Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Anne sütü, vitamin ve besin değeri bakımından dünyada eşi benzeri olmayan bir besindir ve bebeğin gelişiminde inanılmaz bir rolü bulunmaktadır. Uzmanlar, bebeğin beslenmesindeki ilk 6 ay sadece anne sütünü önermektedir. Daha sonraki dönemlerde ise ek gıdaya takviye olarak en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi gerektiği kanaatindeler. Fakat bazı nedenlerden dolayı vücut anne sütünü yeteri kadar üretemez. Bu da bebeğin gelişiminde olumsuz rol oynar. Peki, sütünü arttırmanın yolları neler?

    

Anne Sütü Neden Kesilir?

Anne sütünün kesilmesindeki en önemli etken strestir. Depresyon hali ve üzüntü, hormonal dengeyi bozar ve bu durum sütün az gelmesine ya da tamamen kesilmesine yol açar. Bir diğer önemli etken de doğum kontrol haplarıdır. İçindeki östrojen hormonu nedeniyle, emzirme döneminde annelerin kullanması tavsiye edilmez. Doğum kontrol hapları yerine spiral ya da prezervatif ile korunmanız daha doğru olacaktır. Bebeğinizi az ya da düzensiz emzirmeniz, yine sütün azalması ya da kesilmesine sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz. Kalsiyum eksikliği, meme iltihabı ve diğer bazı hormonal bozukluklardan dolayı da sütünüzde azalma meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir uzmanla görüşmeniz, sorununuzu çözmenize yardımcı olacaktır. 



Anne Sütü Nasıl Arttırılabilir?

Anne sütünü arttırmanın birinci kuralı, doğumdan sonra 1 saat içinde bebeğin emzirilmesini sağlamaktır. Bebeğinizi sık sık emzirmeniz, beyinde daha fazla süte ihtiyaç olduğu algısı yaratır ve vücudunuz daha fazla süt üretir. Bununla beraber annenin beslenmesi de sütün arttırılmasında önemli bir faktör. Anne, protein ağırlıklı beslenmeli ve bol bol su içmelidir. Annenin yeteri kadar dinlenmesi de sütün kesilmemesinde önemli rol oynar. Bebek uyuduğu zaman anne de uyumalı ve dinlenmeli. 

Anne sütünü arttıran besinleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Sütünüzün yeterli olup olmadığını anlayabilmeniz için 2 yol bulunmakta. Bunlardan ilki bebeğin kilosuyla alakalıdır. Bebek düzenli olarak kilo alıyorsa sütünüz bebek için yeterlidir. İkinci yol ise; bebeğin dışkısına bakarak anlaşılmaktadır. Bebek düzenli olarak katı ve sıvı dışkısını yapıyorsa sütünüz bebeğinizi beslemek için gayet yeterlidir.


Anne sütünü azaltan besinleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.