Bebeğinizi Büyütürken Bu Hataları Yapmayın!

Bebek Büyütme Yöntemleri ve Yapılan Hatalar

Anne ve babalar hayatlarının en değerli varlıklarını yetiştirirken elbette bazı yanlışlar yapabilirler. Eskiden beri süregelen kulaktan duyma pek çok bilgi, ebeveynlerin bu hataları farkında olmadan yapmalarına neden olur. Örneğin; kilo iyidir deyip bebeğinin obez olmasına zemin hazırlamak, anne sütü dururken mama vermek, gürleşsin diye saçları sıfıra vurmak gibi... Uzmanlar, yapılan bu hataların ne kadar iyi niyetli olsa da bebeğin sağlıklı gelişimine engel olduğunu belirtirler. Bebek büyütürken tamamen şehir efsanesinden ibaret olan geleneksel hatalar şöyle sıralanmaktadır;  

1 - 'Şekerli su sarılığa iyi gelir'

   

Doğumdan sonraki ilk günlerde annenin sütünün gelmesinde yaşanacak sorun bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşmasına neden olabilmektedir.  Halk arasında bebeğin aç kalması ve az idrara çıkması durumunda bebeğe şekerli su verilmesi önerilir. Oysa ki uzmanlar bebeğin beslenmesinde  şekerli suyun yerinin olmadığını belirtirler.

2 - 'Ağladı, hemen kucağıma almalıyım'

   

İlk günlerde bebeklerinin ağlaması annelerin kayıtsız kalamayacağı durumların başında gelir. Bu nedenle bebek her ağladığında onu kucaklarına alıp avutma yoluna giderler. Uzmanlar bu davranışın yapılan yanlışlar arasında olduğunu, bebeği avutmanın pek çok yolunun olduğunu, bebek her ağladığında hemen kucağa almanın çözüm olmadığını belirtirler. Çözüm yolu olarak da bebek ağladığında yanına yaklaşmayı, ten temasında bulunmayı, onunla konuşmayı, ninni ya da şarkı söylemeyi ve karnını okşamayı önerirler. Bebeği kucağa almak konusunda annelerin yaptığı hatalardan biri de sırf kucağa alışmasın diye hiç kucağa almamaya çalışmaktır. Bu durum bebeğin kendisini güvende hissetmemesine neden olup mutsuz olmasına yol açar. Annenin, bebeği kucağa alma konusunda dengeyi sağlaması gerekir.

3 -'Eyvah sütüm yetmiyor, mama vermeliyim'

   

Yeni annelerin bebekleri için en çok endişe duydukları konulardan birisi olan sütün yetmemesi düşüncesi, çoğu zaman annenin bebeğini mamayla beslemesine neden olur. Halbuki bebeğe sütün yetip yetmediği bebeğin çişinden kolayca anlaşılabilmektedir. Buna göre, 24 saat içerisinde bezini 5-6 defa ıslatan bebeğe anne sütü yetiyor anlamına gelmektedir. Anne sütünün yetersizliğine ancak doktorunuzun karar vermesi ve gerekli gördüğünde mama takviyesine onun başlatması önerilir.

4 - 'Dondurma hasta eder'

   

Dondurma, büyümeye başlayan bebeklerin ve çocukların severek yediği gıdalar arasında yer almaktadır. Dondurmanın boğaz ağrısına neden olmaması için yalanarak yenmesi ve yanında su içilmesi önerilir. (Marketlerde satılan ve şekerden ibaret olan dondurmalar yerine, evde yoğurt ve meyvelerle  hazırlayacağınız dondurmalar elbette çok daha sağlıklı bir tercih olur.)

5 - 'Çok gaz yapıyor fazla süt içmesin'

   

Bebeklere 1 yaşından önce inek sütü vermeyi tavsiye etmeyen uzmanlar, bir yaşından sonra günlük süt tüketimin 400 CC’yi geçmemesi gerektiğini tavsiye ederler. Sütün içerisinde bulunan ve laktaz (laktozu glikoza çeviren enzim) ismi verilen şekerin bebeklerde gaz oluşmasına neden olduğunu ifade eden uzmanlar, gaz sorunu olan bebeklere hiç süt vermemek yerine laktazsız süt verilmesini tavsiye ederler.  

Bebeklerde Gaz Sancılarını Arttıran Etkenler Detaylar için tıklayın  

6 - 'Bebeğim iki yaşına geldi artık bezi bırakmalıyım'

   

Bebeğin iki yaşına gelmesi ona çiş eğitimi verebilmeniz için başlangıç dönemidir. Ancak söz konusu yaştaki bebeğinize çişini söylemesi konusunda asla zorlamamanız, altına kaçırdığı için kızmamanız gerekir. Bebeğe tuvalet eğitimi verilirken sık sık tuvalete tutularak eğitim verilmesi tavsiye edilir.  

 Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? Detaylar İçin Tıklayın  

7 - 'Fazla hareket ederse terler hasta olur'

   

Hasta olur endişesi ile bebeğin hareketlerini kısıtlamanın yanlış olduğunu belirten uzmanlar, her bebeğin hareket edince terlediğini bebeğin hasta olmaması için terledikten sonra üstünün değiştirilmesini tavsiye ederler. Bu şekilde hareketleri kısıtlanan bebeğin ileride tembel, hantal ve mutsuz olacağını, hareketsiz kalan bebeğin metabolizmasının yavaşlayarak zamanla kilo sorunuyla karşılaşabileceğine dikkat çekerler.  

