AMH Nedir? Kadınlarda Hamilelik İçin AMH Kaç Olmalı?
AMH değeri, hamilelik planlaması yapan pek çok kadın için önemli bir değerdir. Zira kandan bakılan AMH seviyesi, aslında kadınların yumurta rezervleri hakkında önemli ipuçları verir. Peki, hamile kalabilmek için AMH kaç olmalıdır?
Üreme çağındaki sağlıklı kadınlarda AMH değerinin 1 ng/ml ile 4 ng/ml arasında olması gerekir. AMH değerinin 1 ng/ml altında olması yumurtalık rezervinin azaldığını gösterir. Bu nedenle AMH düşüklüğü olan kadınların çocuk istemi varsa zaman kaybetmeden gebelik planlaması yapması önerilmektedir. AMH yüksekliği ise genellikle polikistik over sendromu ile ilişkilendirilir.
Koldan alınan kan örneği ile yapılan AMH testi sonucunda Anti Müllerian Hormonu’nun düşük çıkması, kesinlikle gebe kalınamayacağı anlamına gelmez. AMH düşüklüğü olup da hamile kalan birçok kadın bulunmaktadır. AMH düşüklüğü yalnızca gebe kalmak için zamanın giderek azaldığı anlamına gelir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda; AMH nedir, AMH testi nasıl yapılır, AMH yüksekliği veya düşüklüğü neden olur ve gebeliği engeller mi gibi tüm merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız hemen başlayalım!
AMH Nedir?
Kısaca AMH olarak bilinen Anti Müllerian Hormon, overlerde gelişmekte olan foliküllerden ve onların içindeki granüloza hücrelerinden salgılanan bir protein hormondur. Bu hormon yalnızca gelişmekte olan foliküllerde üretildiğinden, kişinin kandaki AMH düzeyi aslında kalan yumurtalık havuzu hakkında bilgi vermektedir. Yaşın artması, obezite, çikolata kisti veya geçirilen yumurtalık ameliyatları gibi birçok faktör AMH düzeyinin azalmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda düşük AMH değerine sahip ve aynı zamanda çocuk istemi olan kadınların çok uzatmadan gebelik planlaması yapması önerilmektedir.
AMH yumurtalık rezervi hakkında bilgi verirken, aynı zamanda gebelik sürecinde bebeğin çift cinsiyetli olmasının da önüne geçer. Zira bu hormon hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur. Anne karnındaki fetüs erkekse, gebeliğin ilk haftalarında testislerinden AMH salgılayarak müller adı verilen kadın üreme organlarının yer aldığı kanalın oluşmasını önler. Bebeğin dişi olması durumunda ise müller kanalının gelişmesini baskılayan AMH 36. haftadan önce salgılanmadığından kadınlık organları oluşmaya başlar. Böylece herhangi bir cinsiyet problemi oluşmadan bebekler sağlıklı bir şekilde dünyaya gelirler.
Özetle; AMH kadınların yumurtalık rezervi hakkında bilgi verirken aynı zamanda anne karnındaki bebeklerin cinsiyet gelişimi süreçlerinde de etkin bir rol oynar.
AMH Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
AMH testi, genellikle yumurta rezervleri ve menopoz dönemi hakkında öngörüde bulunmak için yapılan bir kan testidir. Ayrıca polikistik over sendromu tanısı, geç/erken ergenlik tanısı, yumurtalık tümörleri tanısı veya yumurtalık fonksiyonlarını değerlendirmek için de AMH testi yapılabilir. Koldan alınan kan ile hızlı bir şekilde değerlendirilebilen AMH değeri, özellikle kısırlık tedavisinde nasıl bir yol izleneceği konusunda doktorlara çok yardımcı olur. Zira AMH seviyesi düşük ve yaşı ileri olan kadınlar için zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanabilirken, AMH değeri 1 ng/ml’nin üzerinde olan ve gebeliğe engel olabilecek başka hastalıkları saptanmayan kadınlarda öncelikle aşılama gibi üremeye yardımcı olan farklı alternatif tedaviler önerilebilmektedir.
AMH testi adet döngüsünün herhangi bir zamanında yaptırılabilir. Ancak doktor genellikle adet döneminde AMH değerlerine bakılmasının daha güvenilir olduğunu savunmaktadır. Bununla birlikte Anti Müllerian Hormon testi için aç olunmasına gerek yoktur. Diğer bir deyişle, AMH testi için kan örneğinin illaki aç karnına verilmesi gerekmemektedir. Aç veya tok karnınayken AMH testi yapılabilir.
Hamile Kalabilmek İçin AMH Kaç Olmalı?
