Bebeğinizle İletişim Kurun
Bebeğinizle İletişim Kurun
Bebeğinize sarılmak, göz teması kurmak, emzirmek aranızdaki bağı güçlendireceği gibi zihin gelişiminde de oldukça etkilidir. Ona bol bol sarılın, dokunun. Sizin teniniz, kokunuz ona iyi gelecek.
BEBEĞİNİZLE GÖZ TEMASI KURUN
Bu bebeğinizin sizi iyice tanımasına ve bir konuya odaklanmasına yardımcı olur. Gün içinde sürekli bebeğinizle ilgileniyorsunuz, ama onunla sadece 10-15 saniye kadar göz teması yapmayı da ihmal etmeyin. Sizin sıcaklığınız miniğinize de geçsin.
TEN TEMASI ÖNEMLİ
Bebeğinizi emzirirken onu çıplak bedeninize yatırın. Sizin bedeninizin kokusu, ısısı ona iyi gelecektir. Ayrıca beyin gelişimi için ten teması çok önemlidir. Amerika ve İngiltere’de yapılan araştırma sonuçlarına göre bebekler, annelerinin tenine dokundukları zaman kendilerini güvende hisseder ve böylece beyin gelişimlerini rahatça sürdürürler. Ayrıca o sırada oksitoksin hormonu salgılanır, bu hormon sayesinde yalnızca bebeğiniz değil, siz de kendinizi çok huzurlu ve güvende hissedersiniz. Araştırmalara göre yeni doğanların kan akışı, ten teması sırasında düzene girer. Stres altındayken ise yavaşlar.
BEBEĞİNİZİ ANLAMAK
Kadınlar, gebe kaldıkları günden itibaren çocuklarını anlayamayacakları kaygısına düşerler. Oysa çocuğunuz bir bakış atar ve siz onun sıkıldığını, acıktığını, uykusunun geldiğini ya da susadığını, kısacası her halini anlayabilirsiniz. Bunun nedeni, sizin ve bebeğinizin arasındaki o mucizevi bağdır. Doğduğu günden itibaren aranızdaki o bağ hep var olacaktır. O nedenle içiniz son derece rahat olsun. Annelik içgüdülerinize güvenin. Onlar sizi yanıltmaz. Uzmanlara göre çocukların 18. ayları dönüm noktalarıdır. 1,5 yaşında olduklarında artık tek tük kelimeler söylemeye başlarlar. Ama tabii o zamana kadar, daha doğrusu doğduğu günden itibaren siz bebeğinizle iletişim halinde olmalısınız. Birbirinizi tanıyın, hatta tanışmaya doğduğu günden başlayın. Onunla ilk göz göze geldiğiniz gün, bir ömür sürecek bağınız kurulmuş olur.