Bebeğim Uyumuyor, Ne Yapmalıyım?
Bebeğim Uyumuyor Ne Yapmalıyım?
Miniğinizin altını değiştirdiniz, karnını doyurdunuz ve uyku ritüellerini de yaptınız. Ama hala ayakta, uyumuyor. Uzmanlar, bazen bebeğinizin uyuyamamasının başka nedenleri olabileceğini belirtiyor. İşte o nedenler...
Gündüz çok uyuması, uykusuzluğunun nedeni olabilir mi?
Birçok uzman, öğle uykusunun yararını vurgular. Ancak bu uykuların doğru zamanda olduğuna dikkat edin. Erken saatte uyursa enerjisini atamaz, geç saatte uyursa geceleri uykusu gelmez.
- Yeni doğan: İhtiyacı olduğu zaman uyuyacaktır. Bu nedenle uyku rutinini size üzmesin.
- 3 aylıkken: Uykusu; gün içinde sabah, öğlen ve öğlenden sonra olacak şekilde 3 bölümdür. Gece uykusundan önce mutlaka iki saatlik bir ara olmalıdır.
- 6 aylıktan 9 aya kadar: Gün içinde öğle ve öğleden sonra uykuları olmalıdır. Geceleri uzun uykudan önce üç saat aralık vermelidir.
- 9 ay ve sonrası: Gündüzleri bir kez uyuması onun için yeterlidir. Eğer üç saatten fazla uyursa ki bu dönemde fazla uyuyabiliyorlar, onu uyandırmalısınız. Yoksa geceleri uyuması gereken uzun uykuyu uyuyamayabilir.
Ortam ışığı nasıl olmalıdır?
Odası geceleri ışık almamalıdır. Çok çok hafif ışık olabilir. Ancak ışıl ışıl bir odada uyumamalı ki gece uykusu uyuduğunu anlayabilsin. Aynı şekilde gündüzleri uyurken de odasının ışığı doğal olmalıdır. Yani perdeleri açık olmalı, odasına günışığı girmeli ki gece uykusuyla, gündüz uykusunu karıştırmasın.
Yatak rahatlığı önemli!
Aslında bebeğinizin rahat etmesi çok önemli. Battaniyesi hava alan battaniyelerden olsun. Ne tamamen yün ne de tamamen polar olan battaniyeleri öneriyoruz. Isınması da sağlıklı olsun. Polar ya da tamamen yün battaniyelerin altında aşırı terleyebilir ve geceleri üstü açılırsa daha çok üşütebilir. Bir de yatağına ondan büyük oyuncaklar koymayın. Onu rahatsız edecektir. Sizin, kendinizin boyunda oyuncaklarla uyuduğunuzu düşünün! Ufak, ona pozitif enerji veren ufak, sevimli bir ayıcık ona eşlik edebilir.
Gaz problemini giderin
Gaz, özellikle üç aylık bebeklerde geceleri büyük problem. O nedenle bebeğinizi uyutmadan önce gazını iyice çıkarın. Kafasını omzunuza koyup, sırtına hafif hafif vurun ve gazını çıkarın. Böylece rahatlayacaktır ve mışıl mışıl uyuyacaktır. Yemeğini yedirip hemen yatağına yatırmayın. Önce gazını çıkarmaya özen gösterin yoksa miniğiniz sabaha kadar uyumaz ve ağlar, sizi de uyutmaz.
Ses, ses, ses…
Düşündüğünüz gibi bebeğinizin sessiz ve sakin bir ortama ihtiyacı yok. Tam aksine o karnınızda zaten gürültüye alışkın. Sizinle birlikte her ortama girip çıktı, üstelik daha doğmadan! O nedenle onun için olduğundan daha sessiz ortamlar sağlamaya çalışmayın.
Kalkma zamanı
Bebeklerin; sabahları uyanmama, geç uyanma gibi sorunları pek olmaz. Malum sabahın ‘kör saatlerinde’ uyanırlar. Ancak genelde, sabahları saat 06.00 gibi kalkmaları onlardan beklenen bir davranış. Eğer bebeğiniz çok çok erken ya da çok geç kalkıyorsa bir sorun var demektir. Ya çok erken yatırdınız ya da biraz geç. O nedenle gece uyuma saati önemli.
Büyüme dönemleri
Bu dönemlerde bebeğiniz yemek yemek için uyanır. Altıncı ve sekizinci haftalar, 3-6-9’uncu aylar bebeğinizin rutin büyüme dönemleridir. O dönemlerde normalden daha sık uyanır. Aklınızda bulunsun. Bu dönemlerde daha sık uyanıyorsa bilin ki bu büyüme dönemine denk geldiği içindir. Bir süre sonra yine eski rutinine dönecektir, endişelenmeyin.