Anne Sütünün Bir Faydası Daha Ortaya Çıktı!
Anne sütü bebekleri pişik olmaktan koruyor. Uzmanlar bebeklerde pişik sorunun özellikle sıcak havalarda ortaya çıktığını ifade ederler. Annelerin bebeklerinde oluşan pişiği önlemek için, farklı önlemler alarak pişiğin önüne geçmeye çalıştığı ifade edilir. Buna karşın uzmanlar pişiği önlemenin en etkili yolunun anne sütünden geçtiğini belirtiyorlar. Edinilen bilgilere göre, anne sütüyle beslenen bebeğin, hazır gıda (mama) ya da inek sütüyle beslenen bebeklerde pişik sorunuyla karşılaşma olasılığı daha az görülüyor.
Anne Sütü Bebekleri Pişik Olmaktan Koruyor
Pişik; tıpta "bez (diaper) dermatit" olarak tabir edilmektedir. Daha çok bebeğin bezinin temas ettiği yerde görülen pişik yaz aylarında kilolu bebeklerin kıvrımlarında da görülebilmektedir. Pişiğin bebeklerde en sık görülen deri hastalığı olduğu belirtilir. Uzmanlar pişik tedavisinin yöntemleri hakkında, bebek dışkısında bulunan proteaz ve lipazların deri için en önemli tahriş ediciler olduğunu, söz konusu enzimlerin uzun süre kapalı ortamda maruz kaldığı durumda deride şiddetli kızarıkların olabileceğini belirtiyorlar. Buna karşın anne sütüyle beslenen bebeklerin inek sütü ya da hazır gıda ile beslenenlere oranla pişik sorununu daha az yaşadıklarını ifade ediyorlar. İnek sütüyle beslenen bebeklerin dışkısında çok sayıda üreaz pozitif bakteri bulunmasından dolayı pişik gelişme riskinin daha da arttığı ifade edilmektedir.
Bebeklerde Pişik Nedeni
Özellikle hassas cilde sahip olan bebeklerde sık rastlanan pişik nedenleri arasında; sabunlar, ilaçlar, bazı kremler, sıcak ve nem, besinler, bezin uzun süre değiştirilmemesi ve bazı enfeksiyonlar yer alır. Pişikler daha çok bebeklerin katı besinleri yemeye başlamaları sonrasında görülür. (5. ya da 6. aydan sonra) Bunun nedeni olarak da anne sütüyle diğer besinlerin alınmasıyla dışkıda bazı asit yapısında enzimlerin oluşması ve bez bölgesinin daha kolay tahriş olması gösterilir.
Bebeklerde Pişik Tedavisi
Bebeklerde pişik tedavisinin en önemli iki amacının hasarlanmış derinin iyileşmesini hızlandırmak ve pişiğin yeniden tekrarlamasını önlemektir. İdrar veya dışkının iltihabi bir duruma yol açmaması için bebeğin cildinin gereken temas süresi tam olarak bilinmemektedir, ancak bezin idrar veya dışkılamadan hemen sonra değiştirilmesinin riski azaltacağı belirtilir. Ülkemizde pişik, daha çok hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte aileler pişiğin tedavisi için doktora başvurma yerine kulaktan dolma bilgilerle çeşitli uygulamalar yapmaktadırlar. Pişiklerin Önlenmesinde Hayat Kurtaran 6 İpucu