Amniyon Sıvısının Sızması Nasıl Anlaşılır?
Hamilelik sırasında gerek hormonlar gerekse bebeğin baskısı nedeniyle mesane kontrolünü sağlamak her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle hamilelikte ara sıra idrar kaçırmalarının olması gayet normal karşılanır. Ancak pelvik kaslarınızı sıkmanıza rağmen gelen sıvı durmuyorsa ve sürekli iç çamaşırınızı değiştirme ihtiyacı hissediyorsanız, gelen şey amniyon sıvısı sızıntısı olabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; annelerin "gebelikte sıvı sızıntısı" şeklinde tanımladığı amniyon sıvısının sızıntısı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Amniyon Sıvısı Nedir?
Anne karnındaki bebekler, amniyon suyu adı verilen bir sıvının içinde gelişimini sürdürürler. Bu sıvı fetüsün ürettiği hormonları, bağışıklık hücrelerini, besin maddelerini ve bebeğin idrarını içerir. Genellikle berrak, akışkan ve kokusuzdur. Bebeğin hareket etmesine ve büyümesine yardımcı olan amniyon sıvısı, aynı zamanda onu enfeksiyonlara ve yaralanmalara karşı korurken, göbek kordonunun da sıkışmasını önler.
Bebeği ve içinde bulunduğu sıvıyı örten yapı ise amniyon zarıdır. Amniyon zarı bazen doğum vakti gelmeden yırtılabilir ve annelerin gebelikte su sızıntısı şeklinde tanımladığı amniyon sıvısının gelmesine yol açabilir. Peki, gebelikte amniyon sıvısının sızıntısı nasıl anlaşılır?
Amniyon Sıvısının Sızması Nasıl Anlaşılır?
Amniyon sıvısının sızması bazen idrar veya vajinal akıntı ile karıştırılabilmektedir. Bu noktada amniyon sıvısının sızması nasıl anlaşılır, amniyon sıvısı neye benzer gibi soruların cevabı büyük bir önem taşıyor. Bunu anlamanın birkaç basit yolu bulunuyor. Örneğin idrar ve vajinal akıntının kendilerine has renk ve nahoş kokusu varken, amniyon suyu genellikle berrak ve kokusuz bir yapıdadır. Ayrıca pelvik kaslarınızı sıktığınızda gelen sızıntı duruyorsa bu, gelen sıvının idrar olduğunun bir göstergesi olabilmektedir. Pelvik kaslarınızı sıkmanıza rağmen sıvı gelmeye devam ediyorsa amniyotik sıvıdan şüphelenilebilir. Bununla birlikte amniyon zarı yırtıldığında sıvı fışkırır tarzda gelebilir. Ancak amniyon zarında küçük bir delik oluştuysa, bu durumda amniyon sıvısı sızıntı şeklinde yavaş yavaş gelir. Gelin şimdi, amniyon sıvısını idrar ve vajinal akıntıdan ayırt edebileceğiniz ipuçlarına birlikte göz atalım.
Aşağıdaki belirtiler amniyotik sıvıyı tanımlamanıza yardımcı olabilir:
- Amniyon sıvısı genellikle berrak veya renksizdir.
- Sıvıya genellikle kötü ve keskin bir koku eşlik etmez. Bazılarında hafif tatlımsı bir kokuya sahip olabilir.
- Sıvıda hafif mukus veya kan karışımı olabilir.
- Pediniz veya iç çamaşırınız sürekli ıslanır.
- Pelvik kaslarınızı sıkmanıza rağmen sızıntı devam eder.
Amniyon Sıvısının Erken Gelmesine Neden Olabilen Faktörler
Amniyon sıvısının erken sızmasına yol açabilen risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Sigara içmek,
- Uyuşturucu kullanmak,
- Alkol almak,
- Rahim enfeksiyonu,
- Kaza travması,
- Polihidramnios (fazla amniyotik sıvı)
- Oligohidramnios (az amniyotik sıvısı)
- Kese ve uterusun aşırı gerilmesi,
- Geçirilmiş servikal cerrahiler,
- Önceki erken doğum,
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar,
- Amniyosentez,
- İki gebelik arasında 6 aydan daha kısa bir süre olması,
- Çoğul gebelikler,
- Bağ dokusu bozuklukları,
- Beslenme yetersizliği,
- İkinci veya üçüncü trimesterda vajinal kanama.
Amniyon Sıvısı Erken Sızdığında Ne Olur?
Birçok kadın, zarın yırtılmasından veya amniyon sıvısının sızmasından yaklaşık 24 saat sonra doğuma başlar. Doğum 24 saat içinde başlamazsa, komplikasyonları önlemek adına doğumu başlatmak için suni sancıdan faydalanılabilir. Eğer amniyon sıvısı birinci veya ikinci trimesterda sızarsa, bu durum düşük, ölü doğum, doğum kusurları ve erken doğum riski ile ilişkili olabilirken, üçüncü trimesterda amniyon sıvısının sızması zor doğumlara neden olabilir.
Amniyon sıvısının sızması aşağıdaki risklere yol açabilir:
- Enfeksiyonlar,
- Plasentanın rahimden ayrılması,
- Göbek bağı problemleri,
- Zorunlu sezaryen doğum.
Ne Zaman Doktoru Aramalısınız?
Gebelikte sızıntı şeklinde su gelmesi size bunun amniyon sıvısı olduğunu düşündürüyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza haber vermelisiniz. Bunun dışında aşağıdaki durumlarda da doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir:
- Sıvı yeşilimsi, sarımsı ve kötü kokuluysa,
- Vajinal kanamanız varsa,
- Ateş, titreme gibi grip benzeri semptomlar yaşıyorsanız,
- Karın ağrısı veya kasılmalarınız varsa,
- Kalp atış hızınız arttıysa ve
- Bir şeylerin yolunda gitmediğini hissediyorsanız.
Amniyotik Sıvının Sızması Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelik haftası, sızıntının nedeni ve anne ile bebeğin sağlık durumuna göre tedavi planı değişiklik gösterir. Amniyon suyunun sızması durumunda, mevcut durum değerlendirmesi yapılarak aşağıdaki yöntemlerden birkaçına başvurulabilir:
- Erken doğum ihtimaline karşı bebeğin ciğerlerini geliştirebilmek adına kortikosteroid uygulanabilir.
- Enfeksiyondan şüpheleniliyorsa antibiyotik reçete edilebilir.
- Erken doğumu önlemek için tokolitik ilaçlar kullanılabilir.
- 32. gebelik haftasından önce, 24 saat içinde doğum bekleniyorsa bebeği serebral palsi gibi nörolojik komplikasyonlardan korumak için magnezyum sülfat verilebilir.
- Gözlem için hastaneye yatış istenebilir ve erken doğum riskine karşı yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan hastaneye sevk sağlanabilir.
- Rutin bir uygulama olmasa da amniyofüzyon, yani bebeğin bulunduğu keseye sıvı eklenebilir. Bu uygulama, göbek kordonu sıkışmasını önleyebilir ve sezaryen ihtimalini azaltabilir.
- Ayrıca amniyon sıvısını artırmak için anneye ağızdan veya damardan sıvı desteği verilebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Suyun Gelmesi Nasıl Anlaşılır?
Kaynak: 1