Bakıcı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bakıcı seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler ? Çalışan anne ve babaların doğum sonrasında en önemli kaygılarından biri de bebeğe kimin bakacağı konusudur. Anneanne, babaanne, hala veya teyzenin bakması, elbette anne ve baba için daha güvenilirdir ancak şartlar her zaman buna el vermeyebilir. Dolayısıyla siz çalışıyorken bebeğinizle ilgilenecek bir bakıcı arayışına girebilirsiniz. Peki, minik yavrunuzu emanet edeceğiniz bakıcıyı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Son yıllarda, özellikle büyük kentlerde çalışan kadın sayısı giderek artıyor. Hâl böyle olunca doğumdan sonra bebeğe kimin bakacağı konusunda taze anne babalar kararsızlık yaşıyor. Ebeveynler için bebeklerine akrabalarının bakması her zaman daha güvenli bir seçenek oluyor. Yalnız şartlar her zaman bunu mümkün kılamayabiliyor ve taze anne/babalar bebekleri için bakıcı arayışına giriyor. İnsanların en önemli gelişim dönemlerinin bebeklerik çağları olduğu düşünüldüğünde, seçeceğiniz bakıcının aslında bebeğiniz için hayati bir önem taşıdığını anlayabilirsiniz.
Bakıcının Taşıması Gereken Özellikler
- Öncelikle, seçeceğiniz bakıcının bebek bakımı ve çocuk gelişimi konusunda eğitim ve deneyimi bulunmalı,
- Bakıcının, bebek bakımını kısıtlayacak bedensel bir rahatsızlığı olmamalı,
- Sorumluluk sahibi olmalı ve bebeğin uyku, yemek, oyun düzenine önem vermeli,
- Bebeğin hem sözel hem de bedensel tepkilerini anlayabilmeli, uygun cevaplar verebilmeli,
- Sık bakıcı değişikliği bebeğin ruhsal ve bilişsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğinden uzun süreli çalışabilmeli,
- Size sunabileceği referans bilgileri olmalı,
- Bakıcının yaşı konusunda da farklı görüşler bulunuyor. Bakıcı çok genç olursa bebek bakımı konusunda tecrübesiz, yaş almış biri olursa da bebeğin enerjisi karşısında yetersiz kalabilir. Bu sebeple seçeceğiniz bakıcının orta yaşlarda olması önerilir.
Bebeği Bakıcıya Alıştırma Süreci
Bebeğinizin bakıcıya alışma sürecinde, daha önceden tanıdığı ve bağ kurduğu anneanne, hala veya başka herhangi birinin en az 2-3 hafta birlikte olması gerekir. Bebeğinizi bir anda hiç tanımadığı biri ile yalnız bırakmamalısınız. Hatta ilk haftalarda siz de onlarla birlikte vakit geçirebilirsiniz yalnız ikinci planda kalarak. Mesela; bebeğiniz ile bakıcı oyun oynarken siz oyuna dahil olmayın ancak aynı ortamda bulunarak konuşmalarınızla oyuna yön verin. Hem bu sayede, bakıcıda bebek bakımına dair hoşlanmadığınız bir tavır sezerseniz uyarma şansınız da olur. İlerleyen dönemlerde ise bakıcı ile aynı anda evdeyseniz bebeğin sizinle daha fazla vakit geçirmesini sağlamalısınız. Ki bebek sadece bakıcıya bağlanmasın sizinle de iletişim kurabilsin. Örneğin; bakıcı evde olduğunda ve sizin evde olduğunuz saat ile çakışıyorsa bebeğinizle siz daha fazla ilgilenin bakıcıya ikinci plana alın.
Bakıcı ile Fazla Zaman Geçiren Bebek Annesinden Uzaklaşır mı?
Çalışan bir anne olmanıza rağmen bebeğinizle düzenli olarak vakit geçiriyorsanız, bebeğinizin birincil bağ kurduğu kişi siz olursunuz. Örneğin; bebeğinizle haftaiçi 2-2.5 saat, haftasonu ise daha fazla vakit geçirmeniz, sağlıklı bir iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Bebeğinizin hayatında, onun güveneceği ve bakımını sağlayacağı birden fazla kişinin olması onun yaşamını zenginleştirir ve güven duygusu kazanmasına yardımcı olur.
Bakıcıda Bulunması Gereken Özellikler
Seçeceğiniz bakıcının mutlaka sevecen ve konuşkan olması gerekiyor. Bebeğinizin gelişim döneminin en iyi olduğu dönemin 0-3 yaş arası olduğu düşünüldüğünde ve bakıcının tüm gün bebekle beraber olacağınız hesaba kattığımızda illa ki konuşkan ve sevecen bir tavır sergilemesi ve bebeğin dil gelişimine katkı sağlayacaktır. bakımından konuşkan olmasına özen göstermelisiniz.
Devletin, çalışan anneler için geliştirdiği bakıcı parası projesi hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.