Anne Adaylarına Kolaylaştırıcı Tavsiyeler
Anne Adaylarına Kolaylaştırıcı Tavsiyeler
BAŞ AĞRISI VE ATEŞ
Normal düzeyde asetaminofen içeren ilaçlarla yetinmelisiniz. Bununla beraber ibuprofen ve naproksen etken maddeleri ile üretilen her türlü antienflamatuardan uzak durmalısınız. Çünkü bunlar, bebeğinizde kalp problemlerine sebebiyet verebilir ya da özellikle hamileliğinizin son üç aylık döneminde amniyotik sıvının azalmasına neden olabilir. Hangi ilacı kullanabileceğinizi muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
ÖKSÜRÜK
Bal yemeyi ya da pastil kullanmayı deneyin. Bunlar, boğazınızı bir tabaka ile kaplayarak rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olurlar. Çoğu öksürük şurubu C kategorisi ilaçlar olarak değerlendirilir. Bu ilaçlar, insanlar üzerinde denenmemiştir ve hayvan testlerinde de fetüs için riskler taşıdığına dair bulgulara rastlanmıştır.
BEL AĞRISI
Hamilelik süresinde kilo alımı kontrollü yapılmalıdır. Egzersizlerle bel kaslarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Hamileliğin son dönemlerine kadar bel ağrısı nedeniyle, uyku problemleri de yaşanabilir. Bu gibi durumlarda da özel tasarlanmış hamile yastıkları kullanabilirsiniz.
BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR
Eğer vücudunuzda kendi kendine geçmeyen bir enfeksiyon varsa, doktorunuz size B kategorisinde bulunan penilisin, eritromisin, amoksisilin ya da azitromisin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Ancak tetrasiklin, doksisiklin ve minosiklin almamaya özen göstermelisiniz. Çünkü bunlar bebeğinizin dişlerinde renk değişimine sebebiyet verebilir.
KABUS BULANTILAR
Hamilelik bulantıları 4-8’inci haftalarda başlar, 10’uncu haftada iyice artar ve 14’üncü haftaya kadar devam eder. Bulantıyı arttırıcı (örneğin aşırı gürültü ve ışık bulantıyı arttırabilir) ve koku olabilecek ortamlardan uzak durmak, temizlik maddelerini kullanmamak, yağsız ya da kokusuz yiyecekler tüketmek, bulantıyı önleyebilir. Şiddetli bulantı ve kusmalarda doktora başvurmanızı öneririz.
MİDE YANMALARI
Mide yanması şikayeti ‘saç çıkarma’ diye adlandırılan hamileliğin 20-25’inci haftalarında ortaya çıkar. Bu durumda gaz yapabilecek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, yatmadan hemen önce yemek yenmemelidir. Doktorun önerdiği asit giderici ilaçlar da alınabilir.
KABIZLIK VE HEMOROİD
Bol sıvı alınması, posalı gıdaların tüketilmesi şikayetleri azaltır. Lifli gıdalar, kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarna, kayısı, incir, üzüm, bezelye, pırasa, pirinç gibi gıdalar hastayı rahatlatır. Sabah kahvaltısından önce ılık su alınması, doktorunuz kontrolünde egzersizi arttırmak faydalıdır. Hemoroid durumunda; kabızlığı önlemek, lokal anestezik pomatlar kullanmak, uzun süre ayakta durmamak, aşırı ıkınmamak gerekir.
EL VE AYAKLARDA UYUŞMA
Bu durum genellikle sinir baskısına bağlı olabileceği gibi vücut kan seviyesinin de kalsiyum ve çeşitli minerallerin azalmasına da bağlı olabilir. B1, B2 vitamin ve demir içeren ilaçlar faydalı olabilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
Bol su içmek, idrarı uzun süre tutmamak, tuvalette genital bölgeyi önden arkaya doğru temizlemek ve cinsel ilişkide hijyene dikkat etmek idrar yolu enfeksiyonunu önler.
ÖDEM
Özellikle gebeliğin son dönemlerinde belirginleşen ödemleri azaltmak için uzun süreli hareketsiz bir şekilde ayakta kalmamak, tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak ve dinlenirken ayakların altına bir yastık koyup yükseltilmek gerekir. Bacaktaki ödemlere el ve yüzlerdeki şişliklerin de eklenmesi preeklampsinin (gebelik hipertansiyonu) bir işareti olabilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
BACAK KRAMPLARI
Uzun süre oturmaktan ya da uzun süre yürümekten kaçının. Kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapın. Doktorunuza danışarak, magnezyum ya da kalsiyum tabletleri kullanabilirsiniz.
SPOR
Hamilelikte en çok önereceğimiz spor yüzmedir. Yüzme sporu sayesinde hem sırt kasları gelişir hem de nefes egzersizlerine alışılmış olunur. Bir diğer spor ise, aşırıya kaçmamak şartıyla yapılacak yürüyüş egzersizleridir.