Bebeğinizin Emmeyi Reddetmesine Sebep Olabilecek 10 Durum
Bebekler bazen aç olsalar dahi emmeyi reddedebilir. Bu durumda, anne bebeğinin kendisini reddettiğini ve bir daha asla emmeyeceğini düşünebilir. Böylesi bir durumla karşılaştığınızda sakin olmalı ve emzirmekten asla vazgeçmemelisiniz. Çünkü çoğu annenin başına gelen bebeklerde emmeyi reddetme durumu, genellikle geçici bir süreçtir. Eğer bebeğiniz emmeyi reddediyorsa, aşağıdaki maddeleri gözden geçirmeniz, sorununuzu çözmeniz konusunda işinize yarayabilir. İşte, bebeğin memeyi reddetmesinin nedenleri...
Bebeğin Memeyi Reddetmesinin Nedenleri
1)Bebeğin Ağzında Pamukçuk Olması
Bir çeşit mantar enfeksiyonu olan pamukçuk, yenidoğan bebeklerde sık görülmesine karşın, 1 yaşındaki bebeklerde de görülebilir. Dil, damak ve yanak içinde beyaz lezyonlar şeklinde kendisini belli eden pamukçuk, bebeğin canını acıtabileceğinden emmek istememesine neden olabilir. Böyle bir durumda mutlaka bebeğinizin hekimi ile görüşmelisiniz.
2)Annenin Tükettiği Gıdaların Sütün Tadını Değiştirmesi
Annenin tükettiği yiyecek veya içecekler, sütün tadını değiştirerek bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle emzirme döneminde özellikle baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Çikolata ve kahve bebekte huzursuzluğa yol açabileceği gibi lahana ve kurufasulye gibi gıdalar da bebekte gaz oluşmasına neden olur. Bu nedenle anneler, emzirme dönemindeyken tükettiklerine daha fazla dikkat etmeliler. Emziren annelerin tüketmemesi gereken yiyecekleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
3)Annenin Stresli Olması
Hamilelik, doğum ve sonrasında yaşanan bir takım fiziksel ve psikolojik değişimler, kadınların stresli olmasına neden olabilir. Eğer stresliyseniz, bebeğinizin bunu algılaması pek zor olmayacak ve o da huzursuz hissedecektir. Bebeğinizi emzirmeden önce mutlaka sakinleşmeli, rahat ve huzurlu bir ortamda beslemelisiniz.
4)Bebeğin Enfeksiyon Geçirmesi
Bebeğinizin memeyi reddetmesinin nedenlerinden biri de geçirmekte olduğu enfeksiyon olabilir. İştahsızlığına ishal, kusma veya ateş de eşlik ediyorsa mutlaka bebeğinizin doktoruna başvurmalısınız. Geçirdiği enfeksiyon kulağında ağrı yapıyorsa, bebeğinizin emmesi daha da güçleşecek ve bir süre emmek istemeyecektir.
5)Yanlış Emzirme Pozisyonu
Yanlış emzirme pozisyonu ve bebeğin rahat olmayışı, emmek istememesine neden olabilir. İdeal emzirme pozisyonu, hem annenin hem de bebeğin en rahat olacağı pozisyondur. İdeal pozisyonunuzu bulduktan sonra sadece bebeğinizin burnunun açık olduğundan ve memenin etrafındaki kahverengi alanı da ağzına aldığından emin olun.
6)Bebeğin Burnunun Tıkalı Olması
Bebeğin burnunun tıkalı olması, emerken ağzından nefes almak isteyeceği için memeyi reddetmesine sebep olabilir. Bebeğinizin burnu tıkalı ise doktorunuzun önereceği burun açıcı spreylerden kullanabilir ve aspiratör yardımı ile bebeğinizin burnunu temizleyebilirsiniz.
7)Bebeğin Diş Çıkarma Döneminde Olması
Sağlıklı bir bebek ortalama 6-7 aylıkken diş çıkarmaya başlar. Diş çıkarmaya başlayan bebeğin damakları şiş ve kızarık olur. Oluşan bu şişlik ve kızarıklık da acı hissetmesine ve emerken memeyi reddetmesine neden olur. Bebeğiniz diş çıkarma dönemindeyse, ona soğuk ve steril malzemeler vererek dişlerini rahatlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeği diş çıkarma döneminde olan annelere hazırladığımız diğer öneriler için buraya tıklayabilirsiniz.
8)Emzirme Saatinin Değişmesi
Bebekler alışkanlıkları ve düzeni sever, rutinleri değiştiğinde ise tepki verirler. Bebeğinizin nasıl ki uyku ve banyo vakti varsa, emme vakti de olmalıdır. Alıştığı beslenme saatleri dışında emzirmeye çalışırsanız, bebeğiniz memeyi reddedebilir.
9)Annenin Hamile Olması
Hamilelik döneminde hormonlarınızın artması, sütünüzün tadının değişmesine neden olabilir. Bu da bebeğinizin emmeyi reddetmesine yol açabilir.
10)Bebeğin Biberona Alışması
Bebeğinizi ara sıra biberonla beslemeniz, biberona alışmasına ve memeyi reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizi mümkün olduğunca emzirmeye çalışmalısınız, emziremediğiniz zaman da biberon yerine sütünüzü kaşıkla vermelisiniz.
Emzirme ile ilgili sık merak edilenleri derlediğimiz içerik için buraya tıklayabilirsiniz.