Bebeğiniz Ek Gıdaya Geçerken Göz Ardı Etmemeniz Gereken 4 Önemli Adım!
Ek gıdaya geçiş, bebeklerin katı gıda ile yavaş yavaş tanıştığı bir dönemdir. Genellikle 5. veya 6. ayda başlayan bu serüven, bebekler kadar anneler için de heyecan vericidir. Zira uzun bir süre anne sütü veya formül mama ile beslenen bebeklerin katı gıdaya başlarken neler yiyebileceği veya bunları hangi porsiyonlarda tüketebileceği pek çok anne için merak konusudur. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazımızda, bebeği ek gıdaya başlayan anneler için bazı önemli noktalara değindik. Keyifli okumalar!
1. Püre Halindeki Besinlerle Başlayın
Ek gıdaya başlangıç döneminde bebeklerin çiğneme ve yutma refleksleri henüz gelişmemiş olur. Buna ek olarak diş çıkarma da bu süreçte yeni yeni başladığından, ek gıdaya geçerken mutlaka püre halindeki besinlerle başlayın. Bu noktada sebze veya meyve püreleri hem yumuşak formları hem de vitamin ve mineral içerikleri bakımından iyi birer başlangıç alternatifi olabilir. Ayrıca ev yoğurdu da ek gıdaya başlamak için mükemmel bir seçenektir.
2. Anne Sütü Vermeye Devam Edin
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü, 6. aydan 2. yaşa kadar ise anne sütü destekli ek gıda ile beslenmesini öneriyor. Dolayısıyla bebeğinizin ek gıdaya geçtiği ilk aylarda anne sütü hâlâ ana besin kaynağı olmaya devam ediyor. Aynı şekilde formül mamayla beslenen bebeklerin de bir süre daha ek gıdayla birlikte formül mamaya devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle bebeğiniz ek gıdaya başladığında anne sütünü ve formül mamayı hemen kesmemelisiniz. Her bebeğin beslenme ihtiyacı farklı olabileceğinden anne sütü ile ek gıda dengesinin nasıl olması gerektiğini bebeğinizin doktoruna danışabilirsiniz.
3. Alerjik Besinlere Dikkat Edin
Ek gıdaya başlangıç döneminde bebeklerin hem bağışıklık hem de sindirim sistemleri henüz yeteri kadar gelişmiş değildir. Bu nedenle çoğu bebekte besin alerjileri ile karşılaşılır. Dolayısıyla yetişkinlerde dahi alerjilere yol açabilen bazı besinlere ek gıdaya başlangıç döneminde yer verilmemesi gerekir. Bunlardan bazılarına örnek verecek olursak inek sütü, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri ve soyadır. Bununla birlikte bazı bebeklerde yumurtanın beyaz kısmına karşı da alerji gelişebilir.
4. Organik Besinlere Yönelin
Organik besin; genetiği ile oynanmamış tohumdan üretilen, hormona, ilaca veya kimyasal içeren diğer katkı maddelerine maruz kalmamış besinlerdir. Büyüme aşamalarında bebeklere organik besinler yedirilmesi, onları gelişimleri için zararlı olabilecek kimyasallardan uzak tutmanın önemli bir yoludur. Bu noktada bebeğiniz için alacağınız besinlerin üzerinde Tarım Bakanlığı’nın “Organik Tarım” ibaresi olup olmadığını kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır.
Hero Baby Organik Kavanoz Mamalar Ek Gıdaya Geçişte Yanınızda!
Ek gıdaya geçen bebekler için özel olarak hazırlanan Hero Baby Organik Kavanoz Mamalar, bebeklerin ay ay gelişimlerine göre yiyebilecekleri bir çok meyveyi kolay ve sağlıklı yoldan yeme fırsatı verir. İçindeki meyveler mevsiminde taze taze toplanıp, vakum sistemi sayesinde havası alınarak kapatıldığı için açılana kadar tüm tazeliğini korur. Şeker, koruyucu katkı maddesi, tatlandırıcı ve zirai tarım ilacı kalıntısı içermez.
Daha fazla bilgiye buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz!