin daha hızlı kilo almasına yardımcı olur,
- Kolay uykuya dalmalarına zemin hazırlar,
- Bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar, psikolojik gelişimini olumlu etkiler,
- Annesi ile daha kolay duygusal bağ kurmasını sağlar ve
- Onu daha huzurlu bir bebek yapar.
Bununla birlikte, bebek masajı yapmanın anne için de birçok faydası bulunur. Örneğin; salgılanan oksitosin hormonu sayesinde doğum sonrası depresyon riski azalır, vücudu rahatlatır ve bebek ile daha kolay duygusal bağ kurulur.
Masaja Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğinize masaj yapmadan önce, elbette odanın ısısından kullanacağınız ürüne kadar birçok detaya dikkat etmelisiniz. Kısaca özetleyecek olursak;
- Masaj yapılacak odanın ısısı 24 – 25 derece olmalıdır.
- Oda sessiz olmalı ve hava akımı olmamalıdır. Dilerseniz bebeğinizi rahatlatacak müzikleri kısık seste açabilirsiniz.
- Masajı uygulayacak olan kişinin elinde takı olmamalı, tırnakları kısa ve elleri temiz olmalıdır.
- Masaj sırasında kazaya neden olabilecek faktörlerden kaçınılmalıdır. Örneğin sıcak içecekler içmek veya sivri takılar kullanmak, küçük kazalara neden olabileceğinden önerilmemektedir.
- Bebek masajı belli bir sıra ile yapılmalıdır, bir bölge bitmeden diğerine geçilmemelidir.
- Masaj sırasında bebek huysuzlaşırsa veya suratında memnuniyetsiz bir ifade olursa, masaj kesilmelidir. Sonraki günler tekrar denenebilir.
Masaj Ne Kadar Sürmeli?
Masaj, bebeğin tok ve huzurlu olduğu zamanda uygulanmalıdır. En uygun zaman yemekten 1,5 saat kadar sonrasıdır. Süre olarak ise ortalama 15 - 20 dakika yeterlidir.
Bebek Masajı Nasıl Yapılır?
1) Gaz Masajı
Bebekler, emerken veya biberonla beslenirken bir miktar hava yutabilir. Çektikleri hava daha sonra gaza dönüşür ve bu gazı çıkartmakta zorlanabilirler. Bu durum da onların rahatsız hissetmelerine, huzursuz olmalarına, hatta uykusuzluğa dahi neden olabilir. Bu gibi durumlarda bebeğinizi sırt üstü yatırın, avuç içinizi tam göbek deliğine gelecek şekilde yerleştirin ve yukarı aşağı hareketlerle gazını çıkartmasına yardımcı olun.
2) Kolik Masajı
Genellikle yenidoğan bebeklerde görülen kolik, belirgin bir sebep olmadan bebeğin çok uzun süre, şiddetli bir şekilde ağlaması olarak tanımlanır. Uzmanlar, genellikle gaz sancısı yaşayan bebeklerde bu durumun görüldüğünü ifade eder. Eğer sizin de kolik bir bebeğiniz varsa, yapacağınız rahatlatıcı bir masaj ile sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Öncelikle avuç içinizi bebeğinizin göbek deliğine yerleştirin. Sonrasında, saat yönünde elinizi yavaş yavaş çevirin. Bu sırada elinizin daha rahat kayması için bebek yağı veya kremi de kullanabilirsiniz.
3) Kabızlık Masajı
Özellikle mama ile beslenen bebeklerde kabızlık çok sık görülür. Böylesi bir durumda, yapacağınız basit masaj hareketleri ile bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. İlk olarak hafif sıcak bir yağ hazırlayın. Ardından bebeğinizin alt karnında (göbek deliğinin altı) avucunuzu bir sağa bir sola hareket ettirin.
4) Canlandırıcı Masaj
Bir bebeğin kollarına ve bacaklarına masaj yapmak, motor gelişimini desteklemenin en iyi yollarından biridir. Gayet basit bir masajla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle bebeğinizi rahat edeceği bir yüzeye sırt üstü şeklinde yatırın. Daha sonra kola ve bacaklarındaki eklem bölgelerine saat yönünde hareketler yapın. Bu masaj hem bebeğinizin gelişimini destekleyecek hem de rahatlamasını sağlayacaktır.
5) Refleksoloji Masajı
Refleksoloji, insan bedenindeki gerilimi azaltmak ve çeşitli hastalıkları rahatlatmak adına başvurulan bir ayak masajı tekniğidir. Günümüzde tamamlayıcı bir tıp unsuru olarak görülen refleksolojinin, bebekler için olan uygulaması ise son zamanlarda oldukça revaçta… Nasıl yapıldığını bu yazımızda uzun uzun anlatmıştık, okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
6) Sırt Masajı
Bebeğinizi rahat edebileceği bir zemine yüz üstü yatırın. Ardından aşağıdaki hareketleri sırasıyla 1-2 dakika uygulayabilirsiniz.
- Sağ elinizi kalçasına koyun, sol elinizle bebeğinizin ensesinden aşağı doğru elinizi kaydırın.
- Her iki elinizi de bebeğinizin sırtına koyun. Bir elinizi sağa, diğer elinizi sola doğru çekin. Bu hareketi yukarı ve aşağı doğru tekrarlayın.
- İşaret ve orta parmağınız ile omurgasının her iki yanından hafifçe dairesel hareketler çizin. Bunu ensesinden aşağıya kadar yapabilirsiniz.
- Ensesinden bacağına kadar tüm sırtını yavaşça sıvazlayabilirsiniz.