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalılar? Detaylar İçin Tıklayın  

8 - 'Gürbüz çocuk sağlıklı olur'

   

Gürbüz bebekler bilinenin aksine sağlıklı çocuk anlamına gelmez.  Çoğu hekim, dengeli beslenen bebeklerin / çocukların zayıf da olsalar sağlıklı kabul edildiğinin altını çizerlerken anne babaları bebeklerine yemek yemeleri konusunda asla zorlamaları gerektiğini belirtirler.   

Bebeğiniz Hangi Ayında Ne Yemeli? İşte Ay Ay Bebeklerde Beslenme  

9 - 'Çocuk sıcak havayı sever'

   

Bebeklerin her zaman terlemeyecekleri şekilde giydirilmeleri gerekir. Üşüyecekleri korkusuyla bebekleri çok fazla giydirmek ve sarıp sarmalamak, bebeğin terlemesine ve hasta olmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğe giydirilecek kıyafetlerin pamuklu kumaşlardan yapılmış olanlardan tercih edilmesi sağlıklı bir tercih olur. İçerisinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tarzında kıyafetleri giydirmekten uzak durmalısınız.

Bebek Kıyafeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler... Detaylar için tıklayın  

10 - 'Bol bol güneşlenirse kemikleri  güçlenir'

   

Çok fazla güneşe maruz kalmanın kemikleri güçlendirdiğinin doğru bir mantık olmadığını ifade eden uzmanlar, bebeğin güneşin zararlı ışınlarından etkilenmemesi için özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşe çıkarılmamasını tavsiye ederler. Bebekleri güneşe çıkarmadan önce mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılması da yapılan öneriler arasında yer alır.

11 - 'Şaşılık büyüyünce geçer'

   

Bebeklerde şaşılığın bir yaşına kadar fizyolojik olarak kabul edildiği ifade edilir. Ancak bir yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna başvurulması gerekir. Ayrınca bir yaşından küçük bebeklerde göz küresinin istemsiz titremesi (nistagmus) durumunda bebeğin en kısa sürede mutlaka göz doktoruna muayene ettirilmesi önerilir.

12 - 'Uslu durdu hamburgeri hak etti'

   

Bebeklerin ve çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit eden fast food gıdalar, kesinlikle çocuğun menüsünde yer almamalıdır. Ebeveynler bebekleri ve çocukları bu tip yiyeceklerle ödüllendirmenin yerine başka yöntemleri seçmelidir. (lunapark, hayvanat bahçesi, sinema vb. götürmek gibi)

13 - 'Biberon ve emziği çok seviyor'

   

Biberon ve emzik kullanımını önermeyen uzmanlar, biberon kullanımının bebekte meme başı şaşkınlığına neden olduğunu ve bebeği anne memesinden soğuttuğunu belirtirler. Bazı nedenlerden dolayı bebeklerini mamayla beslemek zorunda kalan annelerin bebeklerine biberonu en geç 2 yaşına kadar bıraktırmaları önerilir. Bebeklerde emzik kullanımının damak yapısını bozabileceği ve enfeksiyon riski oluşturabileceği nedeniyle kullanılması önerilmez.   Emzik ve Biberon Kullanımında Nelere Dikkat Etmelisiniz? Detaylar için tıklayın

14 - 'Daha çok küçük yalnız yatarsa korkar'

   

Bebeklerin 6 aydan sonra odalarının ayrı tutulmasını öneren uzmanlar, bebeklerin odalarının ayrılmasının yaş sınırının 2 yaşa kadar uzayabileceğini belirtirler.

15 - 'Büyükbaban uzağa gitti gelecek'

   

Bebeklere ve çocuklara ölümü anlatmak zordur ancak ölen kişinin geri döneceğinin söylenmemesi gerekir. Bu tür davranışların bebekte / çocukta boş bir beklentiye neden oluri, bu nedenle ölen kişinin bir daha dönmeyeceği ve orada mutlu olduğunun söylenmesi daha uygundur.

16 - 'Fitil vereyim rahatlasın'

   

Fitil bebeğe sadece doktor tavsiyesine göre verilmelidir. Çok zor durumda kalmadan ve doktor tarafından önerilmeden fitil ve ilaç kullanılmaması gerekir.

17 - 'Ayakta sallayınca hemen uykuya dalıyor'

   

Sık yapılan hatalar arasında bebeği sallayarak uyutmak da yer alır. Bebeği sallayarak uyutmanın tıbben önerilmediğini belirten uzmanlar, halk arasında “ayakta sallama” yönteminin en çok kullanılan yöntem olduğu belirtirlerken, bebeği uyutma esnasında bebeğin sarsmayacak şekilde hafif hafif sallanmasının herhangi bir tahribata neden olmayacağını belirtirler.   

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Ne Kadar Doğru? Detaylar için tıklayın

18 - 'Fazla banyo yaparsa üşür'

   

Bebeklerin banyo yapmakla hasta olmadığını belirten uzmanlar, bebeklerin yazın her gün kışın ise, haftada üç kez banyo yaptırılmasını önerirler.   Yenidoğan Bebeğiniz İçin Banyo Önerileri Detaylar için tıklayın.

19 - 'Pudra İsiliğe İyi Gelir'

   

Bebek pudrasının isiliğe iyi geldiği yanlış bir düşünce olmasa da kullanılacak pudranın toz olması yerine sulu pudraların tercih edilmesi önerilir. İsiliğin en iyi tedavi yönteminin bebeği sık sık yıkamak olduğu belirtilir. 

Bebeğime Pudra Kullanmam Ona Zarar Verir mi? Detaylar İçin Tıklayın

 20 - 'Sıfıra Vurdurmak Saçı Gürleştirir'

   

Bebeğin saçının gürleşmesi için sıfıra vurdurmanın tıbbi bir geçerliliği yoktur.  

Bebeklerin İlk Saçı Ne Zaman Kesilmeli? Detaylar için tıklayın