Bebek Kusmuğunda Kan Neden Olur?

Bebeklerin burun ve ağız yolundan sıvı çıkarması oldukça yaygındır. Ancak minik yavrunuzun sütlü sıvıyla birlikte ağzından kahverengi veya kırmızı kan çıkardığını görmek sizi alarma geçirebilir. Bebek kusmuğunda kan olması her zaman tıbbi bir rahatsızlığın göstergesi olmayabilir. Özellikle bebek sağlıklı ve aktif görünüyorsa, kusmuğunda kan lekesi olmasının altında ciddi bir rahatsızlık olma ihtimali oldukça düşüktür. Ancak böylesi bir tabloda yine de bir çocuk doktoruna danışmak ve kapsamlı bir muayene olmak faydalı olacaktır. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda bebeğin kahverengi kusması normal mi, bebeğin kusmuğunda kan lekesi olması ne anlama geliyor gibi konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebek Kusmuğunda Kan Olması Normal mi?

Bebek kusmuğunda kan lekesi görmek çoğu ebeveyn için endişe vericidir. Ancak bu durumun nadiren ciddi bir soruna işaret ettiği unutulmamalıdır. Zira özellikle yenidoğan döneminde annelerin göğüslerinin tahriş olup kanaması, bebeğin bu kanı yutmasına ve daha sonra kusarak çıkarmasına neden olabilir. Bununla birlikte doğum esnasında bebeklerin kan yutması da sık görülen bir tablodur. Bebek, yuttuğu kanı doğumdan sonraki birkaç gün içinde kusarak çıkarabilir. Bu gibi durumlarda bebek sağlıklı görünüyorsa ve aktifse, kan tükürmesinin altında yatan ciddi bir rahatsızlık olma ihtimali çok düşüktür. Ancak pıhtılaşma bozuklukları gibi ciddi sorunlar da bebeklerde kan kusma gibi belirtilere neden olabileceğinden, böylesi bir tabloda çocuk doktoruna danışmak ve kapsamlı bir muayene yaptırmak oldukça önemlidir. Gelin şimdi, bebek kusmuğunda kan olmasının olası nedenlerini daha detaylı inceleyelim.

Bebek Kusmuğunda Kan Lekesi Neden Olur?

Bebek kusmuğunda kan olmasının, tıbbi müdahaleleri gerektirecek durumlar da dahil olmak üzere pek çok nedeni olabilir. İşte, olası nedenler:

1. Göğüs Tahrişleri

Özellikle emzirmeye yeni başlayan annelerin göğsü, kuruluktan emmeye, tükürükten baskıya kadar pek çok nedenden dolayı tahriş olur. Bu tahriş bazı annelerde o kadar kötüleşir ki, göğüs uçları çatlayıp kanayabilir. Çoğu bebek ise emzirilme esnasında bu kanı yutar ve kısa bir süre sonra kusarak tekrar çıkarır. Genellikle çizgi halinde görünen bu kan, annenin meme uçlarının iyileşmesiyle birlikte ortadan kaybolur. Eğer siz de sütünüze kan karıştığını düşünüyorsanız sağım yaparak bunu kontrol edebilirsiniz. Sütünüzde kan yok ancak bebek hala kanlı kusuyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

2. Doğum Sırasında Yutulan Kan

Eğer bebeğin kan tükürmesi doğumdan kısa bir süre sonra gerçekleşiyorsa, bu genellikle doğum sırasında bebeğin yuttuğu kandan kaynaklanır. Doğum sırasında kan yutan bebekler, bu kanı sonraki günlerde tükürerek veya kusarak dışarı çıkarırlar. Apt Downey testi, tükürükteki kanın anneden mi yoksa bebekten mi olduğunu belirlemek için etkili bir yöntemdir.

3. Güçlü Tükürme

Nadiren bazı bebekler zorla tükürmeye çalışabilir ve bu, yemek borusunda bulunan kan damarlarında küçük bir yırtığa neden olabilir. Genellikle endişe kaynağı değildir zira çoğu yırtık hızlı bir şekilde kendi kendine iyileşir.

4. Özofajit

Özofajit, yiyecekleri ağızdan mideye ileten yemek borusunun iltihaplanmasıdır. Genellikle bebeğin antibiyotik veya anti-inflamatuar kullanmasının bir yan etkisi olarak ortaya çıkar. Reflü, alerji ve enfeksiyonlar da özofajite neden olabilir.

5. Pıhtılaşma Bozuklukları

Pediatrik pıhtılaşma bozuklukları, vücuttaki pıhtılaşma süreci anormal olduğunda ortaya çıkar. Örneğin orak hücre hastalığı gibi pıhtılaşma bozuklukları, kan hücrelerinin yapışmasına ve düzgün kan akışının engellenmesine neden olur. Bunun sonucunda ise pulmoner emboli gelişebilir. Pulmoner emboli, bir kan pıhtısının akciğere gitmesi ve pulmoner arterlerde yüksek kan basıncına yol açmasıyla meydana gelir. Bu durum bebeklerin kusmuğunda kan olmasına neden olabilirken, aynı zamanda nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı öksürüğe yol açabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Eğer yukarıdaki durumlar haricinde farklı bir şeylerden şüpheleniyorsanız bebeğinizi çocuk doktorunuza muayene ettirmelisiniz. Özellikle bebeğinizde yeşil kusma, karın şişkinliği, ateş, uyuşukluk ve beslenme isteksizliği varsa derhal tıbbi yardım almalısınız. Gastrointestinal sorunlar nedeniyle kan tükürme, kanama veya hematemez gibi önemli bir sorunun işareti olabilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebek Kakasında Beyaz Parçalar ve Pütürler Neden Olur?

Kaynak: 1