Tüp Bağlatma İle Doğum Kontrol Yönteminin Riski Var mıdır?

Tüp Bağlatma İle Doğum Kontrol Yönteminin Riski Var mıdır?
26 Kasım 2017

Tüp bağlatma ile doğum kontrol yönteminin olumlu yanları yanında bazı olumsuz yönleri de mevcuttur.

Tüp Bağlatma İle Doğum Kontrol Yöntemi

Tüp bağlatma ile doğum kontrol yöntemi, kadının tüplerinin bağlanmasıyla gebeliğin gerçekleşmesini önleyen bir uygulamadır. Kadının yumurtasını taşıyan tüplerin kolay bir ameliyatla bağlanması sonucunda spermi yumurtaya ulaştıran tüpler tıkanır. Tüp bağlama; uzman bir doktor tarafından 15 -20 dakikalık bir sürede Laparoskopi (kapalı ameliyat) yöntemiyle gerçekleşir. Ameliyat yönteminin kapalı olmasından dolayı hasta 3-4 saat içerisinde ayağa kalkabilir. Pek çok kadın sezaryenla doğum yapacaksa ve yeterli sayıda çocuğu varsa istemesi durumunda sezaryen doğum esnasında tüplerini bağlatabilir. Peki, Tüp bağlatma ile doğum kontrol yönteminin riski var mıdır? Tüp bağlatma sonrasında yeniden hamile kalınabilir mi? İşte  Tüp bağlatmanın (Tüp Ligasyonu) olumlu ve olumsuz yönleri, zararları ve yan etkileri...  

Tüp Bağlatma Nedir? - Tüp Ligasyonu

Kadında tüplerin bağlanması; yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanması anlamına gelmektedir. Tüp bağlama uygulamasının yapılmasından sonra gebelik artık gerçekleşmez. Kadının tüplerinin bağlanması, adet düzeninde, cinsel isteğinde ya da vücut yapısında herhangi bir değişiklik yaratmaz ve tüm düzen eskisi gibi devam eder. Neredeyse yüzde 100 etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Tüp bağlatma ameliyatının yapılmasından sonra hamile kalma olasılığı yok denecek kadar azdır. Yapılan basit bir operasyon sonrasında kadın ömür boyu gebelikten kesin bir şekilde korunur.  

Tüp Bağlatmanın Olumlu Yönleri Nelerdir?

Uzmanlar her doğum kontrol yönteminde olduğu gibi tüp bağlatma yönteminin de olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu söylerler. Uzmanlar tarafından tüp bağlatma ile doğum kontrol yönteminin olumlu yönleri şöyle sıralanır;

- Yöntemin uygulanmasından sonra hamile kalma olasılığı yok denecek kadar azdır ve yaklaşık olarak %100 etkilidir.

- Uygulan basit bir ameliyatla, kadını ömür boyu gebelikten kesin bir şekilde korur.

- Anne sütüne zararlı bir etkisi yoktur.

- Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz.

  Tüp Bağlatma İle Doğum Kontrol Yönteminin Riski Var mıdır?

Tüp Bağlatma Yönteminin Olumsuz Yönleri Nelerdir?

- Bu yöntem diğer doğum kontrol yöntemlerine göre kalıcıdır ve geri dönüşü çok pahalı ve zordur.

- Uygulanması konunun uzmanı tarafından ve ameliyathanede yapılıdır.

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.

  Tüp Bağlatma İle Doğum Kontrol Yönteminin Riski Var mıdır?  

Tüp Bağlatma Yönteminde Başarı Oranı

Uzmanlar tüplerin bağlanması yöntemiyle uygulanan doğum kontrol yönteminde başarı oranın oldukça yüksek olduğunu söylerler. Bununla birlikte doğum kontrol yöntemi olarak bu yöntemi seçen kadınların bir daha bebek sahibi olma olasılığı çok düşüktür. Tüp bağlatma yöntemiyle ile doğum kontrolünü tercih eden kadınların geneli bir daha bebek sahibi olmamayı düşünen annelerdir. Çünkü uygulanan ameliyat sonrasında tüplerin yeniden açılması çok zor bir ameliyatı gerektirir ve bu ameliyatın başarı oranı ise düşüktür. 

Tüp Bağlama Yöntemi İle Doğum Kontrolünün Yan Etkisi Var mı ?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları normal şartlarda yöntemin uygulanması sonrasında zararlı bir yan etkisinin olmadığını söylerken, bazı durumlarda yumurtalığı besleyen damara zarar verilebileceğini, bunun sonucunda da yumurtalığın fonksiyonun bozulabileceğini belirtirler. Bu nedenler kadında erken menopoz gibi bir takım komplikasyonlarının ortaya çıkma olasılığının olduğunu ifade ederler. Bununla birlikte iyi bir cerrah tarafından gerçekleştirilen ameliyatta çok dikkatli bir şekilde damarlara zarar vermeden tüplerin bağlanması sonrasında kadında herhangi bir sıkıntının görülmediğinin de altını çizerler.   

Tüp Bağlatma İle Doğum Kontrol Yönteminin Riski Var mıdır?  

Tekrar Bebek Sahibi Olma Olasılığı Düşüktür

Tüp bağlatma yöntemi ile tüplerini bağlatmış bir kadın yeniden bebek sahibi olmak istemesi durumunda ancak tüp bebek yöntemiyle hamile kalabilir ancak bu olasılığın da düşük bir olasılık olduğu belirtilir.

- Belli bir sayıda çocuğa sahip olan daha fazla bebek sahibi olmayı düşünmeyen anneler istemeleri durumunda ya da son doğumunu sezaryen doğumla yapacak bir kadın doğum sırasında tüplerini bağlatabilir.

- Tüplerini bağlatan kadın yeniden bebek sahibi olabilir. Ancak bunun için tüplerinn ya tekrardan başarılı bir şekilde açılması ya da tüp bebek yöntemi ile hamile kalması gerekir.

   

Tüplerini Bağlatan Kadınlar Tüp Bebek Yöntemiyle Hamile Kalabilir

Tüplerin bağlanması sonrasında, tüplerin yeniden açılması ancak mikro cerrahi adı verilen zor bir ameliyatla gerçekleşmektedir. Bu ameliyatın başarı şansı çok yüksek değildir. Tüplerin bağlanmasıyla doğum kontrol yöntemini uygulayan kadınlar ancak tüp bebek yöntemi ile hamile kalabilirler. Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olma olasılığı ise % 100 değildir.   

Tüplerini Bağlatan Kadınlar Tekrar Hamile Kalabiliyor! Detaylar için tıklayın...

Kimler Tüp Bağlatma Yöntemini Tercih Edebilir?

Tüp bağlatma yönteminin geriye dönüşü olmayan bir doğum kontrol yöntemi olması nedeniyle ameliyatının yapılırken kadının ve eşinin de bir daha çocuk sahibi olmayacağı konusunda yeterli karara sahip olması gerekir. Yöntemin geri dönüşünün olmamasından dolayı en az iki çocuğu olan ailelere uygulanabilir. Yöntem Türkiye'de kadının 35 yaşından sonra en az 2 çocuğa sahip olan çiftlerin her ikisinin de imzasıyla sezaryen doğum sırasında ya da normal doğumdan sonra laparoskopi yöntemiyle uygulanıyor.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.