Bebek Gelişiminde 5 Büyük Dönüm Noktası!

Çocuklar, katı yiyeceklere alışmaktan tuvalet eğitimine kadar, yaşamın ilk birkaç yılında pek çok beceri kazanırlar. Ebeveynler, çocuklarına yeni şeyler öğretmek söz konusu olduğunda son derece hevesli davranırlar. Ancak çocukların bu yeni öğretiler için hazır olması çok önemlidir. Çünkü çocuklar istemedikleri bir şeyi yapmaya zorlanırlarsa bu onlarda travmatik etki yaratabilir. Bu nedenle bebeğinizin gelişiminde önemli bir yere sahip olan 5 nokta hakkında bilmeniz gerekenleri yazdık. 

Bebek Gelişiminde 5 Büyük Dönüm Noktası

Katı yiyeceklerden, tuvalet eğitimine bebeklerin bir sonrakine aşamaya geçmek için hazır olduğunu nasıl anlarsınız?

Adım 1: Katı gıdaya geçiş

Uzmanlara göre bebekler 6. aylarından itibaren kendilerine özel olarak hazırlanmış ek gıda ile beslenebilirler. Uzmanlar 6. aydan itibaren bebeklerin fizyolojik ve gelişimsel olarak yeni gıdalara, dokulara ve beslenme yöntemlerine hazır olduklarını belirtiyor. Tabii ki en doğru zaman için doktorunuzun görüşünü almanız önemli.

Öte yandan bebeğinizin gerçekten hazır olduğunu anlamak için bazı fiziksel davranışlarına da bakabilirsiniz. Örneğin; bebek mamalarını tüketmek için bebeklerin başlarını dik tutacak, bir yandan diğer yana hareket ettirecek, yemek sunulduğunda ağızlarını açacak boyun gücüne sahip olmaları gerekir.

6-12 aylık bebekler için en iyi bebek mamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Adım 2: Tuvalet eğitimi

Uzmanlara göre çocuğunuza 18 aydan dört yaşına kadar olan süreçtetuvalet eğitimi verebilirsiniz. Bebeklerin çoğu, iki ya da üç yaşındayken tuvalet eğitimi alırlar. Ancak bazen bu süreç 4 yaşına kadar uzayabilir. Bu da son derece normal bir durumdur.

Nitekim bu konuda en önemli nokta, bebeğinizin buna hazır olmasıdır. Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır olduğu hakkında bazı işaretler verebilir: Bezlerini en az iki saat kuru tutabilir ve size tuvalete gitmesi gerektiğini (veya gideceğini) söyleyebilir. Bezleri ıslandığında şikayet ederlerse ya da hissettiklerini beğenmedikleri için çıkarırlarsa, bu ıslak ve kuru arasında iyi bir farkındalık geliştirdiklerinin somut bir işaretidir.

Adım 3: Gün içinde uyumayı bırakmak

Çocuklar gün içerisinde şekerleme yapmayı genellikle iki ile  dört yaşları arasında bırakır. Uyku, çocuğun gelişimi için son derece önemlidir. Bu nedenle bu süreçte kesinlikle zorlanmamaları ve tamamen kendileri hareket etmeleri gerekir.

Adım 4: Beşikten yatağa geçiş yapmak

Beşikten yatağa geçiş genellikle üç yaşından sonra olur. Çoğu çocuk üç yaş civarında beşikten yatağa geçiş yapabilir. Ancak bazı istisnalar vardır.

Çocuğunuz beşikten çıkabiliyorsa beşikten yatağa geçme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Ancak buna çocuğunuzla konuşarak da karar verebilirsiniz. Beşiği yatağa çevirmek istiyorsanız, bebeğinizin kendi battaniyesini ve yastıklarını seçmesine izin vererek onu heyecanlandırabilirsiniz.

Adım 5: Oyun gruplarına katılmak

Oyun grupları hem bebek hem de annelerin sosyalleşmesi için son derece faydalı. Bebeğinizle birlikte 8. aydan itibaren oyun gruplarına katılabilirsiniz. Ancak onu oyun grubunda yalnız bırakmak için en uygun yaş aralığı 4 ile 6 yaşları arasındadır.  Çocuğunuz başka bir çocukla etkileşimli olarak oynuyorsa bu, kendi başlarına kalabileceklerine dair iyi bir ipucudur.