Anomali Taraması Nedir?

Anomali Taraması Nedir?

Anomali taraması, diğer bir ifadeyle ayrıntılı ultrasonografi olarak tanımlanır. Anomali taraması kaçıncı haftada yapılır? Gebeliğin 17 ile 23 haftaları arasında (ortalama hamileliğin 4 ve 5. Ay arasında) yapılır. Fetal anomali taramasını yapılma nedeni, anne karnındaki bebeğin organlarının ayrıntılı olarak görüntülemektir. Her anne adayının tek isteğinin dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, anomaliyle bebek sahibi olma riskinin genellikle yüzde 3-5 civarında olduğunu söylerler.

Bebeklere Yapılacak En Önemli Tetkik

Ayrıntılı ultrasonun yani anomali taramasının anne adaylarının hamilelikleri süresince bebeklerine yapılacak en önemli tetkik olduğunu belirten uzman doktorlar, anomali taramasındaki temel amacın, anne karnındaki bebeğin gelişimi ve organlarının sağlıklı olduğunun ileri düzeyde kontrol edilmesi olduğunu söylerler. Yaklaşık olarak 30 dakika (yarım saat) süren bir ultrason muayenesi olan anomali taramasının mutlaka deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekir.

Anomali Taramasında - Ayrıntılı Ultrason Muayenesinde Yapılan Tetkikler

  • Bebeğin el ve ayak parmakları,
  • Bacak ve kolları,
  • Kalp odacıkları, kalp kapakçıkları, kalp duvarları, damar giriş ve çıkışlarının doğru olup olmadığı,
  • Bebeğin midesi, bağırsakları, böbrekleri, mesanesi, karın duvarı,
  • Yüz kemikleri, dudak, damak, burun anatomisi, kulak,
  • Beyin, beyincik gelişimi, beyin boşlukları
  • Omurga sistemi dahil olmak üzere tüm organlarının ayrıntılı olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi yapılır.

Ayrıntılı ultrason muayenesinde bebekle ilgili herhangi bir sorunun olup olmadığı detaylı olarak kontrol edildikten sonra sonuçlar ayrıntılı bir raporla verilir.

Fetal Anomali Görülme Olasılığını Artıran Nedenler

Uzmanlar, ileri yaş gebeliği, tek yumurta ikizleri ve akraba evliliklerinin fetal anomali görülme olasılığını artıran nedenler olduğunu belirtirlerken, bununla birlikte anne adayının hamileliği sırasında meydana gelen oluşumlarında bebekte anomali görülme olasılığını artırdığını söylerler. Söz konusu oluşumlar şöyle sıralanır;

  • Anne adayının hamileliği sırasında kullandığı ilaçlar,
  • Maruz kaldığı röntgen ışınları,
  • Tekrarlayan düşükler.

Ayrıntılı Ultrason Yaptırılması Gebelik Dönemindeki En Önemli Tetkiktir

Gebelikte anne adaylarının yaptırması gereken en önemli tektik olduğunu söyleyen uzmanlar, bazen organların fonksiyonların görülemediği durumlarında olabileceğini belirtirler. Örnek olarak; Kulak incelemelerde normal görülebilir ama bebeğin doğumdan sonra işitme kaybı ortaya çıkabilir ya da göz dokusu normal olarak görülürken, doğum sonrasında körlükler ortaya çıkabilir.

Gebelikte Ayrıntılı Ultrasonografi İncelemesi (Anomali Taraması)

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından anomali taraması gebeliğin 20-23. haftaları arasında yapılması önerilir. Uzmanlar bu taramada yapılan incelemeleri şu şekilde belirtirler;

  1. Belirtilen gebelik haftasında yapılan ayrıntılı ultrason muayenesinde bebeklerin anne karnında yapısal bir anomalisi olup olmadığı test ediliyor. Mesela; bebeğin kalbi normal mi? Kaç parmağı var ya da kolu bacağı var mı gibi tüm uzuv ve organların en ince ayrıntısına kadar inceleniyor.
  2. Taramada aynı zamanda burun kemiği var mı, kalpte beyaz nokta var mı? Ya da bebeğin ense kalınlığı ölçümü gibi Down Sendromu ile ilgili ihtimaller de araştırılıyor.
  3. Rahim ağzı ölçümleri yapılarak anne adayında erken doğum riskinin olup olmadığını tespit etmek için vajinal Ultrasonografiyle rahim ağzı uzunluğu ölçülüyor.
  4.  Özellikle gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan gebelik zehirlemesi, yüksek tansiyon gibi riskler araştırılıyor.
  5. Bebeğin içerisinde bulunan sıvı miktarı ölçülüyor.

    Ayrıntılı Ultrason Terimleri Ne Anlama Gelir? detaylar için tıklayın...