Anne ve Bebek İçin Sağlıklı Beslenme
Anne ve Bebek İçin Sağlıklı Beslenme
Gebelik sürecinde bebeğin sağlıklı gelişimi ile ilgili beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, bu dönem içerisinde dengeli beslenmeyi ve kilo kontrolünü sağlamak için tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini de belirtmiştir. Anne adayının gebelik sürecinde besin grupları dahilinde besin çeşitliliğine ihtiyaç duyulduğunu da belirten Albayrak, “Bir kadın için gebelik süreci büyülü bir zamandır. Gebelik boyunca sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, bebek ve anne için anahtar niteliğindedir. Sağlıklı bir gebelik süreci için önemli basamaklar; yeterli ve dengeli bir beslenme, yeterli miktarda kilo alımı, doktor – beslenme uzmanı tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyelerini almak, düzenli – keyifli fiziksel aktivite yapmak ve alkol – tütün ve diğer zararlı maddelerden kaçınmaktır. Gebe kadınların besin zehirlenmesi riski yüksel olduğundan dolayı güvenilir besin uygulamaları da oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı üretim aşamalarından geçip geçmediğinden emin olunamayan besinlere yer vermek, yanlış ve riskli bir durumdur. Bu konuda besinlerin etiket bilgisinden faydalanmak önemlidir.” açıklamasında bulundu.
Yanlış Beslenme Sağlıksız Kilo Alımının Nedeni
Yanlış beslenme sağlıksız kilo alımının nedenleri arasında da yer almaktadır. Albayrak ise bu konu hakkında tavsiyelerde bulundu: “Hamile bir kadının ihtiyacı olan dengeli ve yeterli beslenme programının içeriğinde, tam tahıllılar, şeker, eklenmemiş taze, dondurulmuş her türlü meyve, değişik renkte taze/dondurulmuş/ tuz eklenmemiş konserve sebzeler, yağsız protein içeren et – kümes hayvanları, balık, yumurta, baklagiller, fıstık ezmesi, soya ürünleri ve kuru yemişler, az yağlı veya yağsız süt ve bu sütten elde edilen peynir ve yoğurt, sağlıklı yağ sınıflamasında yer alan avokado ve yağlı tohumlar, kanola ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar yer almalı. Şeker eklenmiş besinlerden ve katı yağlardan, ekstra enerji alımından kaçının. Bu durum, sağlıksız kilo alımına neden olabilir. Tatlılar, gazlı içecekler ve kızartılmış aperatifler gibi yiyecekleri azaltın.” dedi.
Hamilelikte En Sık Görülen Beslenme Eksikliği
Sağlıklı gebelik dönemi için en önemli besin öğeleri bulunmaktadır. Folik asit, omuriliği etkileyen doğum kusurları riskini azaltmaktadır. Gebelik yaşındaki ve gebe kadınların her gün en az 400 mcg folik asit tüketilmesi gerekmektedir. Folik asitten zengin besinler, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve narenciye grubudur. Ayrıca da folik asit, makarna, tahıllılar ve ekmek gibi takviyeli besinler ile de alınabilmektedir. Demir eksikliği gebelik döneminde en sık görülen beslenme eksikliği arasında yer almaktadır. Gebe kadınlar her gün en az 27 mg demir alması gerekmektedir. Yüksek ve orta miktarda demir içeren besinler, tavuk ve balık, kırmızı et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, pekmez, kuru meyveler ve tahindir. Vejetaryenler ve fazla et tüketmeyen kadınlar için bitki bazlı demir kaynaklarını C vitamini bakımından zengin besinler ile birlikte tüketilebilir.