Bebek ile Anne Arasındaki Duygusal Bağ Nasıl Güçlendirilir?

Hayatımızın ilk üç yılı; fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak muazzam bir hızla geliştiğimiz, en verimli yıllarımızı oluşturuyor. Yaşamımızın bir dahaki hiçbir döneminde bu hızlı öğrenme ve algılama kapasitesine sahip olamayacağımız düşünüldüğünde, bu dönemin en verimli şekilde geçirilmesi gerektiği de kaçınılmaz oluyor ki bu, kuşkusuz anne-bebek ilişkisinin sağlamlığı ile sağlanabiliyor.  

Anne ile Bebek Arasındaki Duygusal Bağ, Bebek Rahime Düştüğü Anda Başlıyor

 Anne/bebek ilişkisi, bebek anne rahmine düşer düşmez başlıyor. Anne, bebeğini görmese dahi hareketlerini hissediyor ve içgüdüsel olarak bebeğine bağlanmaya başlıyor. Bebek ise, gözlerini ilk anne rahminde açıyor ve karanlık olan bu yer, ona kısa süre sonra güven vermeye başlıyor. Hamileliğin ilerleyen süreçlerinde de annesinin seslerini duymaya başlayan bebek, yavaş yavaş annesini tanımaya başlıyor. Doğduktan sonra zaten annesinin kokusuna ve sesine alışkın olan bebeğiniz, yabancılık çekmiyor. Fark ettiyseniz, anne rahminden çıkan bebek doğduğu ilk anda ağlamaya başlıyor, fakat anne koynuna koyulduğunda bir anda ağlamayı kesiyor. İşte, bilim insanları bunun tesadüf değil, oluşmaya başlamış olan anne/bebek ilişkisinin bir işareti olduğunu savunuyor.

Hamilelik Döneminde Oluşmaya Başlayan Bu Bağ, Doğumla Birlikte Daha da Artıyor

   

Hamilelik döneminde oluşan anne/bebek arasındaki güven ilişkisi, bebeğin doğumuyla daha da alevlenir. Bebek, bir yetişkin gibi güçlü kaslara sahip olarak doğmadığından, yeme/içme, altının değişmesi ve daha bir çok ihtiyacı için başkalarına muhtaçtır. Anne, onun bu fiziksel ihtiyaçlarını gidererek bebekte, kendisine karşı bir güven duygusu oluşturmaya başlar. Anne, sadece fiziksel değil, duygusal olarak da bebeğin ihtiyaç duyduğu o şefkat ve sevgi ihtiyacını giderir. Annenin, bebeğine karşı sergilediği bu korumacı, ilgili ve şefkatli tutum, bebeğin anneye güven duymasını ve aralarındaki duygusal bağın daha da gelişmesini sağlamaktadır.

Emzirme Dönemi, Anne/Bebek İlişkisi İçin Muazzam Bir Dönemi Oluşturuyor

   

Emzirmenin ve anne sütünün, bebeğe olan fiziksel yararları yadsınamaz bir gerçek. Fakat bu fiziksel yararın dışında, emzirme döneminde bebeğinizle müthiş bir bağ kurabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, bilim insanlarına göre, bebeğinizin size olan güveni emzirme döneminde maksimum seviyeye çıkıyor. Emzirme döneminde bu bağın oluşmasının ise iki nedeni var: Göz teması ve ten teması.

Göz teması;

Bebeğiniz her ne kadar küçük olsa da çevresinde olan biten çoğu şeyin farkındadır. Emzirirken sürekli ona bakmanız, onunla ilgilendiğiniz mesajını verir ve bebeğin size daha çok bağlanmasına neden olur.

Ten teması;

Ten teması, yetişkinlerde bile güveni temsil ederken, bebekler için güvenin tam karşılığını oluşturmaktadır. Emzirme sırasında bebeğinizle olan ten temasınız, ilginizi bu kanalla ona iletmenizi sağlayacak ve bebeğin size olan güven ve sevgi duygusu daha da pekişecek.

Bebeğinizle Aranızdaki Duygusal Bağ Nasıl Güçlenir?

   

Anne ve bebek arasında bağın oluşmasının hemen olması beklenmemeli. Özellikle ilk doğumunu yapan anneler tecrübesiz olduğundan, bebeğin her ağlamasını duygusal olarak bağlanamamayla ilişkilendirir. Halbuki bebeğinizle aranızda oluşacak bu bağ, belli bir zamanı alacaktır. Bu süreçte psikologların anne adaylarına bazı tavsiyeleri var. Aşağıdaki adımlarla sürecin daha hızlı oluşmasına tanıklık edebilirsiniz.

Doğumdan hemen sonra bebeğinizi koynunuza alın;

Doğumdan sonraki ilk buluşma, hem anne hem de bebek açısından duygusal bağın oluşmasının ilk basamağını oluşturur. Zaten bunun farkında olan doktorlar daha bebeğin kordonunu kesmeden, bebeği anne kucağına verirler.

Ten teması kurun;

Anneye bağlanma ve anneyle bütünleşme, ruhsal örüntülerin temelini oluşturur. Bağlanma ve bütünleşmeyi ise en iyi ten temasıyla kurabilirsiniz.

Fırsat Buldukça Emzirin;

Emzirmeyi, sadece bebeğinizin beslenmesi ve fiziksel ihtiyacı olarak görmeyin. Bebeğiniz, ihtiyacı olan ilgi ve sevgiyi de emzirme döneminde sağlıyorsunuz. Bu nedenle fırsat buldukça emzirin, emzirirken göz ve ten teması sağlamaya özen gösterin.

Kucağınıza Almaktan Kaçınmayın;

Çoğu anne, bebeğini her ağladığında kucağa alarak onu şımartacağını düşünür. Fakat bebeğiniz ağladığında onu kucağınıza almanız, sakinleşmesini sağlamanız ve fiziksel ihtiyaçlarını gidermeniz, onun size olan güvenini ve sevgi bağını arttırarak daha sağlıklı bir ilişki kurmanızı sağlayacaktır.   *Kanguru taşıma yönteminin de bebekle anne arasındaki duygusal bağı güçlendirdiği düşünülüyor. Yapılan çeşitli araştırmalar, bebeğini kanguru yöntemi ile taşıyan anneler ile bebeklerinin arasında güçlü bir bağ olduğunu ve bebeğin büyüdüğünde daha sağlıklı bir kişiliğe sahip olduğunu kanıtlıyor. 

*Prematüre bebeklerde de doğar doğmaz uygulanan kanguru bakımı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Bebek ile Anne Arasındaki Duygusal Bağ, Bebeğin Kişiliğini Etkiliyor

Psikologlara göre, bebek ile anne arasında duygusal bağın kurulamaması, bebeğin ileride kişiliğinin olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Bebeklikte annesi ile duygusal ilişki kuramayanlarda ruhsal çöküntü meydana geliyor ve güven duygusu oluşmuyor. Güven duygusu oluşmayan çocukların ise ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir kişiliğe sahip olması güçleşiyor.