Bebek Kakasında Beyaz Parçalar ve Pütürler Neden Olur?
Bebeğin kakasında beyaz parçalar veya pütürler olması her zaman endişe kaynağı değildir. Zira anne sütünün sindirilmemiş yağ globülleri bebeğin kakasıyla birlikte dışarı atılabilir. Bu da bebek kakasında beyaz pütürler veya parçalar olmasına yol açabilir. Bununla birlikte, kakadaki renk değişikliğine ek olarak alerji veya hastalık belirtileri varsa mutlaka çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, kakada beyaz parçalar ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Bebeğin Kakasında Beyaz Parçalar ve Pütürler Neden Olur?
Emzirilen veya formül mama ile beslenen bebeğin kakasında beyaz parçalar görülmesi oldukça normaldir. Bunlar genellikle sindirilmemiş süt yağı kümeleri veya formül proteinidir. Bu nedenle bebek kakasında beyaz pütürler gören ebeveynler hemen endişeye kapılmamalıdır. Özellikle kakadaki bu değişime eşlik eden aşırı gaz, huzursuzluk, kanlı kaka veya karın şişkinliği gibi başka bir belirti de eklenmiyorsa endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak bebekte alerji veya hastalık belirtileri varsa en kısa zamanda çocuk doktoruna muayene olunmalıdır. Şimdi bebeklerin kakasında beyaz parçalar olmasının nedenlerini daha detaylı inceleyelim.
Bebek Kakasında Beyaz Pütürler Neden Olur?
Bebek kakasında beyaz pütürler olmasının olası nedenleri aşağıdaki gibidir:
1. Sindirilmemiş Anne Sütü veya Formül Mama
Emzirilen veya formül mama ile beslenen bebeklerin kakasındaki beyaz parçalar genellikle sindirilmemiş süt yağı kümeleri veya formül proteinidir. Eşlik eden başka semptom yoksa endişe kaynağı değildir. Yine de rutin muayenelerde doktoru bilgilendirmek gerekir.
2. Sindirilmemiş Katı Gıda
Bebekler ek gıdaya geçtiğinde hem düzgün çiğneyememelerinden hem de sindirim sistemlerinin yeterince gelişmemiş olmasından dolayı kakalarında beyaz pütürler görünebilir. Sindirim sistemi ve çiğneme refleksi geliştikçe kakada beyaz parça görünümü de ortadan kaybolacaktır.
3. Alerji / Hastalık
Bebeğin kakasındaki beyaz pütürler bazen de alerji veya başka hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Özellikle köpüklü soluk veya beyazımsı kaka, egzama semptomları, ateş, sinirlilik veya kontrol edilemeyen ağlama krizleri mutlaka doktor muayenesi gerektirmektedir.
Bebeklerin Kakasında Beyaz Pütürler İçin Hangi Testler Yapılır?
Bebeklerin kakasındaki beyaz parçaların tam olarak neyden kaynaklandığını öğrenmek için hekim detaylı bir şekilde bilgilendirilmelidir. Bebeğin anne sütü alıp almadığı, son zamanlarda farklı bir ek gıda denenip denenmediği veya eşlik eden başka bulguların olup olmadığı hekime bildirilmelidir. Bu bilgiler ışığında yapılacak fiziki muayene sonrası tam teşhis için aşağıdaki testler istenebilir:
- Gaita tahlili,
- İdrar tahlili,
- Tam kan sayımı,
- Ultrason ile görüntüleme,
- Alerji testi.
Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur?
Bebeğin Kakasında Beyaz Parçalar Nasıl Tedavi Edilir?
Bebek kakasında beyaz parçaların tedavisi, problemin kaynağına göre belirlenir. Eğer anne sütünün buna neden olduğu düşünülüyorsa beslenmeyle ilgili birkaç öneri yeteridir. Formül mama alan bebeklerde mama markasının değiştirilmesi önerilebilir. Alerji söz konusuysa, alerjiye neden olan faktörün tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Hastalık durumunda ise medikal veya cerrahi tedavi planlanabilir.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
Bebek ister anne sütü ister formül mamayla beslensin, kakadaki beyaz pütürler sindirilmemiş süt yağı kümeleri olabilir. Bu durumun, bebeğin sindirim sistemi geliştikçe kendiliğinden geçmesi beklenir. Bununla birlikte aşağıdaki belirtilerin varlığında mutlaka doktora danışmak gerekir:
- Soluk ve beyazımsı kaka,
- Ateş,
- İshal,
- Kanlı kaka,
- Huzursuzluk,
- Deride kaşınma, pul pul dökülme,
- Kontrol edilemeyen ağlama,
- Karın şişliği,
- Aşırı gaz veya
- Endişe verici başka belirtiler varsa doktora danışmalısınız.
Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur?
Kaynak: 1