2024 Süt Parası Ne Kadar? Emzirme Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve sigortası bulunan tüm annelere tek seferliğe mahsus ödenen maddi bir yardımdır. Annenin sigortalı çalışan olmaması durumunda babalara ödenen emzirme parası için başvuru yapmaya gerek yoktur. Zira sistemde görünen sağlık raporu sonrası emzirme yardımı otomatik olarak ödenmektedir. Eğer sigortalı anne veya babanın e-Devlet'te kayıtlı banka hesabı yoksa ödeme PTT şubelerinden de çekilebilmektedir. Peki, süt parası 2024 yılında ne kadar oldu? 2024 süt parası 520 TL olarak belirlenmiştir. Ancak yıl içinde enflasyona göre güncellemeler yapılabilmektedir. Gelin şimdi, emzirme ödeneği 2024 yılıyla ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nedir?

Halk arasında süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneği, canlı doğumlardan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan annelere ödenen maddi destektir. Hem doğuma teşvik etmek hem de ailelerin masrafını bir nebze de olsa azaltmak amacıyla uygulamaya konan bu yardımdan sigortalı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tüm anneler faydalanabilmektedir. Annenin sigortalı olmaması durumunda ise sigortalı babalar emzirme ödeneğini alabilirler. Tek seferliğe mahsus ödenen emzirme ödeneği için herhangi bir yere başvuru yapmaya gerek yoktur. Zira emzirme ödeneği, doğum sisteme girdikten sonraki 2 ay içinde annelerin e-devlette kayıtlı olan banka hesaplarına otomatik olarak yatmaktadır. Eğer e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa emzirme parası PTT şubelerinden kimlikle alınabilir.

2024 Süt Parası Ne Kadar?

Süt parası 2024 yılında 520 TL’dir. Bu tutar geçtiğimiz sene ile aynıdır. Ancak yıl içinde enflasyona göre güncelleme yapılabilmektedir. Bu nedenle kesin tutarı öğrenmek için ilgili makamları takip etmek faydalı olacaktır.

Emzirme Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneği için başvuruya gerek yoktur. Diğer bir deyişle süt parası almak için herhangi bir dilekçe doldurulmasına veya bir kuruma gidilmesine gerek yoktur. Çünkü doğum sisteme girildiğinde ödemeler otomatik olarak annelerin e-Devlet’te kayıtlı olan banka hesaplarına yapılmaktadır. Eğer kayıtlı banka hesabı yoksa PTT şubelerinden kimlikle çekilebilmektedir.

Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Ödenir?

Süt parası (emzirme ödeneği) doğumdan sonraki iki ay içinde ödenmektedir. Anne sigortalıysa ve e-Devlet’te kayıtlı bir banka hesabı varsa, emzirme ödeneği otomatik olarak buraya yatırılır. Eğer annenin kayıtlı bir banka hesabı yoksa kimliği ile birlikte herhangi bir PTT şubesinden süt parasını alabilir. Anne sigortalı değilse şayet, onun yerine sigortalı çalışan baba adına ödeme yapılır.

Emzirme Ödeneği Şartları Nelerdir?

Emzirme ödeneği (süt parası) alabilmek için aşağıdaki şartlar aranmaktadır:

  • Doğumun canlı gerçekleşmesi,
  • 4/a’lı çalışan sigortalılar için doğumdan önceki son 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta priminin yatırılmış olması,
  • 4/b’li çalışan sigortalılar için, doğumdan önceki son 1 yılda en az 120 gün sigorta priminin yatırılmış olması ve prime ilişkin tüm borçların ödenmiş olması,
  • İşten çıkan sigortalılar için, işten çıkış tarihinden en geç 300 gün sonra bebeğin doğmuş olması

2024 Emzirme Ödeneği Ne Kadar Oldu?

Emzirme ödeneği 2024 yılında 520 TL’dir. Ancak bu rakam enflasyona göre yıl içinde güncellenebilir. Bununla birlikte emzirme ödeneği bir seferliğe mahsus yatırılır. Anne sigortalı ise ödeme annenin e-Devlet’teki kayıtlı banka hesabına aktarılır. Kayıtlı banka hesabı yoksa PTT şubelerinden kimlikle birlikte çekilebilir. Anne sigortalı değilse, sigortalı babalar emzirme ödeneği alabilmektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

2024 Doğum Parası Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?