Normal Doğuma Perine Masajı ile Hazırlanın!

Normal Doğuma Perine Masajı ile Hazırlanın!
26 Temmuz 2017

Normal doğum yapmak isteyen kadınların doğum ağrısından sonraki en büyük kaygılarından biri de perine bölgesinde oluşabilecek travmalar veya epiyoztomi işlemidir. Ancak, gebeliğinizin son haftalarında perine masajı yaparak perine bölgenizdeki kasları güçlendirebilir ve daha rahat bir doğum süreci geçirebilirsiniz.

Perine, vajina ve anüs arasında yer alan bölgedir. Normal doğum sırasında bebeğin uyguladığı baskı ile bu bölgede bazı hasarlar meydana gelebilir. Ancak, birazdan bahsedeceğimiz perine masajı ile oluşabilecek hasarı en aza indirebilir ve perine bölgesini destekleyebilirsiniz. 

Normal Doğuma Perine Masajı ile Hazırlanın!  

Perine Masajı Nedir?

Hamile kadınların normal doğuma hazırlanmak için evde kolaylıkla uygulayabilecekleri perine masajı; perine bölgesindeki dokuların ve kasların esnemesini sağlayarak yumuşak bir form kazandırır. Derinin elastikiyetini arttırarak buradaki kasların güçlenmesini sağlar. Perine bölgesi, normal doğum için zaten mükemmel bir mekanizmaya sahiptir. Ikınmalar sırasında esneyip sıkılaşarak bebeğin doğmasına yardımcı olur. Ancak, gebeliğinizde perine masajı yaparak oluşabilecek hasarların riskini en aza indirebilir ve perine bölgenizi destekleyebilirsiniz.

Perine Masajı Ne Zaman Yapılmaya Başlanır?

Perine masajı, gebeliğin 35. haftasından itibaren doktorunuzun onayı ile yapılabilir. Haftada 2-3 gün, 5-10 dakika arayla uygulayabilirsiniz. Uygulamayı yapmadan önce tırnaklarınızın kısa ve ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Perine masajı için badem yağı veya hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Ancak seçtiğiniz yağların tamamen doğal olmasına dikkat etmelisiniz.

Normal Doğuma Perine Masajı ile Hazırlanın!  

Perine Masajı Nasıl Yapılır?

- Tek ayağınızı yükselterek ayakta durun. Sandalye vb. eşyalardan yardım alabilirsiniz.

- Kullanmak istediğiniz yağları hazırlayın.

- Parmağınıza bolca kullanmak istediğiniz yağdan sürün. Parmağınızı vajina içine yerleştirin ve bir kere kegel egzersizi uygulayın. (vajina iç kaslarını sıkıp serbest bırakmak) Kaslarınızı gevşetin, parmağınızı arkaya ve aşağı doğru çekerek 'U' hareketi yapın. Bunu 3 dakika kadar devam ettirin. Böylelikle bölgenin dokusunun esnekliği artacaktır. Dokunun esnemesi için birkaç gün egzersiz yapmanız yeterli.

- Masaja alışmaya başladıktan sonra baskıyı yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Baskıyı arttırmanız, size doğum sırasında bebeğinizin oluşturacağı baskıya benzer bir yanma ve ağrı hissettirebilir. Kendinizi çok fazla zorlamayın ve minik minik arttıracağınız masaj ile perine bölgenizin esnemesini ve dokuların elastik bir yapı kazanmasını sağlayın.

 

Perine Masajının Faydaları

Perine masajı, yurt dışında ve ülkemizde yapılan çeşitli araştırmalar sonucu, doğum için faydası kanıtlanmış bir uygulamadır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, normal doğuma perine masajı yaparak hazırlanmış 50 kadından yalnızca 5 tanesine doğum sırasında epiyoztomi uygulanmıştır. 2006 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre, perine masajı yaparak normal doğuma hazırlanmış kadınlarda doğum sırasında daha az yırtık oluştuğu saptanmıştır. Bu kadınların ortak noktası ise ilk doğumunu gerçekleştiriyor olmasıdır. Sonuç olarak, perine masajının faydaları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Yalnız, ilk doğumunu yapacak olan kadınlar için çok daha fazla faydalı olduğu savunulmaktadır.   

Doğum sonrasında perine bölgesinin bakımı ile alakalı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk