Bebeğinizi Anne Karnında Doğuma Hazırlayın
Bebeğinizi Anne Karnında Doğuma Hazırlayın
Bebeğinize anne karnında özel olduğunu hissettirmeniz ve onu rahatlatarak dış dünyaya hazırlamanız, etkisi ispatlanmış bazı özel uygulamalarla mümkündür. Uygulayacağınız bazı yöntemlerin henüz dış dünyayla tanışmamış bebekler üzerinde olumlu etkileri bulunuyor.
KLASİK MÜZİK DİNLETİN
Bebek, gebeliğin 4’üncü ayından itibaren bulunduğu ortamdaki sesleri duymaya başlar. 24’üncü haftadan sonra ise dış ortamdaki sesleri de duyar. Gebelikte özellikle klasik müzik dinlemek, anne karnındaki bebeğin gevşemesi ve yatışmasını sağlar. Bebek doğduktan sonra da klasik müzik dinlediğinde kendini anne karnındaki gibi güvende hisseder ve sakinleşmesine yardımcı olur. Klasik müzik dinletilen bebeklerin matematik zekasının daha iyi olduğu ve sosyal yönlerinin de geliştiğini de hatırlatıyor olalım. Ayrıca doğum öncesi de klasik müzik dinlemek anne adayındaki korku ve stresi azaltarak bebeği doğuma hazırlar.
BEBEĞİNİZLE KONUŞUN
32’inci haftadan itibaren duyduğu sesleri hatırlamaya başlayan bebek, anneye bilinçli olarak tepki vermeye başlar. Anne karnındayken bebeğinizle çevre gürültüsünden uzak bir ortamda sakin bir ses tonuyla konuşun. Bu konuşma onun sakinleşmesine, yaşayacağı doğum stresini azaltmasına ve mutlu olmasına yardımcı olacaktır.
YOGA HEM SİZİN HEM DE BEBEĞİNİZİN RAHATLAMASINI SAĞLIYOR
Yoga egzersizlerini gebeliğin her döneminde yapmak mümkün. Elbette öncelikle doktorunuzun önerisini dinleyin. Yoga, gebelikte oluşan sırt ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluk şikayetlerini azaltarak rahatlamanıza sakinleşmenize yardımcı olur. Ayrıca kendinize ve bebeğinize odaklanmanızı sağlar. Yoga, doğum esnasında daha iyi nefes almayı, gerekli olan esnekliği, gücü, motivasyonu sağlayarak hem anne hem bebek için sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur.
İSKANDİNAV YÜRÜYÜŞÜNE NE DERSİNİZ?
İskandinav yürüyüşü olarak bilinen “nordic walking”, özel tasarlanmış sopalarla yapılan uzun adımlı tempolu yürüyüş biçimidir. Normal yürüyüşle karşılaştırıldığında üst beden kaslarını (karın-sırt) daha fazla çalıştırır, enerji tüketiminde %46’ya varan bir artış sağlar. Bu tür egzersizler gebeliğe bağlı seker hastalığını önler, bebeğin anne karnında daha sağlıklı gelişmesini ve uygun kiloda olmasını sağlar. Ayrıca anne ve bebek için daha rahat bir doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur.
SİZİN İÇİN EN UYGUN YATIŞ POZİSYONUNDA UYUYUN
Gebeliğin 28’inci haftasından sonra en rahat uyku pozisyonu, sol yana yatarak bacakların karna doğru hafif çekilmesidir. Sol yana yatarken sırtınızın arkasına konulan özel yastıklar rahat etmenizi sağlayarak, uykudayken sağa dönmenizi engeller. Sol yan pozisyon ile annenin sağ tarafında bulunan büyük damarlara rahmin baskısı azaltılacağı için bebeğe giden kan akımında artış olur. Dolayısıyla bebeğe daha fazla besin ve oksijen iletilir. Doğum sancısı çekerken annenin sola doğru yatması bebeği için daha yararlı olacağı tüyosunu da paylaşalım.