Ateşlenen Bebekler İçin Evde Yapabileceğiniz 5 Uygulama
Ateşlenen bebek anneleri her zaman korkutur. Ateş, vücut ısınının ortalamanın üzerine çıkmasıdır. Bebeğin ateşlenmesi, ebeveynlerin aklına hemen havale geçirme olasılığını getirir. Yalnız, bazı ateşlenme durumlarında hastaneye gitmeden önce evde başvurabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Evde yapabileceğiniz birkaç küçük müdahale ile bebeğinizin ateşini düşürebilirsiniz. Aşağıdaki önerileri denediniz fakat hala bebeğinizin ateşi düşmediyse o zaman mutlaka doktora başvurmalısınız.
1) Serin Bir Yerde Tutun
Bebeğinizin ateşi varsa sıcak ortamdan uzaklaştırmalısınız. Odanın ortalama sıcaklığı 20-21 derece kadar olmalı. Üzerinde kalın giysiler varsa çıkartmalısınız. Üstünü örtecek ince giysiler giydirmelisiniz. Böylelikle vücut sıcaklığı dışarıya çıkma imkânı bulur ve çocuğunuz biraz olsun rahatlar.
2)Bol Sıvı İçirin
Ateşle birlikte vücudun sıvı kaybı olacağından, bebeğinize bolca sıvı takviyesi yapmalısınız. En iyi sıvı alternatifi ise tabi ki sudur. Eğer bebeğiniz 6 aylıktan büyük ve ek gıdaya başlamışsa çorba içirebilirsiniz. Sulandırılmış meyve suları da bebekler tarafından sevileceğinden ateşlendiğinde sıvı ihtiyacı için tercih edebilirsiniz.
3)Ilık Duş Aldırın
Ateşi düşürmenin en etkili yolu ılık suyla duştur. Ilık suyla duş alırken çocuğunuz biraz huysuzlansa da ona iyi gelecek ve ateşinin düşmesine yardımcı olacaktır. Yalnız suyun çok soğuk olmamasına dikkat edin. Sıcak su, durumu daha da kötü hale getirebilir.
4)Soğuk Kompresler Yapın
Bebeğinizi tamamen soyun. Temiz ılık su ve bez hazırlayın. Boyun, omuz, bacak, alın, koltukaltı gibi bölgelerine kompres yapın. Su ne çok soğuk ne de sıcak olmalıdır. Vücut sıcaklığı olan 37 dereceye yakın olmalı. Daha rahat bir uygulama olması bakımından banyo küvetinde uygulamayı yapabilirsiniz.
5)Aşırı Hareketini Engelleyin
Bebekler ve çocuklar hasta da olsa bazen enerjilerini tüketmek için yer arar. Fakat ateşleri olduğu zaman, bu olay durumu daha da kötüleştirebilir. Hareket etmeleri vücut ısılarını arttırıp ateşlerini yükseltir. Bu nedenle hareket etmelerini engellemelisiniz hatta bolca dinlendirmelisiniz.
Aşağıdaki Durumlarda Hastaneye Başvurmalısınız
3 aylıktan daha küçükse, yutkunamıyor veya sıvı tüketemiyorsa, bıngıldağı şişmişse, ateşi 24 saatten fazla bir süredir varsa, sürekli ağlıyorsa, ateşi 40 derecenin üzerine çıktıysa, ciltte mor döküntüler olduysa, daha önce havale geçirdiyse, bilinç değişiklikleri gözlemlediyseniz, bebeğinizi mutlaka uzman bir hekime göstermelisiniz. Altında önemli nedenler olabilir.