Aşı Takvimi İçindeki Her Aşıyı Bebeğinize Yaptırdığınıza Emin misiniz?

Bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinler kadar güçlü olmadığından, bağışıklığını desteklemek ve çeşitli hastalıklara önlem almak için yapılması gereken bir dizi aşı bulunuyor. Yapılan bu yapılan aşılar bebeğinizi yüksek oranda korur fakat, az da olsa o hastalığı geçirme ihtimali olduğunu unutmamak gerekir.        

Aşı Takvimi Nedir?

Hastalıklarla savaşabilmek ve etkisini azaltabilmek için en iyi yöntemlerden biri aşıdır. Doğar doğmaz başlayan aşılanma maratonumuz hayatımız boyunca devam etmektedir. Devlet tarafından desteklenen bu uygulamayla daha sağlıklı toplumlar amaçlanmaktadır. Bulaşıcı olan hastalıklardan korunmak için olmamız gereken tüm aşılar ve zamanları ise aşı takvimiyle takip edilir.

    

Bebekler ve çocuklara yapılan aşılar ise şöyle;   

Hepatit A: Virüsün bulaştığı su ve besin maddeleri hastalığa neden oluyor. Karaciğer iltihabi ve bazen sarılığa neden olabiliyor. Aşı, bacağın üst dış kısmından enjekte edilerek uygulanıyor.   

Hepatit B: Genellikle kan yoluyla bulaşıyor. Karaciğer hastalıklarına davetiye çıkartabiliyor. Aşı, bacağın üst dış kımına enjekte edilerek uygulanıyor.   

Verem: Hastalık genellikle öksürme yoluyla diğer insanlara bulaşıyor. Zeka geriliği ve sakatlıklara yol açabiliyor. Sol kolun deri içine enjekte ediliyor.   

Üçlü Karma Aşı (Difteri, Tetenoz, Boğmaca): Çok sık görülmeyen hastalıklar olsa da tedbir amaçlı yapılıyor. Çünkü bu hastalıklara yakalanıldığında ciddi sonuçlar doğabilir. Bebeklerde bacaktan, daha büyük çocuklarda koldan enjekte ediliyor.   

Kızamık-Kababulak-Kızamıkçık: Kızamık, ciltte görülen kırmızı döküntülerle kendini belli ederken, kızamıkçık pembe döküntülerle kendini belli ediyor. Kabakulak ise tükürük bezlerindeki iltihaplanmayla ortaya çıkıyor. Aşıları ise bebeklerde bacağın üst kısmından yapılıyor.   

Su Çiçeği Aşısı: İçi su dolu kabarcıklarla kendini belli eden hastalık genellikle hafif atlatılıyor. Fakat nadiren de olsa zatürre gibi sonuçlar da ortaya çıkabiliyor. Tek doz yapılan su çiçeği aşısı, üst bacaktan enjekte ediliyor.  

Çocuk Felci Aşısı: Bulaştığında tedavisi mümkün olmayan felçlere yol açabileceğinden yapılması kesinlikle gerekiyor. Aşının uygulama şekli ya enjeksiyon şeklinde ya da ağıza damla şeklinde oluyor.   

HIB: HIB, bebeklerde ve çocuklarda zatürre, menenjit ve ortakulak iltihabı gibi ciddi hastalıklara yol açan bir bakteridir. Genellikle 3 doz şeklinde uygulanıyor ve bacağın üst dış kısmından enjekte ediliyor.  

 5'li Karma Aşı (Difteri, boğmaca, çocuk felci, HIB, tetanoz): Üçlü karma yerine bu beşli karma da uygulanabiliyor.Bacak üst dış kısmından enjekte ediliyor.   

Rotavirus: Rotavirus, akut ishallerin en önemli nedeni olmaktadır. Bulaştığı su, hava ya da herhangi birşeyin temasıyla geçebiliyor. Aşı şekli genelde ağız yolundan oluyor ve belirli aralıklarla 2-3 doz uygulanıyor.   

Pnömokök: Temas ve solunum yoluyla bulaşan pnömokökler, menejit, ortakulak iltihabi gibi rahatsızlıkları ortaya çıkartabiliyor. Risk altında bulunan çocuklar için 5 yılda bir tekrar edilmesi öneriliyor. 

  

 DaBT – İPA – Hib : Difteri, Aselüler, Boğmaca, Tetanoz,  İnaktif Polio, Hemofilus Influenza Tip b aşısı (Beşli Karma Aşısı)   KKK : Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı   KPA : Konjuge Pnömokok Aşısı   DaBT – İPA : Difteri, Aselüler, Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı (Dörtlü Karma Aşı)   Td : Erişkin Tipi Difteri – Tetanoz Aşısı   OPA : Oral Polio Aşısı (Çocuk Felci Aşısı)   Tablodaki R (Rapel) harfi Pekiştirme Aşılarını ifade etmektedir.   

Bakmanızda fayda var: http://www.gebe.com/asi-takvimi/