Doğum Kontrol Yöntemleri Kısırlık Yapar mı?

Doğum Kontrol Yöntemleri Kısırlık Yapar mı?
06 Haziran 2017

Doğum kontrol yöntemleri aile planlaması yapmak, istenmeyen gebelik ve gebeliği ertelemek için kullanılır.

Doğum kontrol yöntemleri kadınları istenmeyen gebeliklerden korumak ve bebek planı yapmak için kullanılan yöntemlerin genel adıdır. Aile planlaması, bireylerin ve çiftlerin istedikleri zamanda bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları yanında istenmeyen gebelikten sakınlamaları ve iki doğum arasındaki süreyi düzenlemeleri açısından fayda sağlamaktadır. Çiftler aile planlaması yaparken çeşitli doğum kontrol yöntemlerinden faydalanırlar. Gebeliğin sınırlandırılması anlamına da gelen doğum kontrol yöntemleri geri dönüşümlü ve geri dönüşümsüz olarak iki grupta değerlendirilmektedir ve kullanılan yöntemlerin hepsini avantaj ve dezavantajı bulunmaktadır. Peki, Doğum kontrol yöntemleri kısırlık yapar mı?  

Doğum Kontrol Yöntemleri

Çiftler, aile planlaması yapmak, gebeliği ertelemek ve istenmeyen gebelikler için doğum kontrol yönetemlerinden faydalanırlar. Gebeliği önlemek için kullanılan doğum kontrol  yöntmemleri;

  • Gebelik önleyici haplar oral kontraseptifler
  • Rahim içi araçlar (RAİ, Spiral)
  • İğneler (aşı, enjekte edilen hormonlar)
  • Diyafram
  • Erkek döl hücrelerini öldüren tablet ve fitiller (spermisitler)
  • Kadının tüplerinin bağlanması (tüp ligasyonu)
  • Erkek doğum kontrol yöntemleri (Erkekte Sterilasyon)

  Doğum Kontrol Yöntemleri Kısırlık Yapar mı?  

Geri Dönüşün Olmadığı Doğum Kontrol Yöntemleri

Uygulanan yöntemlerden bazıları geri dönüşü olmayan yöntemlerdir. Erkeklerde uygulanan sterilizasyon, diğer bir adı ile erkeği erkeğin tüplerinin bağlanması geri dönüşüm olanağı bulunan geçici bir uygulama olarak ifade edilir. Uzmanlar bu yöntemin geri dönüşünde üreyebilirliğin, sperm sayısının ve hareketinin azaldığı gözlemlendiğini ifade etmektedirler. Bu nedenle kadınlarda olduğu gibi genç erkeklerde de tüplerin bağlanması yöntemine başvurulmaması önerilmektedir. Kadınlarda uygulan tüplerin bağlanması yöntemi geri dönüşümü çok zor ve pahalıdır. Bu nedenle kadınların tüplerinin bağlanması, ancak 30 yaşın üstünde ve yeterince çocuk sahibi olmuş kadınlara önerilir. Uygulama yapılırken her iki eşin de imzası alınır.

Doğum Kontrol Yöntemleri Kısırlık Yapar mı?  

Doğum Kontrol Yöntemleri Kısırlık Yapmaz

Geri dönüşümsüz doğum kontrol yöntemleri dışında uygulanan gebelikten korunma yöntemleri kısırlık yapmadığı ifade edilir. Çiftlerin konrunma yöntemini bırakmalarından bir adet dönemi sonrasında gebelik gerçekleşebilmektedir. İstenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla uygulanan gebelikten korunma yöntemleri bebek planının yapıldığı andan itibaren bırakılmalıdır. Bebek planlaması yapan çiftlerin uyguladıkları yöntemlerden; spiral (RİA), doğum kontrol hapları, doğum kontrol iğneleri ve deri altı implantlarını kullanmayı bırakmaları ve rahim içi araçlarını çıkarttırmaları gerekir. Doğum kontrol yöntemlerinin bırakılması  ve rahim içi araçların çıkarılmasından sonra gebeliğin gerçekleşmesi için en az bir regl döneminin geçmesi gerekir.   Bakmanızda Fayda Var: Gebe Kalmak İçin Korunma Yöntemlerini Ne Zaman Bırakılmalı?      

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl