Anne Karnındaki Bebeğin İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Anne Karnındaki Bebeğin İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Hemen hemen her anne adayının gebeliğini öğrendiği andan itibaren en çok endişe duyduğu konulardan birisi, karnındaki bebeğin sağlıklı olup olmadığıdır. Gebelerin bebeklerinin sağlık durumunun iyi olduğunu bilmeleri, onları endişeden uzak rahat bir hamilelik dönemi geçirmelerine olanak sağlar. Günümüzde gelişen teknoloji, bebeklerin sağlıklı olup olmadıkları ile ilgili anne adaylarına detaylı bilgi vermesine karşın, karınlarındaki bebeğin iyi olduğunu hissetmek ve gebeliklerinin iyi gittiğini bilmek isterler.
Karnınızdaki Bebeğin Sağlığının İyi Olduğunu Öğrenmek İçin Hareketlerini Sayın
Anne adaylarını en çok endişelendiren konulardan birisi doğal olarak bebeklerinin sağlık durumudur. Bebeklerinin iyi olduğunu her ne kadar gebelik süresince yapılan tetkikler dolayısıyla bilseler de bu konuda içleri yine de rahat değildir. Uzmanlar bebeğin anne karnında, keyfinin yerinde olup olmadığını anlamanın son derece basit yöntemlerinin olduğunu ifade ederler. Bu yöntemlerden birisinin bebeğin hareketlerini takip etmek ve saymak olduğunu belirtirler.
Bebeğinizin Hareketlerini Gebeliğin Son 3 Haftasında Sayın
Bebeğinizin sağlıklı olduğunu anlamanızı sağlayacak olan onun hareketlerini sayma yönteminin uzmanlar tarafından gebeliğin son 3 aylık dönemine girildiğinde (gebeliğin 28 - 30. Haftalarından sonra) yapılması tavsiye edilir. Gün içerisinde bebeğin hareketlerini takip etmenin ve saymanın anne karnındaki bebeğin iyi olup olmadığıyla ilgili önemli ipuçları verebileceği ifade edilir. Sayma işlemini anne adayının yemekten sonra yapmasının daha avantajlı olduğuna dikkat çekerken, bebeğin hareketlerini saymanın gebeliğin 28-30. haftalardan önce yapılmasının pek bir anlam ifade etmediğinin de altını çizerler.
Anne Karnındaki Bebeğin Hareketlerini Sayma Yöntemleri
Bebeğin anne karnında iyi olduğunu anlamak için uygulanan hareketlerini sayma işleminin birkaç değişik yöntemi olduğu ifade edilir. Bu yöntemlerden en sık kullanılanının anne adayının oturur ya da sol tarafına yatmış pozisyondayken bebeğin hareketlerini saymak olduğu belirtilir. Bebeğin sayılacak vücut hareketlerinde tekme ve seğirme gibi anne adayının hissettiği tüm hareketlerin geçerli olduğu belirtilir. Hareketleri sayma esnasında bebeğinizin oturur ya da yan yatar şekilde saatte 4-5 hareketini hissediyorsanız veya 2 saat içerisinde fark edebildiğiniz hareket sayısı 10 civarında gerçekleşirse bebeğinizin sağlık durumuyla ilgili herhangi bir sorununun olmadığı belirtilir.
Bebeğin Yaptığı Hareketleri Sayarken Her Gün Aynı Saatlerde Bunları Yapın
- Sol tarafınıza yatın ve bebeğin yaptığı hareketleri, tekmeleri ya da çırpıntıları sayın.
- Aşağıda bulunan grafiği kullanarak bebeğiniz 10 hareket yapana kadar kaç dakikanın geçtiğini kaydedin.
- Tekme sayma işlemini her gün aynı saatlerde yapmaya çalışın. Bu vakit daha çok öğleden sonra, akşama doğru olabilmektedir.
- Sayma işlemini bebeğiniz 10 kere hareket ettikten sonra durdurabilirsiniz.
- Eğer bebeğiniz 2 saatte bir 10 hareket yapmazsa ya da bebeğinizin hareketlerinde ani bir düşüş olduğunu hissederseniz mutlaka doktorunuza başvurun.
Hamileyken Bebeğin Sağlıklı Olup Olmadığını Anlamak İçin Bebeğinizin Tekmelerini Sayın
Bebeğim sağlıklı mı? Uzmanlar hamileyken bebeğin sağlıklı olup olmadığını anlamanın bir diğer yönteminin de bebeğin tekme sayıları olduğunu ifade ederler. Bebeğin hareketlerinden onun sağlıklı olup olmadığının anlaşılabileceğini belirten uzman hekimler anne adaylarının bebeklerinin hareketlerini az hissettikleri zaman 5-10 dakika yürüyüş yapmalarını, tatlı, çikolata, meyve suyu gibi şeyler atıştırmalarını ve 2-3 bardak su içmelerini önerirler. Bütün bunları yaptıktan sonra bebeğin hareketlerini saymayı yeniden denemeyi, eğer yaptığınız şeylere rağmen bebeğin hareketlerinde bir artış görülmüyorsa, 2 saat içinde hissettiğiniz tekme sayısı 10’dan az ise, doktorunuza bilgi vermeniz tavsiye edilir.
Anne karnında bebek hareketleri,tekmeleri nasıl sayılır?
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediğini ya da sağlıklı olup olmadığını öğrenebilmek için bebeğinizin karnınızda ne kadar hareket ettiğine ya da ne kadar tekme attığını sayabilirsiniz. Uzmanlar bebeklerin genellikle her 2 saatte bir en az 10 tekme attığını belirtirler.
Günlük Bebek Tekme Sayma Yöntemi
- Günlük bebek tekme sayma yönteminde bebeğiniz 10 tekme atana kadar ya da 10 hareket yapana kadar geçen dakika sayısını kaydedin.
- İçerisinde bulunduğunuz gebelik haftası ise, o haftadan itibaren başlayın.
Gebelik Haftası Hesaplamak İçin Tıklayın
Bebeğinizin Hareketleri Azaldı İse Doktorunuzu Bilgilendirin
Bebeğim sağlıklı mı? Sorusuyla ilgili olarak uzmanlar gebeliğin özellikle son dönemlerinde bebeğin hareketlerinde belirgin azalma fark ettikleri ve 2 saat içerisinde hissedilen hareket sayısının 10'dan az olması durumunda mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerektiğini belirtirler. Konuyla ilgili doktorun bilgilendirilmesinden sonra gerekli görüldüğünde bebeğin kalp atışlarının NST adı verilen yöntemle monitörize edilmesi gerekebilir. Bununla beraber bebeğinizin alışkın olduğunuz hareket düzeninde belirgin bir değişiklik yoksa çok büyük bir olaslıkla bebeğinizin keyfinin yerinde olduğu ifade edilir.
NST – Non Stres Test Nedir? Detaylar İçin Tıklayın