Bebeğinizi Banyo Yaptırmadan Önce Emzirmeyin
Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce emzirmeyin. Anne babalar yeni doğmuş olan bebekleri banyo yaptırırken oldukça fazla tedirgin olurlar. Yeni doğmuş bebek banyosu ilk zamanlarda genellikle anne babaları korkutur. Bu korkunun temel sebepleri ise, bebeği düzgün tutamamaktan, bebeğin su yutmasından, bebeği üşütmekten kaynaklanır. Bebeğin banyo yapması, bebeğin sağlıklı gelişimi ve rahatlaması açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle uzmanlar bebek banyosunun nasıl yapılması gerektiği ile ilgili anne babalara bazı tavsiyelerde bulunurlar. Bu tavsiyeler arasında bebeğin banyo yaptığı odanın sıcaklığının kaç derece olması gerektiği yanında bebeği yıkama (banyo) sırasında kusmaması için banyo yaptırmadan önce emzirilmemesi de yer alır.
Bebeği Banyo Yaptırmadan Önce Emzirmeyin
Uzmanlar yeni doğan bebekleri banyo yaptırırken çekinti duyan anne babalar için bazı önerilerde bulunurlar. Bu önerilerden birisi de bebeğin banyo öncesinde emzirilmemesidir. Bunun nedeni olarak da yeni emen bebeği banyo esnasında kusmasını önlemektir. Bunun dışında bebeğin banyo yapacağı (yıkanacağı) odanın sıcaklığı da ayrı bir önem taşır. Oda sıcaklığının genellikle 22-24 derece arasında olması tavsiye edilir.
Bebeği Yıkamak İçin Akşam Saatlerini Tercih Edin
Bebeğinizi yıkamadan önce yıkanacak alan ve yıkama malzemelerini hazırlamalısınız. Bebeği yıkamak için genellikle bebekler için özel olarak hazırlanmış; banyo küveti, banyo filesi, su tası, banyo süngeri, bebeğiniz için özel şampuan, havlu, banyo sonrasında giyeceği temiz kıyafetler ve temiz bez ve bebek yağını hazırlamanız gerekir. Bebeğinizi yıkarken kullanacağınız sabunun mutlaka bebekler için özel olarak üretilmiş ürünlerden olmasına dikkat edilmelidir. Sizin kullandığınız sabun ve şampuanların bebeğinizin gözünü yakacağını ve içerisinde onun narin cildine zarar verecek kimyasalların bulunduğunu unutmamalısınız. Bebeğinizi banyo yaptıracağınız en iyi zamanla ilgili olarak, hava sıcaklığının ve ev içi sıcaklığının uygun olduğu durumlarda günün her saati yaptırılabileceği gibi uzmanlar tarafından bebeğin banyo sonrası keyifli bir uyku çekebilmesi için daha çok akşam saatlerinin tercih edilmesi önerilir.
Yeni Doğmuş Bebeği Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- Banyo sırasında, bebeğinizin kusmaması için, banyo öncesi yakın zamanda bebeğin beslenmemiş olması gerekir.
- Banyo öncesinde, bebeği yıkayacak kişinin yüzük, bilezik gibi bebeğin cildini tahriş edebilecek takıları çıkarması gerekir.
- Banyo suyunun sıcaklığı, dirseğimizi yakmayacak sıcaklıkta olmalı. Eğer bu konuda çok hassassanız; hazırlayacağınız suya derece koyabilir ve suyu 37-40 derece arasında kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizi boyun ve poposundan kavrayarak banyo küvetine hazırladığınız filenin üzerine koyun.
- Uygun pozisyona gelen bebeğinizin üzerine yavaş ancak hızlı hareketlerle suyu üzerine dökün. Eğer banyo küvetine daha önceden su doldurduysanız, suyun derinliğinin 10 santimetreyi geçmemesine dikkat edin.
- Bir sünger yardımıyla banyo şampuanını yumuşakça vücuduna yayın. Onunla yumuşak bir sesle konuşmaya devam edin.
Yenidoğan Bebeklere Nasıl Banyo Yaptırılır?
En Fazla 10 Dakika Banyo Yaptırın
Bebeğinizi banyo yaptırırken, son olarak yapacağınız başını dikkatle ıslatıp az miktarda bebek şampuanını sürerek yavaş hareketlerle köpürtmenizdir. Dana sonra başını durulamak için suyu bebeği yüzüstü tutarak ensesinden ve başın arka kısmından dökün. Bu şekilde bebeğinizin kulağına su kaçmasını önlemiş olursunuz. Bu esnada bebeğinizin yüzüne de su gelmemesine de dikkat edin. Bebeklerin banyo süresi 5-10 dakika civarında olmalı. Banyo sonrasında bebeğinizi havlusuyla yavaş yavaş kurulamalı, kuruladıktan sonra da bebeğinizin cildine uygun bir yağ sürüp temiz kıyafetlerini giydirmelisiniz. Banyo sonrası bebeğinizin tırnakları daha kolay kesilir; eğer tırnakları uzunsa, banyo sonrası uykusunda tırnaklarını kesebilirsiniz. Bebeğinizi banyo sonrasında emzirerek besledikten ve gazını çıkardıktan sonra sakin bir uyku uyumasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizi Hazırlarken Onunla Konuşun
Bebeğinizi banyo yaptırmaya hazırlarken, kıyafetlerini çıkarırken onunla konuşarak kendisini huzurlu hissetmesini sağlayın. Bu aşamada telaşlı hareket etmeyin. Eğer bebeğinizi banyo yaptırırken telaşlanıyorsanız, bebeğinizi yıkama esnasında eşiniz ya da bir arkadaşınız size yardımcı olabilir.