Hamile kalabilmek için AMH değerlerinin kaç olması gerektiği kadınlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, düşük AMH değeri kadınların gebe kalamayacağı anlamına gelmez. Yalnızca yumurtalık rezervinin az olduğunu ve çocuk istemi varsa ertelememeleri gerektiğini gösterir. Diğer bir deyişle, gebeliğe engel olabilecek başka bir hastalık olmadığı sürece AMH değeri düşük olan kadınlar da hamile kalabilirler. Peki, kadınlarda AMH değeri kaç olmalıdır?
Kadınlarda 1 – 4 ng/ml AMH değeri normal yumurtalık rezervi olduğunun göstergesidir. 1 ng/ml AMH seviyesi yumurtalık rezervinin düşük olduğunu, 4 ng/ml AMH değeri ise yumurtalık rezervinin fazla olduğunu gösterir. 0.4 ng/ml ise yumurtalık rezervinin çok düşük olduğunu ifade eder. Yaş ilerledikçe kadınlarda AMH seviyesi düşerken özellikle polikistik over sendromu gibi hastalığı olan kadınlarda AMH değeri yüksek çıkabilir.
Hamilelik İçin Estradiol (E2) Kaç Olmalı?
Yaşa Göre AMH Değerleri Kaç Olmalı?
Her kadının yumurtalık rezervi bireysel olarak değişiklik gösterebilir. 25 yaşındaki bir kadının AMH seviyesi 0.5 ng/ml olabilirken, 35 yaşındaki bir kadında 2.5 ng/ml olabilir. Dolayısıyla AMH konusunda sadece yaşa göre değerlendirme yapmak doğru olmaz. Yine de ortalama değerleri verecek olursak, yaşa göre AMH değerleri aşağıdaki gibidir:
- 20 – 29 yaş: 1.8 – 7.5
- 30 – 34 yaş: 0.9 – 6.7
- 35 – 39 yaş: 0.7 – 5.2
- 40 – 44 yaş: 0.1 – 2.9
- 45 – 50 yaş : 0.04 – 2.0
AMH Düşüklüğü Nedir?
AMH düşüklüğü yumurta rezervinin düşük olması demektir. 1 ng/ml AMH değerinin altı, AMH düşüklüğü olarak adlandırılır. AMH düşüklüğü bir kadının hamile kalamayacağı anlamına gelmez. Yalnızca hamilelik için zamanının daraldığını ve tüp bebek şansını yitirmemek adına fazla oyalanmaması gerektiğini gösterir.
AMH Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
AMH düşüklüğünün başlıca belirtileri adet düzensizliği ve gebe kalamamadır. Adetlerin düzenli olması, kadınlardaki üreme hormonlarının düzgün bir şekilde çalıştığını gösterir. Ancak döngüdeki bozukluk, hormonal sorunların habercisi olabileceğinden mutlaka doktora danışılmalıdır.
Hamilelik İçin FSH Kaç Olmalı?
AMH Düşüklüğü Neden Olur?
AMH düşüklüğünün olası nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Yaşın ilerlemesi,
- Yumurtalık cerrahileri,
- Sigara ve alkol kullanımı,
- Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler, kadınlarda AMH değerinin düşmesine neden olabilir.
AMH Değeri Nasıl Yükseltilir?
Anti Müllerian Hormon anne karnından itibaren artmaya başlar ve bu artış ortalama 25 yaşına kadar devam eder. 25 yaşından sonra AMH değeri yavaş yavaş düşer ve menopoz döneminde hemen hemen 0 değerine iner. Buradan da anlaşılacağı üzere AMH düşüklüğü geri döndürülemez bir süreçtir. Dolayısıyla beslenme veya ilaç gibi yöntemlerle AMH değerini artıracak herhangi bir prosedür yoktur.
AMH Yüksekliği Nedir?
AMH yüksekliği kadınlarda yumurta rezervinin çok olduğu anlamına gelir. Genellikle 4 ng/ml ve üzeri değerler AMH yüksekliğini göstermektedir. Daha çok polikistik over sendromu olan kadınlarda AMH yüksekliği görülür.
AMH Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
AHM yüksekliğinin en önemli belirtisi adet düzensizliğidir. Çünkü AMH yüksekliği daha çok polikistik over sendromlu kadınlarda görülür. Bu hastalığın başlıca belirtisi de adet döngüsündeki düzensizliktir.
AMH Düşüklüğü ile Hamile Kalanlar Var mı?
AMH düşüklüğü ile hamile kalanlar elbette var. Hatta bu hastaların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Çünkü yukarıda da değindiğimiz gibi AMH düşüklüğü gebe kalmayı direkt olarak etkilemez. Yalnızca yumurtalık rezervinin azaldığını ve zaman kaybetmeden çocuk istemi varsa gebelik planlaması yapılması gerektiğini gösterir. Yani AMH düşüklüğü olan bir kadın düzenli olarak yumurtluyorsa ve başka bir sağlık sorunu yoksa hamile kalabilir.