Babinski Refleksi (Plantar) Nedir, Nasıl Yapılır?
Plantar refleksi olarak da bilinen babinski refleksi ile tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik. Keyifli okumalar!
Babinski Refleksi Nedir?
Babinski refleksi bebeklerin nörolojik durumu ile ilgili ipucu veren bir refleks türüdür. Plantar refleksi olarak da bilinen bu reflekste, bebeğin ayak tabanına bir cisim ile hafifçe dokunulduğunda baş parmağın dışarı doğru kıvrıldığı, diğer parmakların ise birbirinden ayrıldığı görülür. İstem dışı gelişen bu hareket, bebeklerde ortalama 2 yaşına kadar devam eder. 2 yaşından sonra ise babinski refleksinin ortadan kalkması beklenir.
Babinski refleksini test etmenin amacı, merkezi sinir sistemi ve omuriliğin sağlıklı olup olmadığını anlamaktır. Bu refleks bebeklerde 2 yaşına kadar normal olsa da 24. aydan sonra geçmesi gerekir. Refleksin 2 yaşından sonra da devam etmesi nörolojik problemlerle ilişkili olabileceğinden bebeğin daha ayrıntılı muayene edilmesi gerekmektedir.
Babinski refleksi ilk olarak nörolog Joseph Babinski tarafından 1896 yılında tanımlanmıştır. O günden bu yana yenidoğan muayenelerinin rutin kontrolleri arasında yer alan babinski refleksi, bebeklerin beyin ve sinir sistemi sağlığı hakkında hekimlere önemli ipuçları vermektedir.
Babinski Refleksi Nasıl Yapılır?
Babinski refleksi, bebeklerin ayak tabanının bir cisimle uyarılması şeklinde yapılır. Refleksi kontrol ederken elle hafif bası uygulamak da mümkündür. Bebeğin ayak tabanı uyarıldıktan sonra ise hareketleri gözlemlenir. Bu aşamada bebeğin ayak baş parmağının dışa doğru kıvrılması ve diğer parmaklarının birbirinden ayrılması beklenir. Bebeklerde babinski refleksinin görülmemesi ise merkezi sinir sistemi veya omurilikte bir problem olabileceğinin işareti olabilir. Bu nedenle uyarıya cevap vermeyen bebeklerin daha detaylı muayene edilmesi gerekir.
Bebeklerde Babinski Refleksi Ne Zaman Görülür ve Kaybolur?
Babinski refleksi genellikle 2 yaşından küçük çocuklarda görülür. Özellikle bebeğin yürümeye başlamasıyla birlikte refleksin yavaş yavaş zayıfladığı ve ortadan kaybolduğu söylenebilir. Diğer bir deyişle, babinski refleksi bebeklerde genellikle 1 yaşına kadar devam eder. Ancak bebek 2 yaşına gelene kadar bu refleksin görülmesi de normal karşılanır. 2 yaşından sonra ise babinski refleksinin kaybolması beklenir.
Babinski Refleksinde Anormal Bulgular
Bebeklerde babinski refleksinin 2 yaşından sonra devam etmesi bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi bazı durumlarda normal da karşılanabilir. Eğer yorgun veya aç olduğu zaman yapılırsa bebek tepki vermeyebilir. Bu gibi durumlarda bebeğin sakin olduğu zaman aralığında refleks yeniden kontrol edilebilir. Babinski refleksinin daha uzun süre devam etmesi durumunda ise hastalıklar:
- Menenjit,
- Beyin hasarı veya beyin tümörü,
- Çoklu skleroz,
- Felç,
- Omurilik yaralanması veya tümörü,
- Lou Gehrig hastalığı.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
7 Adımda Refleksoloji Masajı ile Bebeğinizi Sakinleştirin!
Kaynak: 1