Bebeğiniz İki Yaşına Kadar Konuşamıyorsa Dikkat!
Bebeğiniz İki Yaşına Kadar Konuşmuyorsa Dikkat!
Bebeğiniz İki Yaşına Kadar Konuşamıyorsa Dikkat! Bebeklerin iki yaşından önce uzun süre dijital ekranlara maruz kalmalarının konuşma bozukluğuna neden olabileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanları, bebek sahibi olan aileleri uyardı. En geç 3 yaşına kadar konuşma gelişiminin tamamlanması gerektiğine dikkat çekilirken, çocuklarda dil ve konuşma bozukluklarının en önemli nedeninin bebeği sakinleştirmek ya da yemek yemesini sağlamak amacıyla dijital ekranlara maruz bırakılması olduğunu ifade ediyor.
Dijital Ekranlara Maruz Kalan Çocuklarda Ciddi İletişim Problemi Yaşanıyor
İki yaşına kadar dijital ekranlara uzun süre maruz kalan bebeklerde ciddi dil ve iletişim problemleri, sosyalleşme, öğrenme ve analiz yeteneklerinde sorunlar yaşadığını, çocukların dijital ekranlardaki hızlı akışa yetişemediklerine çekilerek; telefon, televizyon, tablet gibi elektronik cihazların ekranlarındaki hızlı akışın bu dönemdeki çocukların algı ve analiz edebilme kapasitesinin çok üzerinde olması nedeniyle dış dünyaya algılarını ve duygularını kapatmalarına neden olduğuna dikkat çekiliyor.
En Büyük Yanlış Çocukları Sakinleştirmek İçin Kullanılmaları
Çocuklarını sakinleştirmek veya yemek yemesini sağlamak için dijital ekranların kullanılmasının ciddi sosyal sağlık sorunların yol açacağını belirten uzmanlar, söz konusu durumla ilgili çocukların ekrana baktığı sürede yaşadığı aşırı odaklanma halinin bebeğin beyni yorduğunu bu nedenle de beynin sağlıklı gelişiminin kısıtlandığına dikkat çekiyorlar.
İki Yaşında Konuşmuyorsa Mutlaka Uzmana Danışmak Gerekir
Bebeklerde konuşma problemlerini tek başına değil, daha çok iletişim sorunları içinde ele almak gerektiğini, iletişim sorunları içerisinde de konuşma bozukluğu, anlatım bozukluğu (sözel anlatım bozukluğu, dil algılama bozukluğu), fonasyon (ses çıkarma kabiliyeti bozuklukları) ve kekemelik problemlerinin yer alabileceğini ifade ediyorlar.
Bebeklerde Ay Ay Dil ve Konuşma Gelişimi İçin Tıklayın...