Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Kaçıncı Haftada Hissedilir?

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir? Bebek Kaçıncı Ayda Canlanır?

Anne adaylarının gebeliklerini öğrendikleri andan itibaren en çok istedikleri şeylerden biri, şüphesiz bebeğinin hareketlerini hissetmektir. Her ne kadar ilk muayenede, duyulan kalp atışı ile içlerinde filizlenen yeni bir yaşamı hissetseler de bebeğinin hareketlenip, orada olduğunu göstermesini isterler. Hamilelik döneminde bebeğin hareketleri, anne adayının çıktığı yeni hayat yolculuğunda bebeğinin yaşadığına dair verdiğini en kuvvetli ipucudur. Peki, anne karnında bebek hareketleri ne zaman hissedilir? Bebek anne karnında kaçıncı ayda canlanmaya başlar?

Anne Karnında Bebek Hareketleri Kaçıncı Ayda Başlar?

Anne karnındaki bebeğin hareketlerinin, 7. haftada başladığı ifade edilir. Anne adayları hamileliğinin 7. haftasında, ultrason muayenesine girdiğinde bebeğinin kalp atışlarını ilk defa duyabilir. Bebeğin kan dolaşımı gebeliğin 7. haftasında başlar ve bebek bu haftadan itibaren anne karnında canlanır. Anne adayının karnında varlığını hissettirmeye başlayan bebeğin hareketleri, bu haftada fiziki olarak hissedilmez. Anne adayı bebeğin büyüyüp gelişmeye başlamasıyla hareketlerini de hissetmeye başlayacaktır.

Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamilesiniz   

  

Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilmeye Başlar?

Bebeğin anne karnında hareketlenmeye başlamasının genellikle 14. hafta (3 Ay) ile 26. haftalar (6. Ay) arasında olacağı ifade edilir. Bebeğin hareketlenmeye başlamasını daha önce anne olmuş anne adayları, ilk gebelik deneyimi yaşayan anne adaylarına göre daha önce hissedebilirler. Bunun nedeni ise, daha önce gebelik deneyimi yaşayan anne adayının ne hissedeceğini biliyor olması olarak ifade edilir. Zayıf anne adayları daha kilolu anne adaylarına oranla bebeğinin hareketlerini daha erken hissedebilir. Uzmanlar hamileliğin altıncı ayından sonra, bebeğin hareketinin gözle görülebileceğini ifade ederler.

Gebelikte Bebek Hareketleri ve Tekmeleri

Bebeğin hareketlerinin yedinci haftada başlamasına rağmen, bu hareketler anne tarafından çok fark edilmez. Anne adayları bebeğin hareketlerini ya da  “canlandığını” 14. ile 26. haftalar arasında, genellikle de 18. ile 22. haftalarda hisseder.  Daha önce anne olmuş bir kadın, bebeğin hareketlerini daha önce fark eder; çünkü bebeğinden nasıl bir hareket bekleyeceğini biliyordur.  Bazen gebelik haftasının yanlış hesaplanması durumunda bebeğin hareketleri, bahsedilen haftalardan daha geç hissedilebilmektedir.   

Dilerseniz gebelik haftanızı aşağıdaki linke tıklayarak yeniden hesaplayabilirsiniz.  

 Gebelik Haftası Hesaplama  

 

  

Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıl Hissedilir?

Gebelikte bebek hareketlerinin nasıl hissedildiği, her anne adayı tarafından farklı şekilde yorumlanabilmektedir. Anne karnında bebeğin canlanması ve hareketlenmeye başlaması ile ilgili anne adaylarının en çok tanımladığı tanımlar; “karında bir kanat çırpması hareketi” , “guruldama”, “seğirme”, “birisinin karna vurması”, “kıvranma”, “kabarcık patlaması” şeklinde ifade edilir.  Bebeğin ilk hareketleri açlık ya da gaz ağrısı da zannedilebilmektedir.

Hamilelikte Bebek Hareketleri En Çok Hangi Saatlerde Hissedilir?

Uzmanlar hamilelikte bebek hareketlerini anne adaylarının en çok gece yarısı yemeklerden sonra ve gece yarısı hissedebileceklerini ifade ederler. Anne adayı, hareket halinde olması ya da aç olması durumunda bebeğinin hareketlerini hissedemeyebilir. Bu nedenle söz konusu durumlarda telaşa kapılmadan önce hareketlerinizi azaltmanız, sabit konumda durmanız, açsanız karnınızı doyurmanız tavsiye edilir. Bebeğinizin küçük olduğu haftalarda onun hareketlerini sürekli hissedemeyebilirsiniz. Eğer bu konuda çok endişeleniyorsanız doktorunuzla iletişim kurarak bebeğinizin sağlığı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.   

  

Bazı Durumlarda Doktora Danışın

Bebeğinizin yirminci haftaya kadar gelmiş olmasına karşın henüz hareketlerinin hissedilmemiş olması beklenen bir durum değildir. Bu nedenle konunun doktorunuz tarafından ultrasonla değerlendirilme yapılması gerekebilmektedir. Bebeğinizin kalp atımı güçlü ve her şeyin yolunda olduğu görünüyorsa,  başka bir testin yapılmasına gerek duyulmaya bilir.     Hafta Hafta Gebelik Sürecinizi Takip Etmek İçin Tıklayın